Operácia kolibrík (The Humminbird Project)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Koli4 resizeRozdiel medzi tým, či z vás budú multimilionári, alebo skončíte na úrade práce, nemusí súvisieť iba s rokmi tvrdej driny, alebo jej absencie. Niekedy môže byť tým rozdielom stotina sekundy. A to doslova. S týmto zistením dávajú svoju kožu na trh bratranci Vincent (Jesse Eisenberg) a Anton (Alexander Skarsgård). Obaja sa totiž rozhodnú na vlastnú päsť vybudovať podzemný elektrický kábel naprieč niekoľkými štátmi USA; konkrétne od Kansasu po New York. Nové spojenie by malo byť čo najpriamočiarejšie, čo je v tomto prípade doslovné tvrdenie. Kábel by sa mal ísť totiž z bodu A do bodu B bez zbytočných zákrut spôsobených rôznymi prírodnými prekážkami. Ide totiž o spomínané stotiny sekundy, ktoré takto odvážni podnikatelia a bankoví makléri môžu získať oproti konkurencii na burze.

Obom sa síce projekt podarí pomerne rýchlo rozbehnúť, ale ako to už v živote chodí, na každom kroku ich čaká nejaký neočakávaný problém. Koli5 resizeNámet ideálny pre klasickú scenáristickú štruktúru, kde hlavné postavy musia neustále prekonávať v ceste za cieľom prekážky. Napriek tomu nezávislý film Operácia kolibrík, zato s hviezdnym obsadením, pôsobí vďaka ústrednej zápletke ako svieži vietor aj na indie scéne, zároveň však svojim rýchlym tempom strčí do vrecka nejeden takzvaný zábavný blockbuster. Jednou z najväčších prekážok bude aj ich bývalá zamestnávateľka, nekompromisná, pomstychtivá a horkokrvná Eva Torres (Salma Hayek). Svojim spôsobom ju tak môžeme považovať za ďalší prírodný živel, na aký dvojica špekulantov narazí. No a v hre je aj ambivalentné chápanie rôznych zákonov; ono čo si myslíte o vlastnej činnosti vy, si nemusí automaticky myslieť aj FBI.

Napriek komplikovane znejúcej téme sa kanadský scenárista a režisér Kim Nguyen Koli3 resize(Láska bez hraníc, Malá čarodejnica) snaží všetko vedecké vysvetliť čo najjednoduchším, ale stále netriviálne vyznievajúcim spôsobom. Vincent je iniciátor celej akcie a manažér s extrovertnou povahou, trochu ošumelo pôsobiaci introvert Anton zase klasický „ajtíčkár“, ktorý radšej nebude niekoľko nocí spať, len aby vyriešil zložitý algoritmus a získal tým potrebné stotiny sekundy. Obaja sú však skvelo zohratí a Eisenberg a Skarsgård nemajú absolútne žiadnu chybu. Salma Hayek je pre tento typ úloh ako stvorená, škoda, že ju častejšie nevídame v podobných ambivalentných polohách. Ono totiž chápať niekoho, kto si iba obhajuje svoj záujem ako zápornú postavu, nie je vôbec na mieste.

Počas prvých desiatok minút si divák povie, že dej môže skončiť iba dvoma možnými spôsobmi, pričom smerom k záveru sa dostávajú Vincent a Anton až do síce extrémne Koli2 resizeabsurdných situácií, stále však uveriteľných a v súlade s predchádzajúcim dejom. Vyústenie filmu je pomerne prekvapivé a dá sa iba ťažko zaškatuľkovať buďto medzi happy endy, alebo katastrofy. Ústredná myšlienka filmu sa na povrch prediera pomaly, dôležité nakoniec je, nakoľko si ju uvedomia samotné postavy, nielen divák. Prekvapivo dôležitú úlohu tu zohrá isté obydlie Amišov, na ktoré hrdinovia pri dôkladnom „prevŕtavaní“ krajiny natrafia.

Na Operácia kolibrík sa hľadajú chyby iba ťažko. Potenciálny problém môže pre mnohých predstavovať už šialená zápletka a tak niekto nebude schopný sa na svet Koli6 resizechamtivých finančníkov napojiť. Scenár však k postavám pristupuje dostatočne empaticky na to, aby sa s nimi aj publikum dokázalo stotožniť a držalo im palce až do konca. Dôležitú úlohu tu zohráva aj spomínané prehľadné a pravidelné vysvetľovanie priebehu akcie ako v teréne, tak pred monitormi počítačov s nezrozumiteľnými grafmi a číslami. Operácia kolibrík je tak jeden z ďalších takzvaných skrytých klenotov na streamovacej platforme HBO GO. Zaslúžil by si v čase uvedenia určite väčšiu pozornosť, v podstate by ani nejaké oscarové nominácie nikoho nemuseli prekvapiť. Bohužiaľ, sa tak nestalo, čo nám síce môže byť jedno, ide však o vysoko kvalitný film aj bez medzinárodných prestížnych ocenení.

Koíli9 resizeOperácia kolibrík (The Hummingbird Project), Kanada, Belgicko, 2018
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Kim Nguyen
Scenár: Kim Nguyen
Kamera: Nicolas Bolduc
Hudba: Yves Gourmeur
Strih: Nicolas Chaudeurge, Arthur Tarnowski
Zvuk: Thomas Gauder
Scénografia: Emmanuel Frechette, Andy Loew
Kostýmy: Valérie Levesque
Producent: Pierre Even
Hrajú: Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård, Salma Hayek, Michael Mando, Johan Heldenbergh, Ayisha Issa, Sarah Goldberg, Frank Schorpion, Kwasi Songui
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.