Red Notice

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Not resizeKeď si egyptský miliardár zmyslí, že by stálo za to obdarovať vlastnú rozmaznanú dcéru v deň jej svadby trojicou ozdobných vajec, ktoré vraj kedysi Marcus Antonius doprial Kleopatre, zlodeji umenia aj policajní vyšetrovatelia sú na ich stope, kurátori múzeí, či zazobaní a spravidla zločinní súkromní zberatelia si môžu byť istí, že ich v najbližšej dobe čakajú fakt perné chvíle. Špeciálny agent John Hartley (Dwayne Johnson), profilujúci pre FBI všetkých tých, čo si údajne nedoriešené konflikty s otcom liečia krádežami starodávnych relikvií, predpokladá, že Museo Nazionale di Castel Sant' Angelo v Ríme čo chvíľa navštívi číslo 2 na zozname najhľadanejších Nolan Booth (Ryan Reynolds).

Inšpektorka Interpolu Urvashi Das (Ritu Arya), ktorá forenznému psychológovi pri akcií asistuje, pretože sa momentálne tak trochu nachádza Not2 resizemimo svoju jurisdikciu, dáva múzeum okamžite zabezpečiť. Jej kolega prostredníctvom vysoko kalorickej a značne presladenej limonády odhalí, že jedno z vystavených Kleopatriných vajec je falzifikát. Nasleduje krkolomná naháňačka chodbičkami múzea a po strechách priľahlých budov, po ktorej sympatický zlodej originálu síce unikne. Agent Hartley ho má však dôkladne prečítaného a vie, že mu k definitívnemu dolapeniu súpera stačí už len počkať si na jeho návrat domov na Bali. Nakoniec by sa inšpektorka Urvashi Das aj mohla tešiť z úspešného zatknutia a záchrany exponátu. Lenže to by počas zábavného doberania sa Hartleyho s Boothom nesmel zasiahnuť legendárny zlodej číslo 1, známy len pod prezývkou Strelec (Gal Gadot). Urobil – vlastne pardon, urobila - to dokonca tak obratne, aby inšpektorka okamžite stratila dôveru vo svojho dočasného partnera. A keď už teda má Urvashi v pláne poslať niekedy možno až príliš zhovorčivého Nolana Bootha do dosť nepríjemne vyzerajúceho ruského väzenia, prečo mu nedopriať Not3 resizena celu aj nejakého toho svalnatého spolubývajúceho s už neplatným preukazom agenta FBI?

Red Notice scenáristu a režiséra Rawsona Marshalla Thurbera je zábavne naivným, jemne brakovým filmovým dobrodružstvom, v ktorom sa sympatický trojlístok hlavných postáv snaží navzájom dôkladne popodvádzať nejedným prekvapivým a spravidla prekombinovaným plánom. Zo súperov sa stávajú spojenci a zo spojencov súperi. Situácia sa pomerne ľahkovážne mení zvrat od zvratu. Pričom skôr než o prerozprávanie príbehu tvorcom ide o rozohratie jednej lúpežníckej situácie, dobrodružnej akcie, zábavnej konverzačnej „prestrelky“ alebo komického gagu – podľa toho čo sa momentálne na upútanie publika viac hodí - za druhou. Dwayne Johnson si vystačí s pár Not4 resizetypickými výrazmi a dôrazom na fyzickú akciu, pričom častým použitím psychoanalytických klišé v dialógoch zdôrazňuje komickú stránku svojej postavy. V máločom sa však líši od postáv, ktoré už stvárňoval pred tým v tematicky podobných filmoch. Či už ide o scény v ruskom väzení, za volantom auta v štýle Rýchlo a zbesilo alebo pri putovaní džungľou, ktoré dominuje záverečnému dejstvu.

Ryan Reynolds dodáva vyhroteným situáciám ironický tón a svižné dialógy. K príjemnejšiemu dojmu z jeho úlohy dosť prispieva fakt, že tento raz musí svoje inak typicky nekorektné sexuálne narážky viac „krotiť“. Hrá predsa v mládeži prístupnom filme... Keď dôjde na akciu, jeho scény majú „soft“ bojový nádych krkolomnej a groteskne komickej choreografie takmer až na úrovni Jackieho Chana. Najmä scéna, keď uniká Not5 resizepred prenasledovateľmi na stavbárskom lešení a nápadito z neho odpája dôležité časti, čím svojich súperov mätie a postupne zneškodňuje, patrí k tým najpamätnejším momentom filmu. A Gal Gadot, hoci v konverzačných scénach gestikuluje o niečo jemnejšie, než býva u nej zvykom, je vo filme prítomná najmä kvôli efektnému pózovaniu v šatách rôznych, podľa potrieb príbehu čoraz viac sa skracujúcich strihov. Všetky z postáv sú skôr len charakterovo sploštené, žánrové figúrky, majúce upútať divákovu prvú signálnu a zároveň uspokojiť jeho túžbu po remeselne zručne stvárnenej únikovej zábave.

