Tichý experiment (The Quiet Ones)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ex resizeAmericko-britský horor z dielne kedysi slávneho britského štúdia Hammer Tichý experiment pracuje s osvedčenou látkou posadnutosti mladého dievčaťa tajomnými silami. Podobných diel, od legendárneho Poltergeista až po súčasné jump scare série typu V zajatí démonov, sme tu už mali za desiatky rokov neúrekom, napriek tomu sa fanúšik žánru stále necíti dostatočne ukojený a na vyháňanie diabla, či iných démonov z tiel nebohých obetí, sa vždy opätovne teší. Okrem predpokladu, že formálna a štylistická stránka veci uspokojí naše audiovizuálne chúťky, je dôležité prísť s niečím inovatívnym aj v rámci námetu a scenára. Tam býva situácia častokrát komplikovanejšia, prísť s originálnou myšlienkou, prípadne prekvapivým záverom a novými témami nie je vždy na programe dňa.

Ex2 resizeDá sa skonštatovať, že nízkorozpočtový, takmer až nezávisle pôsobiaci Tichý experiment si s posúvaním známych žánrových hraníc nerobí príliš veľkú hlavu a okrem jedného celkom slušného prekvapenia na záver a solídneho technického spracovania nemá čím prekonať svoju obrovskú konkurenciu. Minimálne jedno nesporné eso v rukáve však tvorcovia predsa len majú, v hlavných úlohách sa predstavili charizmatickí herci Jared Harris (Nadácia, Terror), Olivia Cooke (Ready Player One) alebo Sam Claflin (séria Hry o život), čím na seba Tichý experiment upriamil viac pozornosti ako ľubovoľný, menej známymi menami obsadený nezávislý horor.

Dej sa odohráva v roku 1974 a točí sa okolo dievčaťa menom Jane Harper (Olivia Cooke). Tú si zoberie pod svoje ochranné krídla narcistický a egoistický oxfordský profesor Joseph Coupland (Jared Harris) a rozhodne sa na nej vyskúšať niekoľko kvázi Ex4 resizevedeckých experimentov. Zostaví skupinku skladajúcu sa zo študentov univerzity a spoločne vyrazia do odľahlého sídla, kde svoj projekt plánujú zaznamenať aj na filmový pás. Duša aj telo Jane je podľa všetkého v područí temných síl; mladá žena je schopná hýbať predmetmi iba pomocou myšlienok, zvláda telekinézu a má za sebou búrlivú minulosť. Couplandov plán je jasný; vyhnať z Jane jej tajomného diabolského parazita a raz a navždy ho zničiť a zároveň tak zachrániť aj dušu Jane. Nie všetko sa však, ako to už chodí, spočiatku javí v pravom svetle a profesor nehrá so svojimi zverencami úplne najčistejšiu hru.

Tichý experiment sa vezie na vlne desivých príbehov z minulosti tak trochu zavádzajúcich Ex6 resizepublikum nálepkou „na základe skutočných udalostí“. Spojenie „na základe“ je, samozrejme, kľúčové, autorská fabulácia podobných hrôzostrašných udalostí je nakoniec pre podobné kvázi filmové rekonštrukcie omnoho dôležitejšia než to, čo postavy v reálnom svete skutočne robili a s akými výsledkami prišli. Vyčítať niečo podobné tvorcom na tomto žánrovom poli nemá pochopiteľne žiaden zmysel, len treba podobné vyjadrenia brať so značnou rezervou a chápať výsledok ako fiktívny svet so svojimi vlastnými pravidlami nie príliš závislými na fungovaní nášho sveta.

Tichý experiment (recenzujeme len o najnovšiu produkciu, ale tento film je dostupný na HBO GO len teraz) sa dočkal pomerne slabej odozvy, ale napriek tomu si zaslúži Ex8 resizepozornosť fanúšikov tohto žánru. Okrem spomínaných hercov, predovšetkým Harrisa, ktorého profesor svojou charizmou ovláda celé okolie, je to aj v dobrom slova zmysle lacnejšie pôsobiaci vizuál. Dobovú atmosféru tvorcovia zvládli skvele, podobne aj všetky zákutia odľahlého sídla. Film však nemá feeling podobný napríklad štylizovaným „hounted house“ perlám typu Tí druhí, jeho vizuál je skôr špinavý a nemusí ohúriť každého. Občasná found footage forma nie je na škodu, výrazne však film z vôd priemeru nevyťahuje. No pre priaznivcov hororu môže ísť o príjemné spestrenie neskorého večera v prítmí svojho bytu či domu. Jeho klady sú jednoducho definovateľné; Jared Harris v hlavnej úlohe, retro atmosféra a uchádzajúci záver. Zápormi zase obohrané a občas otravné žánrové klišé a fakt, že sa nikto zo štvorice scenáristov nesnažil prísť s ničím originálnym.

Ex5 resizeTichý experiment (The Quiet Ones), USA / Veľká Británie, 2014
Dĺžka: 98 minút
Réžia: John Pogue
Scenár: John Pogue, Oren Moverman, Craig Rosenberg, Tom de Ville
Kamera: Mátyás Erdély
Hudba: Lucas Vidal
Strih: Glenn Garland
Scénografia: Matt Gant
Kostýmy: Camille Benda
Producenti: Tobin Armbrust, James Gay-Rees, Simon Oakes
Hrajú: Jared Harris, Sam Claflin, Olivia Cooke, Max Pirkis, Erin Richards, Eileen Nicholas, Ri-chard Cunningham, Rory Fleck-Byrne, Laurie Calvert, Aldo Maland, Harman Singh
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.