Archív 81 (Archive 81, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Osem resizeScenáristka Rebecca Sonnenshine prináša po práci na populárnych seriáloch ako Upírske denníky a The Boys svoj prvý autorský projekt – Archív 81. Opäť ide o seriál, ktorý tentokrát spája mysteriózny film s hororom, drámou a sci-fi. Fanúšikovia týchto temných žánrov si ho môžu  pustiť na streamovacej službe Netflix. Osvedčením o kvalite tohto projektu je teraz už režisérska hviezda mainstreamového hororu a producent James Wan - tvorca ikonickej hororovej série V zajatí démonov. Wan spolu so Sonnenshine celý projekt produkoval a z časti aj spolu-režíroval. Jeho režisérskou kolegyňou bola počas všetkých 8. epizód Rebecca Thomas. V hlavných rolách sa predstavili Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Matt McGorry, Evan Jonigkeit, Martin Donovan a Ariana Neal.

Archív 81 rozpráva príbeh mladého archivára Dana Turnera (Mamoudou Athie), ktorého jedného dňa navštívi tajomný biznismen Virgil Osem2 resizeDavenport (Martin Donovan). Davenport má pre neho dočasnú prácu na odľahlom sídle, ktorá vyžaduje Danove zručnosti – reštaurovať videopásky nájdené uprostred trosiek vyhoreného bytového domu Visser, v ktorom zahynulo 13 ľudí. Ide o posledné záznamy mladej, ambicióznej dokumentaristky Melody Pendras (Dina Shihabi), ktorá bola jednou z 13 obetí. Melody v tomto na prvý pohľad normálnom obytnom dome pracovala na svojom študentskom filme, ktorého cieľom bolo nájsť jej stratenú matku. Davenport chce pomocou týchto reštaurovaných videopások zistiť, čo tejto katastrofe predchádzalo. Dan prácu prijme a z obnovených videozáznamov postupne s hrôzou zisťuje, že Melody Pendras odhalila v bytovom dome Visser komunitu s okultistickou minulosťou. S každým obnoveným záberom si taktiež uvedomuje, že jeho zamestnávateľ nie je tým, kým sa na prvý pohľad zdá...

Osem3 resizeArchív 81 nás hneď v prvej epizóde vtiahne do svojej dusnej atmosféry, z ktorej počas všetkých 8. epizód takmer niet úniku. Práve atmosféra a mysteriózna zápletka, ktorú s hlavným hrdinom postupne odhaľujeme sú jedny z najsilnejších aspektov tohto seriálu. Spôsob akým tvorcovia rozprávajú príbeh je originálny a divácky atraktívny. Okrem toho, že sledujeme hlavnú dejovú líniu s Danom Turnerom, sa nám s každou videopáskou, ktorú obnoví, odhaľuje druhá dejová línia. V tej figuruje postava dokumentaristky Melody Pendras. Tieto dejové línie sa postupne prepletajú a spolu vytvárajú pôsobivý celok, ktorý je prekvapivo omnoho epickejší, ako sa môže spočiatku zdať. Možno až príliš. Prvé štyri epizódy sú výborne napísané, napínavé a celkovo asi to najlepšie, čo sme mohli za poslednú dobu v hororových seriáloch vidieť. V druhej polovici sa tvorcovia trošku odtrhli z reťaze a dejová masa, ktorú nám predstavujú začne byť možno až príliš komplikovaná a pritiahnutá za vlasy, avšak stále zaujímavá. Navyše s Osem4 resizeprísľubom veľkých vecí ponechaných na druhú sériu. Toto všetko by nefungovalo nebyť charizmatických hercov, ktorí dávajú do tohto projektu všetko. Najmä ústredná dvojica Mamoudou Athie a Dina Shihabi. Za spomenutie stojí aj veľmi zaujímavá okultistická mytológia, pri ktorej tentokrát nejde len o vyvolanie náhodného démona. Tvorcovia implementovali do klasických rituálov, aké sme mohli vo filmoch a seriáloch už niekoľko krát vidieť podžáner „kozmického hororu“. Výsledkom je originálna zápletka spájajúca to najlepšie z oboch svetov – opojnú estetiku filmového okultizmu a šialenstvo „kozmického hororu“.

Čisto z remeselnej stránky je Archív 81 zvládnutý veľmi kvalitne. Výbornú kameru a najmä strih medzi ústrednými dejovými líniami, dopĺňa skutočne znepokojujúci, experimentálny soundtrack Roba Lowryho, ktorý hrá takmer nonstop. Produkčná kvalita je celkovo na veľmi vysokej úrovni – z projektu sršia ambície. Jedinou výčitkou k technickej stránke sú Osem8 resizenevkusne lacné digitálne efekty, ktoré tvorcovia sporadicky používajú pri niektorých strašidelných scénach. Po režijne precízne vystavaných napínavých momentoch využívajúcich postupy majstrov tohto žánru, pôsobí digitálne vygenerovaný „bubák“ ako sklamanie a zrada. Našťastie, takýchto scén nie je veľa.

Archív 81 je všetkým, čím konkurenčný hororový seriál ako American Horror Story, už dlhé roky nie je - kvalitným mainstreamovým, mysterióznym seriálom, ktorý si požičiava divácky obľúbené popové prvky hororového žánru a prináša svieži zvrat. Je trochu škoda, že sa tvorcovia rozhodli seriál neuzavrieť už po prvej sérii. Avšak či to bolo správne rozhodnutie a Archív 81 po čase nestratí na kvalite, ešte len uvidíme.

Osem5 resizeArchív 81 (Archive 81, TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 7 h 10 min. (Minutáž: 45–59 min.)
Manažér projektu: Rebecca Sonnenshine
Réžia: Rebecca Thomas, Justin Benson, Aaron Moorhead, Haifaa Al-Mansour
Scenár: Rebecca Sonnenshine, Paul Harris Boardman
Kamera: Bobby Bukowski, Nathaniel Goodman, Julie Kirkwood
Strih: Amelia Allwarden
Scénografia: Toni Barton, Rebecca Brown
Kostýmy: Vanessa Porter
Hrajú: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Evan Jonigkeit, Julia Chan, Ariana Neal, Martin Donovan, Daniel Johnson, Matt McGorry, Kate Eastman
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz. a Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.