O to tvrdší je pád (The Harder They Fall)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Pad resizeVstúpil do domu jeho rodičov práve vo chvíli, keď sa chystali večerať. Otca, zásadového muža viery, ktorý už od prvého momentu vedel, že ich všetkých nečaká nič dobré, prítomnosť Rufusa Bucka (Idris Elba) nútila premýšľať nad plánom, ako čo najrýchlejšie dostať do rúk pušku ozdobne mu visiacu na stene. Manželku už však pred výstrelmi grázlových pozlátených pištolí zachrániť nestihol. Aby po neopatrnom zúfalom pokuse vzdorovať nakoniec tiež sám padol k zemi. Malý Nat (Chase Dillon) vtedy prežil, hoci mu Rufus britvou vyryl na čelo ako poznávacie znamenie kríž. Aby s pribúdajúcimi rokmi vyrástol do podoby nemilosrdného pomstiteľa a šéfa vlastného gangu, na ktorého život je vypísaná desaťtisíc dolárová odmena...

A tak Nat Love (Jonathan Majors) v dosť svojráznom stvárnení Divokého západu konca 19. storočia postupne likviduje každého, kto mal so smrťou jeho rodičov čokoľvek spoločné. Jeho spoločníci – ostrostrelec Bill Pickett (Edi Gathegi) a Jim Beckworth (RJ Cyler) – úspešne Pad2 resizezneškodnili gang Červených kukiel, ktorý bol práve na úteku pred zákonom po úspešne zvládnutej bankovej lúpeži. Tých 25 tisíc dolárov, čo tak získali, vraj patrilo práve obávanému Rufusovi Buckovi – ako Nata informuje jeho bývalá milenka, inak veľmi ambiciózna majiteľka reťazca saloonov Mary Fieldsová (Zazie Beetz). Do jedného z nich však zavíta tiež prvý černošský zástupca amerického maršala Bass Reeves (Delroy Lindo), aby Nata zatkol. Je to však len hrané zatknutie, aby sa obaja aspoň na chvíľu zbavili ostatných členov Natovho gangu. Obaja muži totiž majú v pláne definitívne zúčtovať s ich dávnym protivníkom, ktorého sa do teraz nemohli zbaviť, pretože sedel za mrežami väznice v Yume a práve z nejakého dôvodu dostal milosť. Akciu od začiatku považujú za takmer samovražednú. Z vlaku, ktorý Rufusa prevážal, ho prišli vyzdvihnúť ostatní spoločníci na čele s ráznou Trudy Smithovou (Regina King) a Cherokeem Billom (LaKeith Stanfield) – čo rozhodne nie sú zanedbateľní súperi. Navyše im do karát veľmi Pad3 resizenehrá ani to, že Rufus opäť našiel útočisko vo svojej niekdajšej pevnosti Redwood City, momentálne jednom z prvých černošských miest v Amerike.

Britský spevák, skladateľ a hudobný producent známy tiež ako The Bullits Jeymes Samuel sa vďaka westernu O to tvrdší je pád bez akéhokoľvek remeselného zaváhania stal tiež filmovým režisérom a scenáristom. Je to zvláštny film. Výstredný, čo sa formálneho prevedenia týka. Určite nie pre každého, ale s potenciálom stať sa pre mnohých kultovou záležitosťou. Zatiaľ, čo udalosti v ňom zachytené sú fiktívne, úvodný titulok neoblomne tvrdí: „Títo. Ľudia. Existovali.“ Lekciou z histórie by pre publikum malo byť, že aj keď to v rámci westernového žánru nikdy pred tým nebolo veľmi poznať, na Divokom západe existovali aj mestá obývané najmä Afroameričanmi. Dokonca medzi reprezentantmi ich etnika bolo aj zopár skutočne legendárnych kovbojov, či desperátov. Pad6 resizeVäčšina zo spomínaných hlavných postáv príbehu mala aj svoj reálny predobraz, hoci ich osudy boli „roztrúsené“ po celom území USA v rôznych obdobiach 19. storočia a pravdepodobne sa spolu ani nikdy nemali možnosť stretnúť. Od prvých minút sa však film pokúša vyjadriť, že titulkom myslel ešte niečo viac. Akoby šlo o to poukázať na nejaký všeľudský, nadčasový problém, respektíve vyjadriť sa k nejakej súčasnej problematike. Režisér strieda náladové zábery krajiny a postáv jazdiacich na koňoch komponované kameramanom Mihaiom Malaimareom Jr. v duchu tradičných westernov Johna Forda, aby neváhal použiť tiež napäté detaily nervóznych prstov na spúšti koltov, sústredené pohľady očí očakávajúcich aj ten najnepatrnejší pohyb, či útok súpera tak, ako to zvykol vo svojich spaghetti westernoch robiť Sergio Leone. A pracuje s históriou a popkultúrnymi odkazmi nie nepodobne ako Quentin Tarantino.

