Nikto ťa nezachráni (No One Will Save You)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nik resizeObčas sa objaví film, ktorý aj napriek svojim nedokonalostiam prináša niečo svieže a vzrušujúce, kvôli čomu sa ho oplatí vidieť. Novinka režiséra a scenáristu Briana Duffielda Nikto ťa nezachráni, je takýmto typom filmu. Po Duffieldovej bizarnej sci-fi romantickej komédii Spontaneous (2020), ide o jeho druhý, originálny film, ktorý si odbil premiéru na streamovacích službách Hulu a Disney+. Sci-fi triler Nikto ťa nezachráni zaujal už niekoľko mesiacov pred premiérou svojim vynikajúcim trailerom a tematikou. Kvalitných trilerov o invázii mimozemských bytostí nie je zrovna veľa a tento vyzeral sľubne. Aj napriek tomu že je  film menej známy, vyvoláva aj mesiac po premiére vášnivé diskusie filmových nadšencov na sociálnych sieťach. Brian Duffield film napísal aj režíroval. V hlavnej role sa objavila Kaitlyn Dever, o ktorej verím, že budeme o nej po tomto filme počuť viac.

Talentovaná mladá žena Brynn Adams (Kaitlyn Dever), je čoraz viac odcudzená od obyvateľou malého mestečka Mill River. Osamelá a úzkostná Brynn žije Nk2 resizev dome svojich rodičov na okraji mesta. Jednej noci ju zobudia zvláštne zvuky. Po preskúmaní situácie zistí, že sa do jej domu niekto násilne vlúpal. Pokojná noc sa zmení na boj o prežitie, keď sa z nevítaného návštevníka vykľuje agresívna mimozemská bytosť. Jej dom navyše nie je jediné miesto mestečka Mill River, ktorému sa túto noc rozhodli mimozemšťania venovať svoju pozornosť. Brynn sa ocitne v situácii, v ktorej bude musieť bojovať o svoju budúcnosť a zároveň sa vyrovnať so svojou tragickou minulosťou.

Pri sledovaní Nikto ťa nezachráni si spomenieme na snímky ako Oheň na nebesiach (1993), Znamenia (2002) alebo Inváziu zlodejov tiel (1956). Avšak Duffieldova novinka mi najviac pripomína experimentálnejšiu verziu sci-fi trilerov Tiché miesto režiséra Johna Krasinskeho. Najmä druhú časť, ktorá je akoby filmárskym cvičením napätia s minimom hovoreného slova. Režisér Brian Duffield NIk3 resizeposunul tento koncept do extrému, nakoľko je jeho Nikto ťa nezachráni, až na pár výnimočných momentov, nemým filmom. Práve to je najzaujímavejším prvkom tejto veľmi originálnej “žánrovky”. Je to zrejme aj dôvodom, prečo tento film niektorým divákom pravdepodobne nesadne. Ide o čisté, vizuálne rozprávanie, ktoré je podporené minimalistickým hudobným motívom a výborným zvukovým mixom, ktorý pridáva na intenzite každého momentu. Nenechajte sa zviesť minimalistickým príbehom o žene, ktorá bojuje v interiéri svojho domu s mimozemšťanom. Bez toho, aby som veľa prezradil, len poviem, že táto situácia je iba začiatkom prekvapivo rozmanitej a stále sa meniacej žánrovej jazdy aká tu už Nik4 resizedlhšie nebola. Nápaditosť filmu sa stupňuje s každou minútou a vďaka veľmi rozumnej stopáži (90 minút) a dobrej dramaturgii, nestráca ani napriek absencii hovoreného slova na dychu. Snímka taktiež vyvoláva v divákovi ilúziu, v ktorej prežíva udalosti filmu z perspektívy hlavnej hrdinky v reálnom čase, vďaka čomu sa s ňou vieme lepšie stotožniť a celá situácia je tak aj zvláštnym spôsobom uveriteľnejšia. Snímka navyše nie je “iba” napínavým trilerom o prežití, ale vo svojom druhom pláne aj drámou o vyrovnaní sa s traumou z detstva hlavnej hrdinky. Spôsob akým sa osobný, emocionálny príbeh hlavnej postavy postupne prepája s príbehom o mimozemskej invázii, je nielen efektívny, ale hlavne demonštruje Duffieldov talent na implementáciu silných emocionálnych oblúkov postáv a sociálnych metafor do konvenčných žánrových príbehov. A treba podotknúť, že to všetko bez hovoreného slova.

Nik5 resizePre Kaitlyn Dever, predstaviteľku hlavnej postavy, musel byť tento film obrovskou výzvou. Hrať takto emocionálne komplikovanú postavu, ktorá sa ocitne v tak absurdnej situácii a to takmer bez jediného slova je umenie. A zvládla to výborne. Deverina hrdinka je fungujúcim spojením akčného fyzického charakteru, s hlbokou vnútornou bolesťou. Fanúšikov žánru sci-fi poteší zobrazenie a dizajn druhov mimozemšťanov (áno, je ich viac!) a ich technológie. Bez toho, aby nám bolo čokoľvek vysvetlené rýchlo pochopíme ich motiváciu a hierarchiu. Z filmu je cítiť, že o mimozemšťanoch tvorcovia veľa premýšľali a určite vymysleli viac, ako vo výsledku vidíme.

Avšak film nie je dokonalý. Prvá polovica je vynikajúca, brilantne nakrútená a režírovaná. Taktiež Nik6 resizepripomína viac horor ako triler. V druhej polovici sa snímka zmení skôr na akčný triler a s tým aj stratí napätie a často aj uveriteľnosť. Tvorcovia sa taktiež s pribúdajúcimi minútami nebránia explicitnému ukazovaniu mimozemšťanov, ktorých spočiatku skrývali v tme. V týchto scénach sa prejavia občas nie veľmi kvalitné vizuálne efekty a s ich vysokou kadenciou taktiež strácajú na sile. Záver je ambiciózny, ale taktiež nesadne každému, najmä ak sa naň budete pozerať doslovne. Aj napriek pár výčitkám však ide o mimoriadne zábavný,  v porovnaní s dnešnou konkurenciou, aj originálny žánrový počin, ktorý určite stojí za pozretie. Mimozemšťanmi sa môžete nechať uniesť už dnes, na streamovacej službe Disney+.

Nik8 resizeNikto ťa nezachráni (No One Will Save You), USA, 2023
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Brian Duffield
Scenár: Brian Duffield
Kamera: Aaron Morton
Hudba: Joseph Trapanese
Strih: Gabriel Fleming
Scénografia: Kristin Lekki, Claire Sanchez
Masky: Courtney Lether
Kostýmy: Natalie O'Brien
Producenti: Brian Duffield, Allan Mandelbaum, Tim White, Trevor White
Hrajú: Kaitlyn Dever, Zack Duhame, Geraldine Singer, Dane Rhodes, Elizabeth Kaluev, Evangeline Rose, Dari Lynn Griffin
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.