Monster

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Snímka resizePremiéru mal síce v roku 2018 na festivale Sundance, kde bol uvedený nielen ďalší film s podobnou tematikou Monsters and Men, ale aj s rovnakým obsadením v podobe Johna Davida Washingtona a Kelvina Harrisona Jr. Odvtedy bola distribučná cesta tohto filmu kľukatá. Rok po jeho premiére to boli problémy s divadelným distribútorom o neúspešnej zmene jeho názvu. Nasledujúci rok neskôr získala práva na distribúciu spoločnosť Entertainment Studios. Napokon film skončil tam, kde skončí veľa filmov s podobným osudom. Pod strechou streamovacej platformy Netflix, ktorá mu prinajmenšom poskytne čo najširšie publikum. Drsná harlemská dráma Monster reflektuje dodnes pretrvávajúci krutý právny systém a spoločenské predsudky znemožňujúce farebným ľuďom fungovať pod záštitou rovnakých práv, aké má majoritná rasa.

Schopnosť komprimovať príbeh do pomerne krátkej metráže je výsledkom predošlej tvorby hudobného režiséra Anthonyho Mandlera. Ten má očividne Monster8 resizeskúsenosti s tvorbou kratších a svižnejších diel podobných krátkym filmom. Prejde nejedna desiatka minút, kým sa filmový divák rozhodne stotožniť s postavou mladého tínedžera. Dôvodom je chaotická dráma narábajúca rýchlo a voľne s časom a perspektívou. Harrisonova srdcervúca cesta od vyznamenania k podozrivému spolupáchateľovi je rozprávaná relatívne zložito. V retrospektívach skáče tam a späť, do času pred a po osudovom incidente. Štruktúra tak prechádza z rozporuplnej sviežosti nádherne zachyteného newyorského minulého leta a matnými monochromatickými scénami Stevovej cely, súdnej siene i jeho budúcnosti. Tie nám vysvetľujú, ako sa začínajúci sedemnásťročný filmár Steve Harmon (Kelvin Harrison Jr.) dostal pred súd a ako ho skúsenejší využili na účely ozbrojenej lúpeže a vraždy. Zároveň nás však okráda o niektoré dramatické scény vo chvíľach, keď by sme radšej ešte chvíľku mohli tápať v pocite neznáma.

Monster2 resizeVeľkú časť lesku filmu možno pripísať silnému ústrednému hercovi Kelvinovi Harrisonovi mladšiemu. Doterajšia práca ho neustále ukazovala ako jedného z najpôsobivejších a najvýznamnejších mladých hercov. Svoje majstrovstvo predviedol v dystopickom horore It comes at Night (2017), špičkovej stredoškolskej dráme Luce (2019) i štýlovej melodrámy Waves (2019). Herecké výkony sa pohybujú od tých veľkých – stoický Jeffrey Wright, minimalistický a John David Washington – až po menej profesionálne v prípade Jennifer Hudson v podobe Stevovej matky. Zaujímavo stvárnená je však najmä postava A$AP Rockyho. Ten dokáže dať perfektne najavo svoj vnútorný konflikt švihnutím očí alebo otočením úst. navyše, táto postava je zobrazovaná len cez optiku Stevea. Podobne so svojou mimikou pracuje aj samotný Harrison. Avšak, iba navonok. V jeho vnútri sa odohráva extrémne Monster3 resizedramatický a odosobnený monológ. Voiceover sa zdá byť výsledkom hrubej adaptácie zo zdrojového materiálu (rovnomenného románu Waltera Myersa z roku 1999), než inšpirácie akoukoľvek sofistikovanou tvorivou voľbou. Napriek tomu je Harrison jedným z najlepších mladých hercov. Dokáže vyvolať veľkú empatiu a vždy sprostredkovať hlbokú vnútornosť. Často sa však zdá, že herci sú uväznení rušivými voľbami pri filmovaní. Scenár je na jednej strane pozoruhodne jemný a na strane druhej tiež pozoruhodne nemotorný.

Ako sa môžete brániť, keď rozsudok je vopred daný? Keď ste automaticky považovaní za vrahov? A čo v prípade, že sa už ani nesnažíte dokázať svoju nevinu, ale to, že skutok, ktorý ste urobili ľutujete, aby Monster6 resizeste dostali ľahší trest za niečo, čo ste nespáchali? Monster nehovorí o zvratoch prípadu. Skôr o nuansách scenára. Neuveriteľne chaotické špecifiká toho, čo sa stalo a čo k tomu viedlo, je ťažké vysvetliť systému, ktorý vyžaduje prísnu čiernobielu odpoveď. Scenáristi tak vytvorili exemplárny individuálny mikropríbeh, ktorý reprezentuje makropríbeh v podobe jedného obrovského problému. Je to tiež film o beznádejnej snahe prinútiť ostatných, aby vás videli tak, ako sa vidíme my sami. V momente, keď nás predsudky oberajú o spravodlivý proces, či už v súdnej sieni alebo mimo nej.

Monster9 resizeMonster (All Rise), USA, 2018
Dĺžka: 112 minút
Réžia: Anthony Mandler
Predloha: Walter Dean Myers (kniha)
Scenár: Janece Shaffer, Colen C. Wiley
Kamera: David Devlin
Strih: Joe Klotz
Zvuk: Tom Fleischman, Ric Schnupp
Scénografia: Jeremy Reed
Kostýmy: Mobolaji Dawodu
Producenti: Aaron L. Gilbert, Tonya Lewis Lee, Mike Jackson
Hrajú: Kelvin Harrison Jr., Jennifer Ehle, Mikey Madison, John David Washington, Jeffrey Wright, Dorian Missick, Jennifer Hudson, Tim Blake Nelson, Paul Ben-Victor, Nas, Jonny Coyne, Willie C. Carpenter, Liam Obergfoll, A$AP Rocky
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.