RRR (Rise Roar Revolt)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Rise resizeIndia sa pýši najväčším filmovým priemyslom na svete. Ročne sa v nej produkuje trikrát viac filmov ako v Hollywoode. Avšak na rozdiel od Hollywoodu, sú v Indii až 2 centrá filmového priemyslu - Bollywood a Tallywood. Samozrejme, to nie sú jediné dve miesta, na ktorých vznikajú v Indii filmy, ale sú to tie najväčšie a najpopulárnejšie. Práve ich vzájomná konkurencia je pre samotné filmy prospešná - tvorcovia sa musia pri existujúcej konkurencii viac snažiť. Bollywood a Tallywood produkuje filmy rôznych žánrov. Tieto snímky sú známe prevažne pre svoje prehnane teatrálne herecké výkony, úsmevne dramatické scény, 3- hodinovú stopáž a, samozrejme, muzikálové čísla. Vo veľa aspektoch pripomínajú prvé, viac-žánrové Hollywoodske zvukové veľkofilmy 20. a 30. rokov.

Jedným z najuznávanejších indických režisérov je S.S.Rajamouli. Jeho historické eposy Baahubali: The Beginning (2015) a Baahubali: The Conclusion (2017) stanovili v roku ich vzniku vysokú latku pre indické žánrové filmy. Baahubali 1 a 2, boli jedny z mála indických veľkofilmov, ktoré zožali úspech aj vo Rise2 resizezvyšku sveta. Najmä v ázijských krajinách. Avšak Rajamouliho najnovší film, aj vďaka streamovým službám, zožal úspech v celom svete. Internetové filmové redakcie o ňom hovoria, ako o najlepšom filme roka, ktorý ste ešte nevideli. Týmto filmom je Rajamouliho historický epos - RRR. Okrem číreho faktu, že ide o nový Rajamouliho film, zaujal v Indii RRR aj svojím obsadením. Prvý krát sa v ňom spolu objavili dve najväčšie Tallywoodske hviezdy - N.T. Rama Rao Jr. a Ram Charan Teja.

Podobne ako Bahuubali, aj RRR vychádza zo skutočných udalostí a legiend indickej histórie. Rajamouli nás tentokrát vezme späť v čase do koloniálnej Indie (Britskej Indie), v ktorej sledujeme hrdinského Bheema, ktorý sa vydáva do mesta Dilia, aby zachránil mladú ženu, ktorú uniesli britskí dôstojníci. V civilnom prestrojení mu je v pätách Alluri Sitarama Ram - obávaný britský policajt indického pôvodu. Rise3 resizePotom, ako sa v Dilii náhodne stretnú, nevediac o svojich skrytých úmysloch, sa z nich stanú najlepší priatelia. Avšak toto priateľstvo je ako časovaná bomba, ktorá po odkrytí ich pravých tvári exploduje v akčné inferno, ktoré otrasie celou Indiou.

RRR je fiktívnym, zveličeným a veľmi teatrálnym pohľadom na Indiu, ktorú ovládali Britskí kolonizátori. Hlavné postavy snímky sú založené na významných indických revolucionároch, ktorí sa v skutočnosti nikdy nestretli. Je veľmi osviežujúce vidieť blockbuster, ktorého emocionálnym jadrom je priateľstvo dvoch mužov a nie romantický vzťah, ako to býva bežné. Vo filme, samozrejme, nájdeme aj nejakú tú romantiku, avšak srdcom príbehu je stále priateľstvo Bheema a Rama, ktorých výborne stvárnili N.T. Rama Rao Jr. a Ram Charan Teja. Títo herci majú medzi sebou chémiu, ktorá vyžaruje z plátna pri Rise4 resizekaždej scéne, v ktorej spolu sú. Okrem toho sú to aj vynikajúci tanečníci a speváci, čo môžeme vidieť a počuť hneď v niekoľkých scénach.

RRR má všetko, čo by mal tallywoodsky blockbuster mať. Je to epos v pravom slova zmysle, film aký už v kinách vidíme len málokedy. Rajamouli zachytáva široký sled udalostí, ktoré sa odohrávajú naprieč desaťročiami. A to tým najveľkolepejším spôsobom. Dychberúca výprava, obrovské davové scény (tisícky komparzistov), pôsobivé muzikálové čísla a akčné scény, aké ste ešte nevideli. Či už súboj muža s tigrom, útok na britský večierok za pomoci divokých zvierat, záverečná bitka v horiacom lese a veľa ďalších. Mnoho akčných scén je tak absurdne prehnaných, až sa ťažko formulujú do textu - treba to jednoducho vidieť. Avšak všetka táto úsmevná absurdita má v príbehu svoje miesto, dopĺňa ho a smeruje k jednému z najlepšie vygradovaných finále, aké sme mohli za posledné roky v blockbusteroch Rise5 resizevidieť. Trojhodinovú stopáž nie je vôbec cítiť. Film je naplnený dejom, má spád a žiadna scéna nie je navyše. Práve naopak, niektoré dejové linky by sa mohli ešte kľudne rozvinúť. Za spomenutie stojí taktiež vykreslenie Veľkej Británie, ako zlovestného impéria z Hviezdnych vojen. Je to možno trochu prehnané, ale netreba zabúdať ani na jej temnejšiu históriu. Britské postavy sú v RRR možno až komicky zlovestné, to však funguje v celkovej štylizácii filmu.

RRR je závan sviežeho vzduchu na poli čoraz viac a viac generických blockbusterov. Snímka pôsobí ako jednotná vízia režiséra, nie komisie, ako to býva v súčasnom štúdiovom systéme bežné. Pokiaľ na takéto filmy nie ste zvyknuti, RRR bude pre vás zo začiatku šok. Avšak ak pristúpite na jeho štýl a necháte sa ním unášať, čakajú vás  tri hodiny výbornej zábavy. Režisér S.S. Rajamouli pomáha svojou kvalitnou prácou meniť negatívne vnímanie indickej kinematografie a streamovacia služba Netflix mu v tom len pomáha. Práve tam si môžete RRR pozrieť už dnes.

RIse6 resizeRRR (Rise Roar Revolt), India, 2022
Dĺžka: 187 minút
Réžia: S.S. Rajamouli
Scenár: S.S. Rajamouli
Kamera: Senthil Kumar
Hudba: M. M. Keeravani
Strih: A. Sreekar Prasad
Scénografia: Sabu Cyril
Kostýmy: Rama Rajamouli
Hrajú: Ram Charan, N. T. Rama Rao Jr., Alia Bhatt, Ajay Devgan, Shriya Saran, Samuthirakani, Ray Stevenson, Alison Doody, Makrand Deshpande, Rajeev Kanakala, Rahul Ramakrishna, Edward Sonnenblick, Mark Bennington, S.S. Rajamouli, Varun Buddhadev
Dostribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.