O päť dvanásť (Six Minutes to Midnight)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pat resize kópiaNeviem, či treba nejako zvlášť komentovať jemný posun v preklade, keďže výraz „o päť minút dvanásť“ vyjadruje využitie poslednej šance, tesne v limite možností, čo by sme v angličtine vyjadrili idiomom „in the nick of time“.V anglickej verzii ide o časové určenie, kedy má nemecké lietadlo pristáť na jednom z britských útesov, vyzdvihnúť dcéry nacistických pohlavárov a odviezť ich späť domov. Stať sa má tak v čase „šesťminút pred polnocou“. Ako to nakoniec so žiačkami prvého a posledného vzdelávacieho inštitútu, určeného pre nemecké dievčence na pôde Veľkej Británie, ktorý naozaj kedysi existoval pod názvom Augusta-Victoria College for Girls v rokoch 1932 až 1939, vlastne dopadne, je asi dopredu jasné, ale film O päť dvanásť je zaujímavý aj kvôli čomusi inému než je Judy Dench v roli riaditeľky Miss Rocholl a krásnemu prostrediu. Všetko sa odohráva v prímorskom Bexhill-on-Sea na juhovýchode Anglicka.

Britské tajné služby síce vyšlú svojho človeka do internátnej školy, kde vystupuje v roli učiteľa, ale v úvode sledujeme jeho hysterické hľadanie fotoaparátu. Ten zmizol a postarší agent sa dá na útek. Pochopí, že ktosi pochopil jeho rolu a hrozí mu smrteľné nebezpečenstvo. Míňa Pat3 resize kópiakúpeľné davy na pobreží, ale smutnému osudu neujde. Dievčatá objavia jeho mŕtvolu pri prechádzke na pláži. Nastupuje ďalší, Thomas Miller je po otcovi Nemec a ujme sa lekcií angličtiny. Túto postavu si zrejme napísal na telo herec, scenárista, spoluautor príbehu Eddie Izzard. Je to zaujímavá transgender postava, oslovovaná v ženskom rode a podľa všetkého je populárnou britskou komičkou.

Britská scenáristická škola je neprekonateľná v dômyselnosti konštruovaniu príbehu, ktorý si okrem obratne udržiavanej dynamiky a prekvapivých obratov, dokáže vytvoriť dostatok priestoru pre akúsi starosvetskú malebnosť a stále prítomnú eleganciu mravov. Tam, kde by vo východoeurópskej verzii podobného súbehu udalostí nastúpil mračný realizmus, s podrobne vykreslenými mučivými detailami, vyváľanými v marazme doby, Briti sa s nimi dokážu pohrávať s iróniou a zároveň dopriať divákovi pohľad do prírodnej scenérie a jej Pat4 resize kópiakrás, bez straty dynamiky príbehu a vykreslenia vážnosti celej situácie.

Do vcelku idylickej pohody vstupuje ozvena nemeckého besnenia príprav na vojnu. Dievčatá pozorne počúvajú rozhlasové vysielanie, kde zaznievajú rozvášnené slová Hitlerovho prejavu. Po jeho skončení vstanú na pozdrav, hailujú a volajú Sieg heil! Pripája sa i Miss Rocholl s nevinným vysvetlením zarazenému Millerovi, že ide len o pozdrav víťazstvu. Starosvetsky naladená do materského postoja, nevidí a nechápe, čo sa jej deje priamo pred nosom. Verí asistentke Ilse Keller (Carla Juri) a organizáciu manévrov s fakľami považuje za zdravú hodinu telocviku. Ilse je všadeprítomná a zakrátko odhalí aj Millera. Všetko rafinovane zorganizuje tak, aby ho obvinili z vraždy a z tajného agenta je razom úbožiak na úteku. Nemecká dôkladnosť nič nenecháva na náhodu. Nacisti majú Pat7 resizevšade agentov, schopných zabrániť akémukoľvek prezradeniu vrcholnej akcie, deportácie nemeckých chovaniek späť do vlasti. V opačnom prípade sa z nich pri vyhlásení vojny, ku ktorej sa schyľuje, môžu stať cenné rukojemníčky.

Jemná irónia a správne dávkovaný humor v podtexte sa týka postáv, z riaditeľky MI6, nadriadenej Jamesa Bonda, Judy Dench je tu prísna, ale dobrosrdečná starenka, dostatočne neinformovaná a naivná, agent Miller sa zmieta v pasci, nastraženej stelesnením nacistického zla, neľútostnou Ilse, vytočenou až na hranicu paródie. Britská ležérna disciplína však dávkuje všetky indgrediencie so zmyslom pre mieru a rovnováhu, tak vlastnú bývalému svetovému impériu, kde vedľa seba dokázali po stáročia fungovať konzervativizmus a zároveň liberálne otvorená spoločnosť, vysielajúca do sveta istý čas tie najmodernejšie trendy na takmer všetkých úrovniach. Film režíroval Andy Goddard a Pat8 resizepodieľal sa aj na seriáli Panstvo Downtown (2010-2015), odtiaľ možno ten zmysel pre atmosféru prostredia a jeho pôsobivú súhru s charaktermi príbehu.

V súvislosti s výmenou dievčenských skupín sa v britskej tlači objavili informácie o identickej skupine Britiek, rovnako dcér bohatých rodičov. Absolvovali vzdelávací pobyt v Bavorsku a údajne sa stýkali aj s Hitlerom a Hessom. Upozornila na ne sestra Borisa Johnsona Rachel Johnsonová. Na tento fakt narazila pri rešerši pre svoju knihu Zimné hry a na túto tému podľa všetkého vznikol i dokumentárny film. Jednu zo žien i našla a tá v rozhovore toto obdobie popisovala ako najkrajšie v živote. Anglicko bolo v 30. rokoch podľa jej slov skostnatené, plné nezamestnaných, strašného jedla a ešte strašnejšieho počasia. Zaujímavá je i poznámka o sympatiách voči hitlerovskému Nemecku, ktoré Pat5 resize kópiaovládali v Británii najmä majetné kruhy. Zvažovali nacistov aj ako potenciálnych spojencov v boji proti komunizmu.

Britský seriál Koruna sa v druhej sérii čiastočne venuje postave Edwarda VIII., ktorý sa v roku 1936 stal kráľom, ale v decembri toho istého roku rezignoval kvôli zväzku s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Na trón nastúpil jeho mladší brat Georg VI. otec súčasnej kráľovny Alžbety. Edward bol ochotný spolupracovať s nacistami, lebo mu Hitler sľúbil, že ak ovládnu Britániu, zariadi jeho opätovné menovanie za kráľa. Kráľovská rodina sa to dozvie z Marburgských dokumentov. Rovnako sa v seriáli spomína, že sestry manžela Alžbety, Filipa, boli vydaté za nacistických pohlavárov. Príbeh nemeckých chovaniek tak dopĺňa tento historicko-politický kontext.

Pat9 resizeO pät dvanácť (Six Minutes to Midnight), Veľká Británia, 2020
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Andy Goddard
Scenár: Andy Goddard, Eddie Izzard, Celyn Jones
Kamera: Chris Seager
Hudba: Marc Streitenfeld
Strih: Mike Jones
Scénografia: Candida Otton
Hrajú: James D'Arcy, Eddie Izzard, Judi Dench, Jim Broadbent, Kevin Eldon, Nigel Lindsay, Carla Juri, David Schofield, Maria Dragus, Franziska Brandmeier, Celyn Jones, Rupert Holliday-Evans, Andrew Byron, Tijan Marei, Bianca Nawrath, Joe Bone, Luisa-Céline Gaffron, Daria Wolf
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.