Sila psa (The Power of the Dog)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pes resizeAk vám názov filmu Sila psa režisérky Jane Campion „našepká“, že to bude snímka o ťažkom osude psa, ste na omyle. Pes, ak sa vo filme objaví, tak len nádodou na ranči v Montane. Psychologický western oscarova režisérka nakrútila podľa rovnomennej novely Thomasa Savagea. Po realizácii snímky Jasná hviezda (2009) si dala dvanásťročnú tvorivú pauzu, aby opäť triumfovala na tohtoročnom festivale v Benátkach, odkiaľ si odniesla Strieborného leva za réžiu. Viacnásobne oceňovaná rodáčka z Nového Zélandu, Jane Campion, medzi nimi napríklad Oscarom a Zlatou palmou za Piano, nakrútila okrem debutu Anjel pri mojom stole ešte úspešné filmy ako Portrét dámy, Ako dym,Piková trojka, Každý má svoje kino a spomínanú Jasnú hviezdu. Vo filme Sila psa sa vrátila k tomu čo najlepšie vie, a to ponoriť sa temných zákutí ľudskej duše. Tentoraz inak ako v Piane, hrdinom nebude takmer divoch, ktorý sa poľudští, ale nevinne vyzerajúci hrdinovia skrývajúci svoju temnú podstatu.

Veľký ranč v Montane roku 1925 vlastnia dvaja bratia Phil (Benedict Cumberbatch) a George (Jesse Plemons) Burbankovci. Sú tak rozdielni, Pes2 resizeže už ani viac nemôžu byť - Phil je bezohľadný, ba až surový, ale nebyť jeho ranč tak neprekvitá, George je zasa elegantný, kultivovaný muž s dobrými spôsobmi a dobrák od kosti. Napriek rozdielnosti pováh sa bratia rešpektujú a nerobia si veľké prieky, nedochádza medzi nimi k veľkým konfliktom. Pre Phila je kúpeľňa nepotrebná miestnosť, dáva prednosť rieke, pre Georga zasa dôležitá na udržanie hygieny. Jedného pekného dňa ženú stádo a zatavia sa okolo krčmy, aby sa najedli. Tu spozná George vdovu po samovrahovi Rose Gordon (Kirsten Dunst) a jej dengľavého syna Petera (Kodi Smit-MePhee). Ona varí a chlapec obsluhuje. Nebol by to Phil, aby ženu a chlapca neponížil. To je na jemnocitného Georga už priveľa a možno naschvál sa s Rose zblíži. Phil zúri, ale brat ho z ničoho nič postaví pred hotovú vec – oženil sa s Rose a príde aj so synom bývať na ranč. Nemá inú možnosť len to akceptovať, čo mu však nebráni v tom, aby mladej žene urobil zo života peklo. Situácia sa vyhrotí pri návšteve guvernéra a Pes8 resizevznešených rodičov oboch bratov. Phil tak vystresuje Rose, že nedokáže nič zahrať na klavíri a svojou špinou a smradom odstraší aj guvernéra, ktorý sa elegantne aj s rodičmi tohto zurvalca rýchlo odporúča. Vzťah bratov ostáva napriek tomuto škandálu tolerantne nemenný, ale hlboko to poznamená Rose. Nenávidí švagra, bojí sa ho a zo žiaľu začne piť. No aj Phil ju bytostne nenávidí a neznáša. Tí dvaja nemôžu žiť pod jednou strechou. Keď Rose zistí, že jej milovaný syn, Peter, sa zblíži s Philom, pije ešte viac. Chlapca fascinuje Philovo rozprávanie o horách, o jeho modle dávno zosnulého Bronca Henryho. To je jeho hrdina – on naučil bratov hospodáriť, jemu vďačia za všetko. A Petera to fascinuje. Medzi drsnými kovbojskými machami je chlapec len také „tintítko“, aj vlastná matka sa ho neraz pýta, či vôbec je, ale húževnaté, naučí sa jazdiť a všetko robí čo mu Phil prikáže. A ide mu to. Pes10 resizeAko toto priateľstvo skončí je vo hviezdach...

Po zhrnutí deja prvej časti filmu nastupuje v plnej sile predovšetkým scenáristické a režisérskej umenie Jane Campion. V pomalom tempe splieta v tomto psychologickom westerne nitky, ktoré vedú k prekvapivému rozuzleniu. Geniálne odkrýva jednotlivé vrstvy charakterov svojich aktérov, aby ich navzájom konfrontovala, a navyše konfrontovala jednotlivé postavy aj samé so sebou. Musia si priznať, kto sú a čo sa v nich skrýva. Na plátne sa zdanlivo nič nedeje, všetko ide akoby mimo obraz, atmosféra je dusná a tušíte, že sa musí niečo stať. Čo to bude, našťastie, ani netušíte. A presne moment prekvapenia je to, čo pridáva filmu na originalite. Porovnávať ho s Pianom sa mi zdá zbytočné, možno nie až tak originálny, ale rozhodne pozorného diváka, ktorý má rád umenie, zaujme.

