Nečakaná výhra (Here Today)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vyhra2 resizeHerec, režisér, scenárista a producent Billy Crystal je aj nášmu obecenstvu dostatočné známy. Iste si ho pamätáme z filmu Keď Harry stretolSally alebo Vyhoď matku z okna. Po čase ho herectvo dostatočne neuspokojovalo, od roku 1992 sa dal aj na réžiu a jeho prvotinou bola snímka Pán sobota večer. Tentoraz sa s Crystalom stretávame v úlohe režiséra, scenáristu, producenta a hlavného predstaviteľa filmu Nečakaná výhra. Za hereckú partnerku si v tomto smutno- smiešnom filme zvoli talentovanú Tiffany Haddich. Film sa uvádza ako komédia, od ktorej je tento príbeh na hony vzdialený, i keď humorných momentov je dosť. No veď čo to môže byť za komédiu, keď úspešný autor niekedy už ani nevie, že hovorí so synom.

Newyorská talentovaná, no zatiaľ len pouličná speváčka Emma Payge (Tiffany Haddish), sa dostane k výhre, ktorá pozýva na obed s Vyhra resizekomediálnou legendou Charliem Burnzom (Billy Crystal). Emma netuší, kto to je a ani ju to v podstate nezaujíma. Rozhodne sa na tomto stretnutí len dobre najesť. Z rozšafnosti si objedná plný tanier morských plodov, no netuší, že má na niektorého z nich ťažkú alergiu. V okamihu opuchne a Charliemu neostáva nič iné len ju čím rýchlejšie dostať do nemocnice. No, ako slušný človek ju neopustí kým sa nezotaví - to ešte netuší, že to nemal robiť, lebo sa jej tak ľahko nezbaví. Emma je vďačná za toľkú starostlivosť a snaží sa ju odplatiť. Charlie zo začiatku nie je nadšený, ale po čase mu začne byť živelné dievča sympatické. Jeho vzťahy s rodinou sú na bode mrazu, deti ho obviňujú zo smrti matky, a tak Emma zdá sa zaplní prázdne miesto. Neodbytná dievčina jediná zistí, že so zdravím úspešného scenáristu nie je všetko v poriadku. Charlie to pred všetkými tají, Hyhra4 resizedokonca ani jeho spolupracovníci nič netušia a nevedia, že ak sa nevydá osvedčenou trasou tak do práce netrafí. Vie to však Emma, starý pán je jej blízky, má ho úprimne rada ako dcéra a rozhodla sa neopustiť ho ani v najťažších okamžikoch. Charlie sa zblíženiu zo začiatku bráni, neskôr však pochopí, že generačné rozdiely sem, generačné rozdiely tam, je to jediný človek, ktorý mu rozumie. Svojou spontánnosťou mu pripomína zosnulú manželku Carrie (Louisa Krause), a tak vznikne medzi týmito dvomi ľuďmi hlboké a dojemné priateľstvo.

Charlie napriek pokračujúcej chorobe si stále dokáže plniť svoje povinnosti. Nikto nevie tak odhaliť nové talenty, nikto nedokáže tak brilantne opraviť mizerne texty, ktoré po jeho zásahoch majú šťavu i humor a obecenstvo sa na nich dobre baví. Že sú to však Vyhra6 resizeposledné zbytky jeho vyhasínajúceho mozgu vie len on a Emma. Dievča sa k nemu nasťahuje, vzorne sa o neho stará, a tak slávny scenárista riskuje a zoznámi ju s rodinou pri príležitosti bat micvy (bat micva nie je bar micva a v judaizme označenie nábožensky dospelé dievča. Židovské dievča sa stáva „bat micva“ po dosiahnutí 12. roku života) svojej obľúbenej vnučky Lindsay (Audrey Hsieh). Vie čo tým spôsobí, ale je mu to jedno, Samozrejme, že sa po čase hrany obrúsia a všetko smeruje k lepšiemu, ak sa tak dá hovoriť o človeku s pokročilou demeciou.

