Koruna - 5. séria (The Crown, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Koruna resizeRoyal News, správy o dianí v britskej kráľovskej rodine asi nikdy nevyjdú z módy a bez váhania ich možno označiť ako „global events“. Zaujímajú celý svet , či už sú to svadby, narodenie detí, rozvody i pohreby. V roku 1997 sa svetová verejnosť lúčila s princeznou Dianou, minulý rok v apríli s princom Phillipom a v roku 2022, v septembri s kráľovnou Alžbetou II. Zástup ľudí, ktorí sa prišli pokloniť mŕtvej kráľovnej, dosiahol počet 250 tisíc, priebeh pohrebu mal na celom svete podľa odhadov štvormiliardové publikum.

Od roku 2016 sa historický príbeh kráľovskej rodiny začal odvíjať i v seriálovej podobe pod názvom Koruna. Jeho štyri série boli úspešné, dlhý súpis ocenení obsahuje i 21 prestížnych cien Emmy. V roli Alžbety sa vystriedali Claire Foy a Olivia Colman. Piata sa sústreďuje na manželské rozpory Diany a Charlesa, Koruna2 resizekončiace rozvodom. Sú to okolnosti známe a dostatočne medializované, vo filmovom spracovaní sú viac zaujímavé popisom kontextu, v ktorom sa odohrávali. Hneď v prvom dieli, nazvanom Syndróm kráľovnej Viktórie, sa pretriasa článok zo Sunday Times, hlásajúci, že kráľovná je na tróne už príliš dlho a mala by abdikovať v prospech Charlesa. Medzi ním a vtedajším premiérom Johnom Majorom sa údajne konalo i stretnutie, kde sa o „probléme“ diskutovalo. Táto údajne fiktívna okolnosť vyzvala v Británii búrlivú reakciu. Redakcii adresovala nahnevaný list herečka Judy Dench a ohradil sa i Major.

Zaujímavejšie než popis frustrácií Diany, zápasiacej o Charlesovu pozornosť s Camillou Parker Bowlesovou, je sledovanie Mohammeda Al- Fayeda (Salim Daw), bohatého podnikateľa a otca porozvodového milenca Diany Dodiho (Khalid Abdalla). Energický Egypťan sa túži dostať do najvyšších britských kruhov, čo ani zďaleka nie je napriek jeho značnému ekonomickému vplyvu, jednoduchá Koruna4 resizezáležitosť. Pozorne sleduje, kto má výsadu sedieť na dostihoch vedľa kráľovnej a keď sa dozvie, že je to majiteľ najhonosnejšieho obchodného domu Harrods, rozhodne sa ho kúpiť. Veľmi mu nepomôže ani kúpa parížskej vily Windsor, kde žila vojvodkyňa Wallis Simpson, manželka Edwarda VIII., ktorý po sobáši s rozvedenou Američankou abdikoval. Po jej smrti v roku 1986 vila pripadla mestu a Mohammad ju kúpil v snahe pritiahnuť pozornosť kráľovnej. Chce jej osobne odovzdať pozostalosť po otcom bratovi. Kráľovná však pošle svojho tajomníka. Prejavy vďačnosti nepatria do registra kráľovského protokolu. Mohammad sa nevzdáva, angažuje bývalého Edwardovho komorníka Johnsona Koruna3 resizea dáva sa od neho školiť, lebo si túži osvojiť maniery aristokratického gentlemana. Na dostihoch, keĎ už ako majiteľ Harrods očakáva v lóží kráľovnú, opäť nemá šťastie, dvor požiada o službu Dianu. Láska poddaných jej veličenstva je jedna vec, prístup k nej zase celkom iná. Neplytvá prejavmi náklonnosti a jej spoločenské kontakty majú prísne pravidlá.

Diana, ostatne tiež aristokratického pôvodu, si s nimi nerobí starosti a v tomto ohľade je zaujímavý rozhovor s kráľovnou tesne pred rozvodom. Vyčíta jej chlad a nezáujem, ona oponuje tým, že členovia rodiny majú svoj každodenný program a povinnosti. Emocionálna úspornosť a vzťahová disciplína sú zrejme dôležitou súčasťou kráľovského imidžu a zbytočne sa o nich nediskutuje. Treba ich skrátka prijať Koruna5 resizea zaradiť sa. S ohľadom na problémy, s ktorými sa stretla nejedna kráľovská nevesta, nie sú tieto pravidlá asi veľmi jednoduché.