Pes11 resizeMimoriadnu pochvalu si zaslúži aj kameramanka filmu Ari Wegner, ktorá vykúzlila Montanu 20. rokov minulého storočia na Novom Zélande a nikto nič nezbadá. Atmosférotvorná kamera, snímajúcu predovšetkým krásu divokých hôr, výrazne podčiarkuje tragickosť ľudských osudov tohto nevšedného štvorlístka. Každí je iní, títo štyria nemajú takmer nič, čo by ich spájalo a predsa sa priťahujú, iritujú a tolerujú. Ako snímať prírodné krásy by som film premietala žiakom kamery. Škoda, že Silu psa si možno pozrieť len na Netflixe, lebo je to presne film, ktorý by si zaslúžil veľké plátno. Príbeh vhodne podčiartkuje aj hudba Johnnyho Greenwooda, ale najmä precízny strih Petera Sciberrasa. Snímka však veľa vďačí, okrem dokonalého scenára a precíznej réžie Jane Campion, hereckým výkonom.

Samozrejme, kraľuje Benedict Cumberbatch v úlohe Phila. Ja to azda najkomplexnejšie napísaná postava. Phil, ako sa z dozvedáme bol na vysokej škole premiantom, po jej skončení vedomosti "zahodil" a venuje sa len vedeniu ranču. Nedbá o seba, má svoju skrýšu a stále smúti za Pes9 resizeBrocom Henrim. Obdivoval ho, ale v náznakoch vyjde najavo, že ho ich vzťah bol aj čosi viac – to by vysvetľovalo jeho negatívny vzťah k ženám. No nie je to však na sto percent isté. Phil je v podstate osamotený, prišiel o priateľa a možno by mu ho po čase mohol nahradiť Peter. Kodi Smit-McPhee, ako čudne sa správajúci syn otca - samovraha, je takisto mnohovrstevný charakter. Je to jemný chlapec, jeho jedinou túžbou je stať sa lekárom, robí preto všetko, pitve zajace a na počudovanie nerobí mu problém vykrútiť zvieraťu krk, veď je to kvôli štúdiu. Rose v podaní Kirsten Dunst je presne ten typ ženy aký si scenár žiadal. Herečka presne trafila polohu, ktorá jej bola daná a vyznela vo svojom nešťastí a bezmocnosti, hodnoverne. Jesse Plemons ako všetko chápajúci brat George, ktorému brat vyhadzuje na oči, že neskončil vysokú školu, je azda najsympatickejšia postava príbehu. Je chápavý, nič neodsudzuje, prijíma všetko bez zbytočného reptania a má pre každého pochopenie. Nečudo, že Rose sa v jeho blízkosti cíti bezpečne.

O snímke Sila psa (názov je rafinovane vypožičaný z Biblie, text sa nachádza sa medzi modlitbami po pohrebe mŕtvych) možno hovoriť ako o Pes4 resizeoneskorenom westerne, veď v tom čase sa už po prašných cestách Montany preháňali, okrem dobytka, aj autá. Jeho najväčšou devízou je scenár, réžia, kamera a vynikajúce herecké výkony. Tie dokázali nejednoznačné charaktery a skryté zákutia ich ubolených duší plasticky stvárniť a prispieť tak k dobrému pocitu z pozerania umeleckého diela. Film patrí k špičkovým filmom, nielen na Netflixe, ale aj v kontexte celosvetovej tohtoročnej tvorby.

Pes6 resizeSila psa (The Power of the Dog), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 125 minút
Réžia: Jane Campion
Scenár: Jane Campion (podľa novely Thomasa Savagea)
Kamera: Ari Wegner
Hudba: Jonny Greenwood
Strih: Peter Sciberras
Scénografia: Grant Major
Kostýmy: Kirsty Cameron
Producenti: Roger Frappier, Tanya Seghatchian
Hrajú: Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst, Kodi Smit-McPhee, Thomasin McKenzie, Frances Conroy, Keith Carradine, Adam Beach, Geneviève Lemon, Sean Keenan, George Mason, Cohen Holloway, Alice Englert, Alison Bruce, Alice May Connolly, Stephen Lovatt
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.