Čierne zrkadlo – 6. séria (Black Mirror – Season 6)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Mir resizeBritský satirický seriál Čierne zrkadlo je s nami už od roku 2011 a zatiaľ sa nezdá, že by mal v blízkej dobe skončiť. Reálne sme sa však dočkali iba dvadsiatich siedmich dielov, ktoré ešte doplnil pokus o interaktívny film s podtitulom Bandersnatch. A hoci kvalita jednotlivých zápletiek kolíše, stále ide o projekt hodný povšimnutia, čo nakoniec potvrdzuje i aktuálna, nedávno odvysielaná, šiesta séria.

Pre tých, ktorí s ním ešte neprišli do styku – britský tvorca Charlie Brooker v ňom využíva dobre známy antologický formát, kde sa v rámci jednotlivých minipríbehov vyjadruje prostredníctvom najrôznejších technológií k rôznym sociálnym témam či problémom spoločnosti. Väčšina zápletiek je pritom zasadená Mir2 resizedo budúcnosti, kde si môže scenár dovoliť hocičo, no nájdu sa i výnimky akým je aj pilotný a trochu odlišne podaný diel. Priamou inšpiráciou bol inak legendárny seriál The Twilight Zone a Čierne zrkadlo neskôr viacerí označili za jeden z najlepších televíznych projektov, čo vznikli od roku 2010. To najlepšie už má síce za sebou, no to je skrátka tak, keď sa počiatočná latka nastaví privysoko.

Na zatiaľ poslednú, šiestu, sériu sme inak čakali až nezvykle dlho – prakticky až štyri roky - no tentokrát si pre nás Charlie Brooker pripravil náplasť v podobe pätice nových dielov, čo je o dva viac než tomu bolo minule. Ako tematicky, tak žánrovo ide znova o rôznorodú zmes, kde nechýba ani humor (ten pritom nebol doménou počiatočných sérií), avšak s jednou vcelku viditeľnou zmenou. Nová várka dielov sa totiž čiastočne zbavuje dôrazu na technológie (a vlastne i na futuristické zasadenie) a miesto toho to občas skúša trochu inak. Nie každému to asi bude po chuti, no snaha o posun sa rozhodne cení.

Mir3 resizeAsi najklasickejšou epizódou je z tohto pohľadu tretia s názvom Beyond the Sea. Tá diváka zavedie do alternatívneho roku 1969 a predstavuje akúsi tvorčiu výpoveď na pandémiu COVID-19. Ústredné charaktery predstavuje dvojica kozmonautov (Aaron Paul, Josh Hartnett) na šesťročnej vesmírnej misii, ktorých repliky sa neustále preháňajú po Zemi a môžu do nich kedykoľvek nahrať svoje vedomie. Po mrazivej tragédii jedného z nich sa však všetko zmení a napriek zdanlivo predvídateľnému dianiu dospeje až k poriadne nečakanému vyústeniu. Samotný diel bude asi favoritom viacerých fanúšikov, akokoľvek zaver s určitosťou nesadne každému.

Podobne tradičná je aj prvá, čiernohumornejšie ladená časť, kde hlavná hrdinka Joan (Annie Murphy) zistí, že populárna streamovacia služba od slova do slova kopíruje jej život v seriáli s príznačným názvom Joan je hrozná. Samozrejme, s istou úpravou scén či dialógov kvôli väčšej dramatizácii, pričom Mir9 resizeju samotnú stvárňuje umelou inteligenciou vytvorená Salma Hayek (áno, Salma Hayek). Aj vďaka jej účasti ide o mimoriadne vtipnú epizódu, ktorá si svoje miesto v celej sérii zastane bez najmenších problémov.

Zaujímavo je na tom aj Loch Henry ako diel priamo inšpirovaný dokumentami o skutočných zločinoch. V ňom sa mladý pár Davis a Pia (Samuel Blenkin a Myha'la Herrold) ocitá v Davisovom rodnom meste, kde sa rozhodne nakrútiť dokument o dávnom zločine, ktorý otriasol celým mestom. To čo sa však spočiatku javí ako snaha pozrieť sa na známe udalosti z iného uhla pohľadu sa nakoniec vyvinie v niečo s čím ani jeden nepočítal... Aj Loch Henry je teda vydareným príspevkom a fanúšikov si vďaka svojmu spracovaniu a atmosfére zapadnutej britskej dediny nepochybne nájde.