Snímka Nečakaná výhra má po dlhšom čase aj korešpondujúci názov s obsahom, ktorý Vyhra3 resizepresne vystihuje podstatu celého príbehu. Vyhrávajú obaja hrdinovia – ona nájde možno „strateného“ otca, on zasa človeka, ktorý mu rozumie. Film je o úcte k životu, volá po harmonických ľudských vzťahoch a takisto v podtexte hovorí aj o falošnej pozlátke zábavného priemyslu. Veľa netalentovaných ľudí sa okolo neho obšmieta, ktorí ničia tvorivé sily a nápady talentovaných jedincov. No to len na okraj. Kladmi filmu sú predovšetkým herecké výkony, najmä Tiffany Haddish v úlohe neskrotnej, živelnej, ale láskavej Emmy. Billy Crystal zrejme písal túto rolu presne pre ňu. Dobre ju charakterovo dopĺňala aj Louisa Krause v úlohe zosnulej manželky. Carrie je takisto nevypočítateľná, bezprostredná a svojim spôsobom aj bláznivo sympatická.

Snímka by však bez vtipných dialógov a zrelého herectva Billyho Crystala nemala ten Vyhra5 resizecveng. Tie sú zárukou, že sa snímka nezvrhla do uplakanej sentimentality, ktorú podobné príbehy výdatne zneužívajú. Nemožno však povedať, že film je bezchybný, veď príbeh černošskej pouličnej speváčky a úspešného bieleho scenáristu je na hrane obohratého klišé, ale Crystal sa s touto návnadou šikovne vysporiadal. Len jedna maličkosť mi predsa len udrela do očí. Nad tým, že hlavní hrdinovia sú černoška a beloch je samozrejmosť. Že sa však zrazu objaví vnučka so šikmými očami a rodičia sú belosi mi vŕtalo v hlave. Adoptovali ju ? Mala ju matka za slobodna ? A potom ešte dievča prijme židovskú vieru. Možno to bol Crystalov zámer nenápadne, ironicky naznačiť, že v dnešných časoch je všetko možné - vo filmoch musia byť zastúpené všetky rasy, aby sa nikto neurazil. Možno Vyhra7 resizeje to len moja interpretácia a fantázia, ale od Billyho Crystala to vystane.

Nečakaná výhra nie je významný a prelomový film, ale emotívna ukážka potreby mať vždy niekoho, kto vám porozumie a bude s vami aj v zlých časoch. Je to snímka o túžbe po láske, priateľstve a porozumení. Túžba po harmonických vzťahoch tak vážne v týchto časoch narušených. A navyše je to film, po ktorom obecenstvo prahne. Oddýchne si od toho, čo sa vo svete deje a príde na iné myšlienky, aj keď téma filmu je smutná. Smutná - to je pravda, ale hovorí o normálnom živote normálnych ľudí, ktorým bol osud popri všetkých prehrách a tragédiách predsa len milostivý. A netvárme sa, že síce nechceme, ale môžeme byť niekedy aj sentimentálni.

Vyhra8 resizeNečakaná výhra (Here Today), USA, 2021
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Billy Crystal
Scenár: Billy Crystal
Kamera: Vanja Cernjul
Hudba: Charlie Rosen
Strih: Kent Beyda
Scénografia: Andrew Jackness
Kostýmy: Cynthia Flynt
Producenti: Tiffany Haddish, Alan Zweibel, Fred Bernstein, Billy Crystal
Hrajú: Billy Crystal, Tiffany Haddish, Kevin Kline, Billy Crystal, Laura Benanti, Barry Levinson, Anna Deavere Smith, Louisa Krause, Joanna Adler, Nyambi Nyambi, Susan Pourfar, Bob Costas, Tijuana Ricks, Lisann Valentin, Shiloh Verrico, Justin Linville, Andrew Durand, Audrey Hsieh, Sharon Stone, Penn Badgley
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.