Príbeh je vystavaný pomerne elegantne a prehľadne. To, že sa postavy vlastne celý čas pokúšajú podviesť jedna druhú vyvoláva aj pri divácky dobre známych scénach pocit Not11 resizeneistoty a napätého očakávania. Stať sa môže prakticky čokoľvek a ani nie je nutné, aby to dávalo vo výsledku nejaký zmysel. Určitá miera prekombinovanosti skrátka k žánru patrí... Trojica hľadaných a postupne nachádzaných Kleopatriných relikvií – jedno vajce ukryté v múzeu, druhé v dome súkromného zberateľa a tretie niekde v zemi zatiaľ len čakajúce na svoje objavenie – jasne udáva smer, akým sa dej s najväčšou pravdepodobnosťou bude ďalej odvíjať. A určuje tiež, ktorá z postáv mu bude podľa už naznačených schopností dominovať. S absenciou výraznejšieho antagonistu je tak film akousi rozsiahlejšou expozíciou ústredného trojlístka protagonistov a možno aj istým prísľubom možného ďalšieho pokračovania, či rovno plánovanej početnejšej filmovej série. Schopnosti agenta Hartleyho, zlodeja Nolana, či legendárnej Strelkyne sú, samozrejme, nerealistické. Fyzikálne zákony sú im na prekážku len vtedy, Not12 resizekeď to tvorcom vyhovuje. To však vôbec nevadí.

Čo by mohlo trochu vadiť, je „povinná“ hravosť až ľahkovážnosť jednotlivých scén. Vždy treba udržiavať napätie, dynamickú akciu alebo aspoň humor na najvyšších obrátkach. Málokedy má divák možnosť nahliadnuť pod povrch. Keď nastane nejaká kritická situácia, o pár minút sa z nej môže „vykľuť“ situácia očakávaná podľa plánu niektorej z postáv. Aby bola nakoniec úplne bezproblémovo a bez napätia vyriešená. Filmu to síce dodáva určité špecifické čaro. Niečo podobné by sa ale ťažko mohlo stať v iných dobrodružných príbehoch, na ktoré sa film s láskou odvoláva. Hudba Stevea Jablonskyho sa k spomínaným príbehovým zápletkám bez problémov hodí, avšak len pár melódií si dokáže publikum zapamätať aj krátko po skončení záverečných titulkov.

Kamera Markusa Förderera strieda prostredia západo- aj východoeurópskych miest, s Not8 resizeBali, ruskou tundrou aj stredoamerickou džungľou, pripomínajúc tak striedanie exotických exteriérov v bondovkách. Interiéry múzeí a rozličných archeologickými exponátmi zaplnených sál súkromných obydlí pochybných zbohatlíkov zase odkazujú na elegantné krimi o večne súperiacich lupičoch-gentlemanoch, aby v kulisách podzemného nacistického úkrytu došlo aj na pár priznaných citácií filmov o Indiana Jonesovi. Tomu Indiana Jonesovi, o ktorého sme sa vždy ako diváci báli, keď sa dostal do problematickej situácie, a ktorému sme sa v prežívanom napätí zároveň aj smiali, keď sa mu ako na potvoru niečo nechcelo podariť. Protagonisti Red Notice sú v porovnaní s ním až príliš v pohode. Napriek tomu je čas trávený v ich blízkosti, stále časom veľmi príjemným.

Not10 resizeRed Notice, USA, 2021
Dĺžka: 117 minút
Réžia: Rawson Marshall Thurber
Scenár: Rawson Marshall Thurber
Kamera: Markus Förderer
Hudba: Steve Jablonsky
Strih: Michael L. Sale, Julian Clarke
Scénografia: Andy Nicholson, Larry Dias
Kostýmy: Mary E. Vogt
Producenti: Hiram Garcia, Dany Garcia, Beau Flynn, Dwayne Johnson, Rawson Marshall Thurber
Hrajú: Dwayne Johnson, Gal Gadot, Ryan Reynolds, Ritu Arya, Chris Diamantopoulos, Ivan Mbakop, Vincenzo Amato, Daniel Bernhardt, Seth Michaels, Guy Nardulli, Rawson Marshall Thurber, Alexander Perkins, Ethan Herschenfeld, Tom Choi, Nick Arapoglou, Robert Tinsley, Robert Clotworthy (rozprávač), Ed Sheeran
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.