A čo ten zvyšok? Najkontroverznejšie určite pôsobí štvrtá a predposledná časť, kde je centrálnou Mir8 resizeprotagonistkou paparazzi v podaní Zazie Beetz. Tá sa rozhodne pátrať po stratenej hviezdičke Mazey Day, ktorá predtým nakrúcala v Česku, no následne sa začala správať zvláštne a kompletne sa odizolovala od akejkoľvek spoločnosti. Celkovo sa pritom nejedná o žiadnu tragédiu a vcelku trefne sa poukazuje na to, čo všetko sú schopní paparazzi spraviť len aby dosiahli vytúženú fotografiu. Z témy sa však dalo vyťažiť i podstatne viac (so štyridsiatimi minútami ide o najkratší diel vôbec) a diváka môže z miery vyviesť aj záverečný twist, kde Charlie Brooker prvýkrát prichádza s prvkami, ktorým sa v seriáli doposiaľ vyhýbal.

Niečim podobným pritom disponuje aj znova trochu čiernohumornejšie vystavaná epizóda, ktorá to celé uzatvára. Démon 79, situovaný do roku 1979, totiž predstavuje hrdinku v podaní indickej predavačky Nidy (Anjana Vasan), ktorá nechtiac vyvolá démona menom Gaap s vizážou speváka z populárnej skupiny Boney M (Paapa Essiedu). A pokiaľ behom troch dní nezabije troch ľudí, bude to mať za Mir5 resizenásledok nukleárnu apokalypsu... Či k nej dôjde alebo nie, to už si musí divák zistiť sám, no samotná epizóda poteší aj istým komentárom na tému imigrantov. O vrchol série s určitosťou nejde, dôstojný záver sa však nepochybne dostavil.

A že sa v celkovej hierarchii nejedná o najsilnejšiu várku dielov a tretia, či štvrtá sezóna ostávajú neprekonané? To je dosť ťažké popierať, no na druhej strane – hoci seriál ponúkol v päťke väčšiu kvalitatívnu vyváženosť, tentoraz sa aj dostavili diely, čo sa dokážu výraznejšie zaryť do pamäti. A to sa jednoznačne počíta, no divák musí v prvom rade pristúpiť na pravidlá hry a istú evolúciu samotného konceptu. Inak sa totiž môže z jeho pohľadu dostaviť zákonité sklamanie

Mir7 resizeČierne zrkadlo – 6. séria (Black Mirror Season 6), Veľká Británia, 2023
Dĺžka: 5 h 8 min (Minutáž: 41–80 min)
Manažér projektu: Charlie Brooker
Réžia: Ally Pankiw, Sam Miller, John Crowley, Uta Briesewitz, Toby Haynes
Scenár: Charlie Brooker, Bisha K. Ali
Kamera: Catherine Lutes, David Raedeker, Stuart Bentley (více)
Hudba: Aimee Bessada, Volker Bertelmann, Ariel Marx
Strih: Jon Harris, Tim Murrell, Tony Kearns
Scénografia: Nuria Muni, Udo Kramer
Kostýmy: Matthew Price, Frank Gallacher, Suzanne Cave, Natalie Ward
Producenti: Dan Winch, Richard Webb, Georgina Lowe
Hrajú: Aaron Paul, Zazie Beetz, Salma Hayek, Annie Murphy, Michael Cera, Kate Mara, Paapa Essiedu, Rob Delaney, Rory Culkin, Himesh Patel, John Hannah, Josh Hartnett, Ben Barnes, Daniel Portman, Max Harwood, Robbie Tann, Monica Dolan, Myha'la Herrold, Ioachim Ciobanu, Marama Corlett, Marceline Hugot, Auden Thornton, Danny Ramirez, Clara Rugaard, Katherine Rose Morley, Anjana Vasan, Avi Nash, Wunmi Mosaku, Lolly Adefope, Jaboukie Young-White, Ayo Edebiri, Kayla Lorette, Leila Farzad, Rich Fulcher, Ellen Robertson, Éva Magyar, Bea Segura, Anthony Wise, Danielle Vitalis, Ellie White, Emily Fairn, Samuel Blenkin
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.