Po rozvode si Diana začne s chirurgom pakistánskeho pôvodu Hasnatom Khanom. On neveľmi rozumie, prečo sa naň upla a princezná vysvetľuje, že nečaká na žiadneho princa, táto epizóda je za ňou a hľadá čosi úplne iné. Jej kontakty so synmi sú obmedzené. William začne chodiť do prestížnej školy Eton a chodí k babičke do blízkeho Windsoru na čaj. Diana využíva svoju mediálnu príťažlivosť a rozhodne sa poskytnúť BBC otvorený rozhovor, v dôsledku ktorého rezignuje na svoj post riaditeľ spoločnosti.

Koruna7 resizeJe zrejmé, že piata séria sa intenzívejšie venuje kritizovanej bulvarizácii a viac než samotnej kráľovnej v neveľmi sugestívnom stelesnení Imeldy Staunton, sa sústreďuje na princeznú Dianu, v istom zmysle utrhnutú z reťaze. Stráca tak širší historický rozmer, obohatený o dobovú politiku a všetko, čo sa okolo nej v kuloároch odohrávalo. Je tu viac mediálnych škandálov, ambicióznych novinárov a manželských peripetií. V poslednom dieli sa mihne Tony Blair a do príbehového registra sa dostane i Charlesova cesta do Hong Kongu, kde sa v roku 1997 koná ceremoniál prechodu bývalej britskej kolónie do čínskeho teritória.

Koruna8 resizeVýnimočný je v seriálovom kontexte šiesty diel, nazvaný Dom Ipatieva. Vracia sa do histórie, roku 1917. Cárska rodina, uväznená boľševikmi v Jekaterinburgu očakáva pomoc od kráľa Georga V. Neprichádza a rodina je popravená v zmienenom dome. Ten dá Boris Jelcin zbúrať a pri jeho návšteve v Londýne ho kráľovná žiada o pomoc pri exhumácii, identifikácii ostatkov a dôstojnom pohrebe. Tento diel režíroval Nemec, narodený v bývalom východnom Nemecku Christian Schwochow asi kvôli hlbšiemu porozumeniu východoeurópskej mentalite.

Rozvrh režisérov jednotlivých dielov má medzinárodný rozmach, zo známejších mien je tu Dánka s Koruna9 resizeegyptským otcom May el-Toukhy, ktorú poznáme v súvislosti s jej filmom Srdcová kráľovná a seriálu Unášaní vetrom, odvysielaný RTVS, Novozélanďanka Jessica Hobbs, alebo Nór Erik Richter Strand (seriál Okupácia). Do akej miery sa táto stratégia odrazila na kvalite jednotlivých dielov asi nie je veľmi podstatné. Zachováva si štandardnú kvalitu, snáď až na obsadenie Charlesa hercom Dominicom Westom, ktorý je jeho charakteristickej fyziognómii výslovne vzdialený. Porovnanie s predchádzajúcimi sériami je iste vecou vkusu a záujmu, ale v ich konkurencii skôr zaujíma priečku svojho poradia.

Kral10 resizeKoruna - Séria 5 (The Crown 5, TV seriál), Veľká Británia, 2022
Dĺžka: 8 h 48 min (Minutáž: 48–58 min)
Manažér projektu: Peter Morgan
Réžia: Jessica Hobbs, Alex Gabassi, May el-Toukhy, Christian Schwochow, Erik Richter Strand 
Scenár: Peter Morgan
Kamera: Ben Wilson, Rasmus Videbæk, Frank Lamm
Hudba: Martin Phipps
Strih: Paulo Pandolpho, Celia Haining, Daniel Greenway, Amy Hounsell, Richard Graham
Zvuk: Martin Jensen
Scénografia: Nuria Muni, Martin Childs
Masky: Cyril Arsac
Kostýmy: Amy Roberts
Producenti: Michael Casey, Martin Harrison, Andy Stebbing
Hrajú: Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Dominic West, Khalid Abdalla, Emma Laird Craig, Claudia Harrison, Andrew Havill, Alastair Mackenzie, Jonny Lee Miller, Marcia Warren, Olivia Williams, Natascha McElhone, Claire Foy, Elliot Cowan, Jamie Glover, James Murray, Robert Portal, Flora Montgomery, Christopher Villiers, Spyros Bibilas, Helen Ryan, Jonathan D. Mellor, Oliver Chris, Amir El-Masry, Philippine Leroy-Beaulieu, Abdelatif Hwidar
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.