Zaklínač: Pokrvné puto (The Witcher: Blood Origin, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 2 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zak7 resizeV roku 2019 sa rozhodol streamovací gigant Netlix adaptovať jednu z najpopulárnejších fantasy knižných sérií poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho Zaklínač. Prvá, 8 dielna séria bola aj napriek občasným odklonom od predlohy prijatá prevažne kladne. Hlavnej roli zádumčivého lovca monštier Geralta z Rivie, sa navyše ujal nedávny predstaviteľ Supermana, Henry Cavill. Cavill je známy pre svoju lásku k fantasy a sám sa považuje za znalcu Sapkowskeho kníh. Jeho stvárnenie tejto fanúšikmi obľúbenej postavy bolo kladne prijaté. Ako to už v súčasnej, mainstreamovej kinematografii býva, úspech prvej série Zaklínača dal Netflixu jasnú správu – vytvoriť z tohto sveta čo najskôr franšízu.

Ambiciózny plán tvorcov zahŕňa 5 sérii, ktoré pokryjú hlavnú dejovú líniu, vedľajšie minisérie, ktoré budú túto dejovú líniu dopĺňať, rovnako ako vedľajšie Zak2 resizeanimované filmy. S druhou sériou Zaklínača kvalita seriálu výrazne klesla, rovnako ako snaha tvorcov držať sa predlohy. Čo bol začiatok obáv nad budúcnosťou tohto seriálu. Nepomáha tomu ani súčasne čerstvý fakt, že hlavná hviezda celého projektu, Henry Cavill, po tretej sérii v seriáli definitívne končí a bude nahradený Liamom Hemsworthom. Podľa dostupných, zákulisných informácií, je Cavillove odstúpenie od projektu zapríčinené najmä nesúhlasom tvorcov s držaním sa originálnej predlohy.

Vo víre fanúšikmi negatívne prijatej druhej série a zákulisnej drámy, ktorá možno viedla i k odchodu hlavnej hviezdy, prichádza na Netflix prvá, vedľajšia miniséria s názvom Zaklínač: Pokrvné puto. Tento iba štvordielny projekt kreatívne zastrešil Declan De Barra, jeden z producentov seriálového Zaklínača a superhrdinského seriálu Iron Fist. V hlavných rolách sa objavili Sophia Brown, Laurence O'Fuarain, Michelle Yeoh, Lenny Henry a Mirren Mack. Príbeh Pokrvného puta zachytáva udalosti, ktoré sa odohrávajú viac ako 1000 rokov pred dobrodružstvami Geralta z Rivie. Sedem vyvrheľov bude musieť povstať, aby zvrhli mocné, elfské Zak4 resizeimpérium vedené manipulatívnou kráľovnou Merwyn (Mirren Mack) a zlovestným čarodejníkom Balorom (Lenny Henry), ktorý sa zahráva s neznámymi silami. Ich puto spečatené krvou vedie k zrodu prvého lovca monštier. Prvého Zaklínača.

Dianie tohto seriálového prequelu bolo založené na pár vetách zo Sapkowskeho kníh. Nie žeby sa tvorcovia celkovo držali pôvodnej predlohy, avšak v tomto prípade mali pri tvorbe scenára úplne voľné ruky. Ten napísali Lauren Schmidt a Declan De Barra. Iba štyri epizódy ponúkajú priestor na hutnú fantasy zábavu bez hluchých miest. Príbeh o zrodení prvého Zaklínača znel zaujímavo, rovnako ako jeho rámcovanie do dejovej línie o siedmych osamelých bojovníkoch, ktorí sa spoja pre spoločný cieľ. Niečo ako Sedem samurajov (1954) Akira Kurosawu, ibaže vo fantasy svete Andrzeja Sapkowskeho. Bohužiaľ, iba spomenutie tejto nesmrteľnej klasiky japonského majstra v recenzii na Zaklínača: Pokrvné puto, je trúfalé, pretože tento projekt je obrovským sklamaním vo všetkých stránkach. Je smutné vidieť „nálepku“ tak obľúbenej knižnej fantasy série, akou je Zaklínač, na tak nekompetentne vyrozprávanom Zak5 resizeseriáli. Seriál trpí všetkými problémami, ktorými trpela aj nevydarená druhá séria. Ibaže v tomto prípade je to ešte horšie, pretože na rozdiel od Pokrvného puta, mala druhá séria aspoň charizmatickú hlavnú postavu. Tento ponúka iba mizerne vyrozprávaný príbeh, ktorý je aj napriek svojej jednoduchosti, mätúci a neprehľadne zostrihaný. Tvorcovia sa snažili, aby mala každá postava svoju špecifickú črtu a zbraň, avšak postavy sú sami o sebe absolútne nezaujímavé prázdne schránky, ktoré vedú trápne dialógy. Účasť vynikajúcej herečky, akou je Michelle Yeoh, je taktiež omyl – táto produkcia je pod jej úroveň. Celý projekt navyše pôsobí veľmi lacne. Exteriéry vyzerajú umelo, akoby sme sa pozerali na divadelnú hru a digitálne efekty sú často úsmevné, pripomínajúce scény z televízneho Herkula s Kevinom Sorbom. Čo by nebol až taký veľký problém, keby bol príbeh sám o sebe zaujímavý, ale nie je. Ak by som mal hľadať pozitíva, seriál Zak6 resizemá iba 4 epizódy, všetky dizajny monštier sú pôsobivé a soundtrack má svoje svetlé momenty.

Zaklínač: Pokrvné puto je pri najlepšom, podpriemerným, brakovým fantasy seriálom, ktorý sa priživuje na zaslúžene oceňovanej knižnej sérii. Tvorcovia si vybrali zaujímavú tému, avšak pri jej spracovaní zlyhali takmer vo všetkých aspektoch, ktoré vytvárajú divácky atraktívny televízny seriál. Tento projekt vzbudzuje veľké obavy ohľadom budúcnosti Netflixovskej Zaklínač franšízy. Dúfajme teda, že sa tvorcovia po kritike tohto seriálu poučia a kvalita ich budúcich projektov v Sapkowskeho bohatom svete mágie, monštier a zaujímavých postáv, bude iba stúpať.

Zak resizeZaklínač: Pokrevné puto (The Witcher: Blood Origin, TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 3 h 27 min (Minutáž: 43–64 min)
Manažér projektu: Declan De Barra
Réžia: Vicky Jewson, Sarah O'Gorman
Predloha: Andrzej Sapkowski (kniha)
Scenár: Lauren Schmidt, Declan De Barra
Kamera: Jean-Philippe Gossart, Terry Stacey
Strih: Jesse Parker
Zvuk: Robert Farr
Scénografia: Andrew Laws
Producent: Alex Meenehan
Hrajú: Michelle Yeoh, Lenny Henry, Jacob Collins-Levy, Dylan Moran, Mirren Mack, Laurence O'Fuarain, Nathaniel Curtis, Sophia Brown, Adam Young
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz., Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.