Nemecký génius (German Genius, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Gen resizePríbeh hviezdy nemeckého seriálu 4 bloky (nemecký seriál, jeho 3 série vznikali v rokoch 2017-2019), Kido Ramadana, ktorý po slávnom defilé odmieta hrať druhotriedne roly a rozhodne sa realizovať svoj vlastný projekt, inšpirovaný britským Komparzom, sa pohráva s široko rozvetevenou sieťou seriálových frančíz najrôznejšieho druhu. Reálna postava herca libanonského pôvodu Kida, sa ohlási u Rickyho Gervaisa po tom, čo zistí, že lajkoval 4 bloky. Zavolá mu a dohodnú si schôdzku v Londýne. S prísľubom spolupráce začne pripravovať projekt Nemecký génius. Každý diel by mal predstaviť divákom jednu zo slávnych postáv nemeckej histórie, ktorá vstúpila do širokého svetového povedomia – Wilhelma Bismarcka, Goetheho, Einsteina, Beethovena, Marlene Dietrichovú i Leni Riefensthalovú.

Jednoduché to však nie je. Navyše sa naň prilepí ambiciózny, ale neúspešný herec Marius Jurgens (Detlev Buck), pripravený vložiť do projektu vilu svojej Gen2 resizematky, kedysi úspešnej herečky, za postavenie spoluproducenta. Kido sa zaručí svojim nedostavaným domom. Dajú dohromady 150 tisíc euro a Kido zamieri do televízie. Produkčná Sabine je skeptická a pripravená projekt zmietnuť zo stola, ale meno Rickyho urobi divy. Dá sa do prípravy scenáristickej skupiny a začne hľadať režiséra.

Medzitým však Kido začína nakrúcať na vlastnú päsť vo vlastnej garáži ukážku, diel o Goethem. Jeho obézny syn ponúka účinkujúcim kuracie klobásky a zároveň pracuje ako klapka, manželka stojí za kamerou. Sebe napísal rolu naštvaného komparzistu, presne taká akú vytvoril v Komparze (tv seriál Extras, 2005-2007) Ricky Gervais. Televízna redaktorka Sabine ide po svojej línii a zaujíma ju hlavne plnenie kvót na diverzitu. Pokračuje sa nakrúcaním ďalšej ukážky s cisárom Wilhelmom II. Na tento diel sa dá nahovoriť herec Tom Schilling, zahrá režiséra, otráveného z náročného komparzistu, lebo Kido sa obsadí do role zahradníka. Sabine je nadšená. Kido obchádza režisérov, od Wima Wendersa až k Gen3 resizeVolkerovi Schlondorfovi. Na stretnutie dotiahne herečku a tiež režisérku Heike Makatsch. Tá má živé kontakty v Hollywoode a chystá sa, na veľké potešenie Sabine osloviť hviezdy zvučných mien. Kido protestuje, nezhoduje sa to s jeho koncepciou, lebo on chce, aby malí, neznámi nemeckí herci hrali velikánov. Pomaly, ale iste sa mu všetko vymyká z rúk.

Podobnosť s Komparzom Rickieho Gervaisa je veľmi voľná, nedosahuje brilantnosť suchého britského humoru, aj keď sa všetky situácie a dialogy uberajú dobrým smerom. Kido sa podobne ako Ricky snaží vyboxovať si u agenta viac lepších rolí, ale veľmi si nepomôže, jeho herecké možnosti sú obmedzené, aj keď má práve za sebou veľkú rolu v seriáli 4 bloky. Tony Hamdan, charizmatická rola berlínského podsvetia vyvolala u divákov eufóriu, v úvode seriálu vidíme nadšené ovácie, jeden z mladíkov mu dokonca ukazuje jeho portrét, vytetovaný na bruchu. Ricky takúto overtúru v Komparze nemal, musí o Gen8 resizesvoje miesto pod slnkom zápasiť v potu tváre ako bezmennýkomparzista.

