Krv a zlato (Blood & Gold)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Krv nad zlato 2Nenápadný nemecký režisér Peter Thorwarth sa vo svojej novinke Krv a zlato vracia do obdobia druhej svetovej vojny a ponúka tak v poradí už druhý počin, ktorý podporila streamovacia služba Netflix. Vo svojom predchádzajúcom pokuse s názvom Krvavo červené nebo zabrúsil do vôd hororového žánra a predviedol nenáročný, ale remeselne dobre zvládnutý film s klaustrofóbickou atmosférou v útrobách uneseného lietadla. Ako schopný žánrový režisér sa napokon preukázal už svojim ceneným debutom – akčnou komédiou z roku 1999 u nás uvádzanou ako Prachy, zbrane, jedno porno, ktorá si v Nemecku za ostávajúce roky vyslúžila až kultový status. Spojiť akciu s historickým pozadím sa však pokúša po prvý raz práve vo filme Krv a zlato.

Príbeh začína na jar roku 1945, kedy už viacero nemeckých vojakov začína tušiť, že dlhotrvajúca šesťročná vojna proti celému svetu nemôže skončiť pre nacistický režim šťastne. Krv nad zlato 1Nacizmom znechutený vojak Heinrich (Robert Maaser) je zbehom a v žiadnom prípade už nechce bojovať na tej nesprávnej strane. Keď je však dolapený vojakmi SS, tí v ňom rýchlo spoznajú dezertéra a rozhodnú sa ho za jeho zradu popraviť obesením. Keď už sa zdá, že Heinrich vydýchne naposledy, objavuje sa záhadná žena Elsa (Marie Hacke), ktorá mu, ako rovnako zarytá nepriateľka nacistov, zachráni život. Elsa býva v skromnej chatke aj so svojim hendikepovaným bratom Paulem (Simon Rupp), a keďže je známe, aký postoj mali nemeckí nacisti k slabším jedincom, jej nechuť k príslušníkom SS je motivovaná ešte väčšmi. Heinrich, Elsa i Paul sa však vzápätí dostávajú do násilnej konfrontácie so skupinou nemeckých vojakov a každému je následne jasné, že si spravili nových smrteľne nebezpečných nepriateľov.

Ako po krátkom čase naši hrdinovia zisťujú, to, čo hľadajú v malom nemeckom mestečku vojaci SS je zlato, ktoré tu mala zanechať židovská rodina po tom, ako bola z mesta násilne odvlečená. Práve zlato je spúšťačom akcie filmu Krv nad zlato 3(alebo ako by povedal Alfred Hitchcock – zlato je MacGuffin filmu), práve zlato má na svedomí násilné stretnutia odohrávajúce sa v inak pokojnom prostredí nemeckého malomesta. Heinrich a Elsa zaraz čelia hordám neľútostných vojakov, pred ktorými sa najprv pokúšajú unikať, no vzápätí sú im nútení čeliť zoči-voči. Treba povedať, že protagonisti filmu nie sú žiadni superhrdinovia, nebojujú proti početnej presile s ľahkosťou, ani nevychádzajú z množstva bojov bez zranení, no ako to už v žánrových filmoch býva, vždy im z ťažkej situácie pomôže šťastena. A keďže tvorí ústredná dvojica hercov – Robert Maaser (napodobňujúci akúsi civilnejšiu verziu hrdinu BJ Blazkowicza z videohernej série Wolfenstein) a Marie Hacke – sympatické duo, divák im bude počas trvania filmovej minutáže držať palce a príjme tieto hry náhody ako nutnú žánrovú barličku.

Krv a zlato je prekvapivo sviežou akčnou jazdou so zaujímavým hereckým obsadením, Krv nad zlato 4správne diabolskými zloduchmi a technicky dobre zvládnutou vizuálnou stránkou (ako prezrádzajú titulky, veľkú časť štábu tvoria naši českí susedia). Scenár filmu je síce pomerne jednoduchý, no v rámci žánrového zaradenia mu takisto nemožno vytknúť veľa. Nižší rozpočet sa napokon prejavuje v pomerne úzko ohraničenom prostredí priemerného nemeckého mestečka, čo však na druhej strane umožnilo režisérovi vyšperkovať atmosféru do hmly zahaleného strediska nacistického vyčíňania.

Na záver inak pobaví aj nelichotivé vykreslenie americkej armády, ktorá je v snímke cynicky zbavená akejkoľvek glorifikácie a v momente, kedy sa nenásytné ruky generálov ujímajú onoho židovského zlata z titulu filmu, akoby nemecký režisér chcel povedať – vo vojnovom šialenstve neexistuje len číre zlo a kryštálovo čisté dobro, veď predsa ani všetci Nemci neboli len fanatickými nasledovníkmi nacistickej ideológie.

Krv nad zlato 5Krv a zlato (Blood & Gold), Nemecko, 2023
Réžia: Peter Thorwarth
Scenár: Stefan Barth
Zvuk: Tschangis Chahrokh
Scénografia: Jan Kalous
Masky: Lucie Kuprová, Jana McDonald
Produkcia: Christian Becker
Hrajú: Robert Maaser, Marie Hacke, Alexander Scheer, Jördis Triebel, Stephan Grossmann, Florian Schmidtke, Simon Rupp, Petra Zieser, Gisela Aderhold, Jochen Nickel, Christian Kahrmann, Roy McCrerey, Juri Senft, Jared Lorenzo, Tomas Karel
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.