Legenda menom Vox Machina 1 - 2. séria ( The Legend of Vox Machina, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Vox Machina 1Obľúbená stolná hra na hrdinov, Dungeons & Dragons alebo v skratke D&D, sa dočkala v posledných rokoch veľa pozornosti aj medzi recipientmi, ktorých znalosť žánru fantasy je obmedzená na filmovú trilógiu Pán Prsteňov. Stolná hra, v ktorej si jednotliví hráči vytvoria svoje vlastné fantastické postavy a svet, a kde o osude rozhoduje hod kockou, sa prvýkrát dostala na filmové plátno v roku 2000 v nie veľmi kladne prijatom rovnomennom filme. Ten bol vo svojej dobe úsmevnou katastrofou, ktorá na niekoľko rokov odstrašila producentov od žánru fantasy. V súčasnosti sme mohli vidieť ďalšiu rovnomennú filmovú adaptáciu, tentokrát v hviezdnom a veľkofilmovom šate. Snímka s podtitulom Česť zlodejov (2023) s Chrisom Pineom v hlavnej roli, bola pre zmenu prijatá kladne a to aj medzi znalcami pôvodnej hry. Avšak v digitálnom priestore streamovacích služieb je skrytý ďalší animovaný D&D klenot, ktorý čaká ako v každom správnom heroickom fantasy príbehu, na objavenie. Tým je animovaný seriál Legenda menom Vox Machina.

Vox Machina 1Na úvod je dôležité vysvetliť jeho pôvod, pretože ten iba podčiarkuje fakt, prečo je táto vynikajúca fantasy jazda tým ultimátnym D&D projektom. Legenda menom Vox Machina je projektom internetovej skupiny známej ako Critical Role. Tá začala v roku 2012 ako kanál so skromným počtom odberateľov na sociálnej sieti YouTube, na ktorom sa dala dokopy skupina dabingových hercov, aby pod vedením Matthewa Mercera, taktiež dabingového herca a nadšenca fantastiky, hrala stolnú hru Dungeons & Dragons pre divácke potešenie. Po niekoľkých rokoch nepretržitého hrania sa ich hra rozrástla o originálny a bohatý fantasy svet s vlastnými pravidlami a komplexnými postavami. Spolu s ich fantasy svetom a postavami, ktoré jednotliví dabingoví herci zastupovali, rástla aj skupina ich fanúšikov. Z Critical Role sa rokmi stal multiplatformový fenomén, ktorý má do dnešného dňa 2 milióny odberateľov na Youtube a ktorý udržiava stolnú hru Dungeons & Dragons relevantnú aj medzi radovými užívateľmi. S ich úspechom a obrovským množstvomVox Machina 2 zaujímavých príbehov a postáv, sa pokúsili o produkciu krátkej animovanej série, ktorú mali pomôcť financovať fanúšikovia. Séria mala adaptovať najobľúbenejšie D&D hry v komunite a hlasy mali postavám prepožičať originálni hráči, dabingoví herci. Štedrá finančná podpora fanúšikov na tento projekt však predčila očakávania. Potenciál tohto projektu a záujem oň si rýchlo všimla streamovacia služba Amazon Prime Video, ktorá seriál podporila a postarala sa taktiež o distribúciu. Spokojnosť a istota pri distribúcii tohto seriálu bola zrejmá, keď Amazon Prime schválil produkciu druhej série ešte pred premiérou tej prvej.