Balansovanie medzi fikciou a realitou je pre nášho diváka trochu problematické, lebo emblematické mená ako Wenders alebo Schlondorf ešte rezonujú, ale s Tomom Schillinom, Leanerdom Hausmannom, Katrin Bauerfeindovou, alebo Heidi Makatsch už môžme mať problémy. Schilling je pritom jedným z najsľubnejších hercov mladej generácie, v roku 2012 prerazil filmom Ty kokso! (Oh Boy!), ktorý získal záplavu nemeckých filmových cien Lola, vrátane najlepšieho nemeckého filmu. Heidi Makatsch vytvorila jednu z vedľajších roli v ikonickom filme Láska nebeská (2003) ako sekretárka Alana Rickmana a ako to zaznie aj vo filme, žila štyri roky s Danielom Craigom.

Seriál je svojráznou mapou nemeckého filmového, či skôr televízneho priemyslu, so všetkými anomáliami, ľudskými i organizačnými. Kido nakoniec o svoj projekt príde, prevalcuje ho armáda, ktorá Gen7 resizesíce má zásluhy a schopnosti ako sa presadiť a upútať pozornost, ale nemá ani myšlienky ani nápady. Aj keď o originalite projektu Kida je možné diskutovať, lebo ťaží z popularity Komparzu a Rickyho Gervaisa. Toho sme okrem iného videli aj v sympatickom seriáli Po živote (recenzia na našom webe) a je tiež známe, že s obrovským úspechom vystúpil v marci so svoji stand upom v pražskom Kongresovom centri.

Je ťažké odhadnúť, do akej miery odráža tento obraz reálnu multikultúrnu atmosféru súčasného nemeckého filmového prostredia a do akej je obsadzovanie zástupcov najrôznejších kultúrnych etník snahou vyhovíeť požiadavkám progresivistických imperatívov. Faktom však je, že svojimi zvykmi a rituálmi žijú aj nemeckí Arabi, Kida pozvú za slušnú sumu 25 000 euro na rituál obriezky syna istého Veselyho. Prijme, ale zistí sa, že obriezku nemá jeho syn Samy a tak sadne na kreslo „malých kráľov“ Gen9 resizeza prísľub slušnej sumy aj on. Kida na druhý deň vypočúva polícia, lebo zrejme šlo o nejakú kriminálnu celebritu.

Čo sa týka nemeckých géniov, je výber skromný a v žiadnom prípade nie je objavný, jeho géniovia sú notoricky známi. Básnik, vojak, hudobník a vedec zastupujú všetky úrovne nemeckej slávy. Zo ženských postáv tu figurujú dve, Leni a Marlene, obe bez akéhokoľvek romantického pôvabu, čo je na Nemecko ako krajinu, kde sa tento mohutne rezonujúci štýl koncom 19.storočia zrodil, trochu frustrujúca záležitosť. Oveľa viac vyhovujú dnešným požiadavkám na tolerancie akéhokoľvek druhu, Marlene ako elegantná bisexuálka a Leni, talentovaná obdivovatelka afrického etnika, samozrejme, predovšetkým mužského.

Gen4 resizeNemecký génius (German Genius, TV seriál), Nemecko, 2023
Dĺžka: 3 h 54 min (Minutáž: 28–32 min)
Réžia: Detlev Buck, Cüneyt Kaya
Scenár: Detlev Buck, Cüneyt Kaya, Constantin Lieb, Seraina Nyikos
Hrajú: Kida Khodr Ramadan, Ricky Gervais, Seumas F. Sargent, Doris Golpashin, Wim Wenders, Heike Makatsch, Tom Schilling, Frederick Lau, Marc Hosemann, Volker Schlöndorff, Anne Ratte-Polle, Trystan Pütter, Kurt Krömer, Detlev Buck, Maria Furtwängler, Thorsten Merten, Sascha Alexander Geršak, Katrin Bauerfeind, Veysel Gelin, Marvin Kren, Britta Hammelstein, Kathrin Angerer, Christina Große, Leander Haußmann, Tanju Bilir
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.