Vraždy vo Valhalle (Brot /The Valhalla Murders)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Val resizeViete si predstaviť, že v tak málo zaľudnenej krajine, ako je Island, môže pôsobiť sériový vrah? V realite to síce príliš pravdepodobné nie je, ale vo fiktívnych svetoch televíznych seriálov zo žánru nordic noir je, samozrejme, možné všetko. Respektíve akýkoľvek nepredstaviteľný zločin. No a prvým prípadom sériového vraha v krajine sa zaoberá aj miniséria Vraždy vo Valhalle z islandskej produkcie pre streamovaciu spoločnosť Netflix. Pokiaľ si zadáte do googlu výber toho najlepšieho zo severskej krimi produkcie, The Valhalla Murders sa objavia hneď medzi prvými, po boku napríklad už dvojsériového projektu V pasci Baltasára Kórmakura. No a niet sa čo čudovať, Vraždy vo Valhalle ponúkajú všetko, čo fanúšik temných detektívok s množstvom zvratov a dusnej atmosféry očakáva.

Terčom neznámeho vraha, prípadne vrahov, je od začiatku niekoľko zamestnancov detského domova nachádzajúceho sa na odľahlom mieste v divokej Val2 resizeislandskej krajine. Toto miesto už dávno neslúži svojmu účelu, ale je zrejmé, že jeho tmavé a špinavé interiéry ukrývajú množstvo neobjavených tajomstiev a indícií k dopadnutiu vraha. Prípadu sa od prvej vraždy chopí vyšetrovateľka v strednom veku Kata a jej nový parťák. Obaja si takpovediac idú svoje, ich temperamenty sú odlišné, ale nemajú medzi sebou závažnejšie konflikty a vhodne sa svojim štýlom práce dopĺňajú. Vrážd stále pribúda, rovnako aj podozrivých. Vypočúvania síce vedú k čiastočným výsledkom, bez obhliadok miest činu a, samozrejme, aj budovy zariadenia Valhalla by to však nešlo.

Vraždy vo Valhalle sú tak od prvých momentov nesmierne napínavým, v dobrom zmysle slova Val3 resizekomerčným detektívnym produktom. Do hry sa pochopiteľne zapájajú aj nejaké tie osobné problémy a nezhody v rodinách zúčastnených, ale v tomto prípade umne a tematicky vhodne obohacujú celý prípad a jeho myšlienkové vyznenie. Vyšetrovateľka Kata totiž príde na to, že jej syn sa v tínedžerskom veku zúčastnil párty, na ktorej bolo znásilnené dievča zo strednej školy. Kauza síce priamo nenadväzuje na prípad, ale pozorný divák určité styčné prvky a paralely nájde. Nie je určite pravda, že vedľajšie dejové línie brzdia tempo minisérie.

Ako to pri podobných seriáloch chodí, čaká nás zopár naratívnych klišé a logických nedostatkov. Val4 resizeVzhľadom na skutočne temnú atmosféru a fakt, že sa stále niečo deje, vám však s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú vôbec prekážať. Výnimkou môže byť epizóda, v ktorej sa celý priebeh vyšetrovania láme a prípad, ako aj seriál, sa dostáva do druhej a zároveň lepšej polovice. Ide, samozrejme, už o schému, akú poznáme z prvej série amerického Temného prípadu, pričom stále ide o veľmi funkčný oslý mostík, ako napísať a nakrútiť osem až desaťdielnu sériu tak, aby nepôsobili niektoré epizódy ako nastavovaná kaša.

Spomínaný zvrat v polovici však nevyvracia pôvodné teórie, iba ukazuje niektoré udalosti v odlišnom Val5 resizesvetle a poukazuje na to, že vrahom možno nebol iba jeden páchateľ. Druhá polovica série je o niečo pomalšia, zároveň však temnejšia a to možno aj preto, že odhaľovanie minulosti si vyžaduje ešte hlbšie ponorenie do minulosti čítajúce nachádzanie starých spisov, vypočúvanie pamätníkov starého prípadu a nachádzanie zožltnutých fotiek. Fotky s viacerými postavami sú, samozrejme, ďalším z obľúbených klišé detektívnych seriálov, ako aj krimi filmov, ale je pravda, že aj v tomto prípade ide o stále funkčný prvok dodávajúci vyšetrovaniu na patričnej napínavosti a záhadnosti.

Osobne považujem Vraždy vo Valhalle z trojlístka nordic noir seriálov poslednej doby, akými sú ešte Val8 resizespomínané V pasci a Gaštánok za najlepší. Je to skôr otázka vkusu, než že by išlo o objektívne zhodnotenie postavené na základe porovnania konkrétnych kladov a záporov jednotlivých diel. V tomto smere asi stále ostáva neprekonaná prvá a druhá séria Mostu, ktorý vymenovaným seriálom predchádzal. Každopádne milovník severských krimi si nenechá uniknúť ani jedno dielo a Vraždy vo Valhalle patria skutočne ku špičke toho, čo sa na severe Európy, respektíve v tomto prípade viac na severozápad a smerom ku Grónsku, nakrúca.

Val6 resizeVraždy vo Valhalle (Brot/The Valhalla Murders), Island, 2020
Dĺžka: 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)
Manžér projektu: Þórður Pálsson
Režie: Þórður Pálsson, Davíð Óskar Ólafsson, Þóra Hilmarsdóttir
Scenár: Óttar M. Norðfjörð, Mikael Torfason, (více)
Kamera: Árni Filippusson
Hudba: Pétur Þór Benediktsson
Strih: Sigurður Eyþórsson, Valdís Óskarsdóttir, Guðlaugur Andri Eyþórsson
Zvuk: Huldar Freyr Arnarson, Agnar Friðbertsson, Skuli Helgi Sigurgislason
Scénografia: Heimir Sverrisson
Masky: Áslaug Dröfn Sigurðardóttir
Kostýmy: Helga Rós V. Hannam
Producenti: Kristinn Thordarson, Davíð Óskar Ólafsson
Hrajú: Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton, Ottó Gunnarsson, Anna Gunndís Guðmundsdóttir, Björn Thors, Edda Björgvinsdóttir, Valur Freyr Einarsson, Grettir Valsson, Magnús Ragnarsson, Víkingur Kristjánsson, Lúkas Emil Johansen, Kristín Þóra Haraldsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Sveinn Lárus Hjartarson, Gunnar Jónsson, Þór Tulinius, Gunnar Hansson, Hanna María Karlsdóttir, Ragnheiður Steindórsdóttir
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.