Pad4 resizeKostýmy Antoinette Messam dotvárajú tradičné dobové kovbojské oblečenie o krikľavejšie farby a modernejšie strihy, bez očakávanej tradičnej špinavosti, akej sa nevyhne žiadny western. Výprava Martina Whista a dekorácie Jaya Harta, Cynthie La Jeunesse a Anthonyho Whitmana až surrealisticky ozvláštňujú exteriéry a interiéry v podobnom duchu. Väčšinu postáv kontrastuje z bežnými žánrovými tradíciami už svojím černošským vzhľadom. Belosi sú v obsadení viac-menej do počtu alebo antagonisti presne v štýle blaxploitation filmov. Aj preto upúta vzhľad jediného čisto belošského mesta, ktoré postavy v príbehu navštívia... Ulice, domy, dokonca cesty – všetko je v ňom nápadne biele. Hudba Jeymesa Samuela sa pokúša pomerne rutinérsky prinavrátiť melódie, s akými má westernový divák bežnú skúsenosť, dokonca neváha občas napodobniť štýl Ennia Morriconeho. Hlavným lákadlom sa ale stanú až hiphopové, reggae a iné podstatne modernejšie piesne od Jay-Z, Barringtona Levyho, Dennisa Browna a mnohých ďalších. Občas si dokonca Pad8 resizezaspievajú aj hlavné postavy. Všetko to filmu dodáva akési nezameniteľné špecifické kúzlo.

Scenár, na ktorom režisér spolupracoval s Boazom Yakinom, divákovi tlmočí na prvý pohľad brakový príbeh pomsty. Napriek tomu je jednou z najsilnejších stránok filmu. Je vystavaný s eleganciou a remeselnou istotou. Presvedčivo charakterizuje postavy, kombinuje žánrové klišé s originálnymi prvkami a nápadmi. Efektne dávkuje informácie potrebné pre pochopenie príbehu aj pre navodenie diváckej zvedavosti, čo sa udeje neskôr a aké sú skutočné motivácie najmä antagonistických postáv k činom, ktoré páchajú. Postavy sú zdanlivo len žánrovými figúrkami. Každá z nich však má svoje dôležité miesto v príbehu a zvrat od zvratu získava s postupne nadobúdanou ambivalentnosťou tiež výraznejší plastický rozmer. Najtajomnejším je, pochopiteľne, Rufus Buck vždy charizmatického Idrisa Elbu. Podľa činov, ktoré má na svedomí, je to diabol v ľudskej podobe – hoci maršal Bass Reeves príjemného, ale len skromne herecky Pad9 resizevyužitého Delroya Linda tvrdí, že „diabla už videl a on to nie je“. A, čo je zvláštne, divákovi môže byť tento diabol v niečom presnejšie nedefinovateľnom aj sympatický... V obsadení nechýbajú ani silné ženské postavy, paradoxne v rámci popkultúrnych odkazov asi najviac pripomínajúce tarantinovskú tvorbu. Často krát sa zdajú byť silnejšími, než ich mužskí kolegovia. A Danielle Deadwyler v úlohe Marynho „kamaráta“ Cuffeeho, ktorý sa narodil ako dievča, je najmä v scénach, kde sa „ho“ ostatní z gangu pokúšajú obliecť do ženských šiat pre potreby plánovanej akcie, úplne neodolateľná.

Aj keď divák občas môže mať pochybnosti, či zvolené naratívne prostriedky tvorcov na tlmočenie príbehu nie sú nakoniec len samoúčelnou hrou - veď príbeh mohol byť prerozprávaný aj tradičnejším spôsobom - záver so sebou prináša prekvapivo emocionálnu pointu, ktorá divákovi všetky chýbajúce časti skladačky dôkladne dotvorí. Vo filme O to tvrdší je pád sa skrýva viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Pad10 resize to tvrdší je pád (The Harder They Fall , USA, 2021
Dĺžka: 139 minút
Réžia: Jeymes Samuel
Scenár: Jeymes Samuel, Boaz Yakin
Kamera: Mihai Malaimare Jr.
Hudba: Jeymes Samuel
Producenti: Jeymes Samuel, Lawrence Bender, Jay-Z, James Lassiter
Hrajú: Jonathan Majors, Idris Elba, Zazie Beetz, Regina King, Lakeith Stanfield, Delroy Lindo, Edi Gathegi, RJ Cyler, Mark Rhino Smith, Ntare Guma Mbaho Mwine, Danielle Deadwyler, Tait Fletcher, Deon Cole, Dylan Kenin, Mickey Dolan, J. Nathan Simmons, Terrence Clowe, Justin Clarke, Steve Corona, Vic Browder
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix a ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.