Legenda menom Vox Machina má do dnešného dňa dve série s tým, že tretia je už na ceste. Obe sú pritom adaptáciami D&D hier skupiny Critical Role. Hlavným kreatívnym producentom je sám Matthew Mercer a hlasy postávam prepožičali ich pôvodní hráči – Laura Bailey, Taliesin Jaffe, Ashley Johnson, Liam O'Brien, Marisha Ray, Sam Riegel a Travis Willingham. Tento animovaný seriál, ktorý spája žánre fantasy, Vox Machina 4akcie a komédie, rozpráva príbeh skupiny žoldnierov a nepravdepodobných hrdinov, ktorí sa prezývajú Vox Machina. Do tejto sedemčlennej partie patria elfskí súrodenci Vax'ildan (Liam O'Brien) a Vex'ahlia (Laura Bailey), ktorých spája okrem spoločnej traumy aj talent v zakrádaní sa, odomykaní zámkov a obsluhe magických dýk a lukov. Hanblivá elfská druidka Keyleth (Marisha Ray), ktorá je dedičkou kráľovského trónu elfov. Sukničkársky trpaslík Scanlan (Sam Riegel), ktorý v boji využíva svoju gitaru, prenikavý hlas a neodolateľný šarm. Trpaslíčka Pike (Ashley Johnson), bojová kňažka, liečiteľka a dá sa povedať aj psychologička skupiny. Poloobor Grog (Travis Willingham), nie príliš bystrý zurvalec s dobrým srdcom. A jediný človek skupiny – Percival de Rolo II (Taliesin Jaffe), rafinovaný pištoľník na ceste pomsty, pochádzajúci z aristokratickéhoVox Machina 5 rodu. Spoločne putujú magickým svetom zvaným Exandria v ktorom čelia rôznorodým nepriateľom. Tých likvidujú za primeraný mešec zlata, ktorý následne míňajú v miestnych krčmách. Seriál sleduje ich prerod z postrádateľných žoldnierov bez cieľa, ktorí utekajú pred svojimi povinnosťami, v hrdinov a záchrancov ríše. Prvá séria vydá Vox Machinu na temný zámok Whitestone, na ktorom musia čeliť rodu povýšeneckých Briarwoodovcov, ktorý sa zahrávajú s nekromantskou mágiou. Druhá séria postaví hrdinov proti hrozbe apokalyptických rozmerov, keď na Exandriu zaútočí spoločenstvo drakov známe ako Chromová konkláve.

Aj keď ide o animovaný seriál, určený je predovšetkým pre dospelých divákov. Legenda menom Vox Machina je totiž plná brutálneho násilia, vulgarizmov, odvážneho čierneho humoru a sexuálnych narážok. No aj napriek vulgárnemu spracovaniu je seriál inteligentne napísaný. Zo súčasnej tvorby Vox Machina 6sa dá porovnať napríklad s taktiež výborným animovaným seriálom Invincible. Prvá séria má pritom pomerne generickú fantasy zápletku, avšak to sa dá odpustiť, nakoľko je zameraná najmä na predstavenie všetkých postáv, ktoré si mimochodom okamžite obľúbite. Druhá séria je o niečo ambicióznejšia a tvorcovia pri nej ubrali na humore a snažili sa dostať každej postave ešte viac pod kožu. Hrdinovia sú postavení prekážkam, ktoré nemilosrdne otestujú ich charakter a zároveň im pomôžu sa zmysluplne posunúť v príbehu. Tvorcovia v druhej sérii navyše nastavia tón, pri ktorom si ako diváci nie sme istí, či to všetky postavy prežijú. Scenár je výborne vyvážený, žiadna postava nepôsobí zbytočne, všetci majú svoju rolu a všetci dostanú rovnako veľa priestoru bez toho, aby sme sa v príbehu čo i len na chvíľu strácali. Legenda menom Vox Machina je skrátka projekt určený pre každého priaznivca animovaných seriálov pre dospelých, fantastiky alebo stolnej hry Dungeons & Dragons, ktorej esenciou projekt vyslovene dýcha. Exandriu tak môžete vo veselej spoločnosti Vox Machiny preskúmať už dnes, na Amazon Prime Video.

Vox Machina 7Legenda menom Vox Machina (The Legend of Vox Machina), USA, (2022–2023)
Dĺžka: 10 h 3 min (Minutáž: 24–28 min)
Manažér projektu: Matthew Mercer
Réžia: Sung Jin Ahn, Alicia Chan, Young Heller, Stanley Von Medvey
Scenár: Jennifer Muro, Eugene Son, Brandon Auman
Hudba: Neal Acree
Strih: Todd Raleigh
Zvuk: James Lucero, Konrad Piñon
Scénografia: Arthur Loftis
Produkcia: Eugene Son
Hrajú: Matthew Mercer, Ashley Johnson, Laura Bailey, Marisha Ray, Travis Willingham, Liam O'Brien, Taliesin Jaffe, Grey Griffin, Esme Creed-Miles, Khary Payton, Stephen Root, Gina Torres, Indira Varma, Rory McCann, Stephanie Beatriz, Anjali Bhimani, Dominic Monaghan, Kelly Hu, Eugene Byrd, Tony Hale, Logic, David Tennant, Max Mittelman, Felicia Day, Tracie Thoms, Cree Summer, Mason Alexander Park
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.