Cisárovná (Die Kaiserin/The Empress, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sisy resizeSissy je stále v kurze. Máme ju momentálne hneď v troch verziách, nemecko-rakúskom seriáli na RTVS , o chvíľu v kinách vo filme Korzet a na Netflixe. Jej rebelský imidž búriacej sa princeznej, extravagantnej a krásnej, asi bude nesmrteľný a len tak sa neopotrebuje. Z bohatého repertoáru jej životných peripetií sa už do filmových príbehov dostalo takmer všetko a odbočiť k nejakým menej známym okolnostiam sa ani veľmi nedá. Rakúska režisérka Marie Kreutzer v Korzete (2022) sleduje Sissy štyridsiatničku, v zápase o zachovanie ikonickej figúry a mladistvého vzhľadu, ale inak sme stále v úvode jej cisárskej kariéry. Asi najzaujímavejšiu Sissy vystihol v Ludvíkovi Bavorskom (1973) Luchino Visconti. Je tu vedľajšou figúrou, navštevujúcou šialeného kráľa, s ktorým si prekvapivo dobre rozumie a snaží sa mu pomôcť. Zahrala ju najznámejšia Sissy, Romy Schneider.

Z obvyklého rámca sa neodkláňa ani najnovšia verzia pod Cisárovná. Matka dvoch dcér Heleny a Alžbety (Devrim Lingnau) prichádza predstaviť Sisy2 resizepotenciálnu cisárovnú matke Františka Jozefa. Má ňou byť tá prvá, ale František (Philip Froissant) sa nakoniec rozhodne inak. Nasleduje svadba a Sissy (Svenja Jung) sa dostáva do neľútostného súkolia cisárskeho dvora. Cisárova matka Sofia (Melika Foroutan) sa rozhodne neposlušnú nevestu pacifikovať, prispôsobiť jej vzdorovitú povahu potrebám dobových predstáv o správaní a povinnostiach kráľovskej manželky. František ju síce miluje, ale venuje sa predovšetkým zložitej politickej situácii. Habsburskú ríšu ohrozuje ruské vojsko. Stojí na hraniciach a zdá sa, že vojne sa krajina nevyhne. Od stretnutia s jeho synom Alexandrom si cisár sľubuje veľa. Dôjde k nemu na love, kde Alžbeta odvážne zastrelí diviaka po tom, čo cárovičovi zlyhá puška. Medzinárodným vzťahom táto lekcia veľmi nepomôže a zdá sa, že jej voluntarizmu je koniec.

Do akej miery sú aspoň trochu historicky pravdepodobné mocenské machinácie Františkovho brata Sisy7 resizeMaximiliána, ktorý sa dvorí Alžbete a pripravuje bratov pád, je diskutabilné. Jeho ambície sa nakoniec realizovali v Mexiku, ale cisárska kariéra skončila na popravisku. To je, samozrejme, mimo dejového rámca seriálu končí zvláštne. Alžbeta nakoniec prijme návrh svokry, aby odišla do Bavorska. Napriek tomu, že je tehotná, zbalí sa a sadne do koča. Pred palácom však stojí dav protestujúcich ľudí. Káže otvoriť bránu a vojde medzi nich. Veľkolepý záver je však trochu prázdnym, aj keď vizuálne pôsobivým gestom. Asi mal znamenať otvorenú bránu k srdciam más, na ktorých jej tak záležalo. Ale socialistkou bola až jej vnučka, dcéra syna Rudolfa, tiež nazvaná na počesť babičky Alžbeta. Nazývali ju červená vojvodkyňa a nejaký čas žila v Grobeho vile v Prahe. Zomrela vo Viedni v roku 1965.

Nakoľko boli Alžbetine sympatie k ľudu historicky reálne nevieme, ale tvorcovia seriálu včleňujú do deja Sisy5 resizescénu, keď prichádza medzi robotníkov v huti a biednemu dievčatku daruje svoje topánky. Keď chce bosá odísť, strážca ju napriek protestom odnáša ku koču. Revolučné odhodlanie cisárovnej, ako protest voči božskému statusu panovníčky pôsobí viac než úsmevne. K výstrednej aristokratke, míňajúcej na cestách Európou závratné sumy a sústredenej na svoju povestnú krásu, sa vzťahoval len hypoteticky.

Hlavnou devízou seriálu neboli žiadne prevratné pohľady na vzťahy cisárskej rodiny, ale výpravné kúzlenie s interiérmi a exteriérmi, honosná scénografia a kostýmy. Učebnice histórie ostali bokom. Alžbeta rok po sobáši v roku 1854 porodila prvú z troch dcér, Sophiu, o tri roky neskôr korunného princa Rudolfa. Ale to je už iný príbeh. Jej vzťah k vlastným deťom sa v početných filmoch a seriáloch veľmi nepretriasa.

Sisy6 resizeCisárovná (Die Kaiserin/The Empress, TV seriál), Nemecko, 2022
Dĺžka: 5 h 42 min (Minutáž: 51–62 min)
Manažér projektu: Katharina Eyssen
Réžia: Florian Cossen, Katrin Gebbe
Scenár: Katharina Eyssen
Kamera: Christian Almesberger, Christopher Aoun
Hudba: Sebastian Damerius, Johannes Lehniger
Strih: Boris Gromatzki
Scénografia: Matthias Müsse
Producenti: Annie Schilling, Fabian Maubach, Jochen Laube
Hrajú: Devrim Lingnau, Svenja Jung, Philip Froissant, Raymond Tarabay, Jonathan Failla, Patrick Rapold, Rudy Ruggiero, Simson Bubbel
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.