Black Space (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Black resizeTitul Black Space patrí v myriade izraelských seriálov venovaných vojne, terorizmu, alebo špiónom, najmä v domácím kontexte, k menej frekventovanej téme. Nedá sa spoľahlivo označiť za novátorskú, lebo streľba na školách je hlavne v zámorí často pretriasanou záležitosťou. Izraelčania, ktorí patria v kategórii nových seriálov k svetovej špičke, si v tomto prípade merajú sily s hojne obohranými scenáristickými štruktúrami. A treba poznamenať, že úspešne.

K incidentu dochádza na strednej škole Heritage v Deň obetiam vojny. Strelci v maskách jednorožcov vpadnú do sály, kde prebieha slávnostné zhromaždenie, a zastrelia štyroch študentov. Vyšetrovania sa ujíma Rami Davidi (Guri Alfi), jednooký skúsený harcovník a zakrátko príde nato, že palestínski Black2 resizerobotníci, kterých našli na streche školy sú nevinní. Nič mu v celej situácii nesedí, malý počet obetí, chýbajúce zbrane, masky a žiadny motív. Je so záverom rýche hotový. Vrahovia sú medzi študentami. Majú 356 podozrivých. Nevôľa prijať jeho rýchly súd je zreteľná, ale Davidi je neústupný. Jeho drsné maniere nie sú po vôli jeho nadriadenej Noge Ruso (Assi Levy) a fakt, že medzi študentami je aj syn starostu celé vyšetrovanie problematizuje. Vedomie, že vrahom môže byť kdokoľvek, vyvoláva v študentskej komunite nepokoj a Davidi, spolu s Morag Shmuel (Reut Alush), odborníčkou na mládežícku kriminalitu , sa postupne zoznamujú s hierarchiou interných školských vzťahov. Dominuje im takzvaná elita. Na jej čele stojí Tom (Yehonatan Vilozny) a ten si svoju partiu veliteľsky vyberá, zostavuje zoznam všetkých, ktorí majú prístup na večierky v rodičovskej vile s bazénom. Rodičia hrajú v ich mikrosvete len rolu málo informovaných cudzincov. Omer, počítačový geek, zásobujúci komunitu liekmi, podľa vlastného výberu, rýchle zo svoje izby vyprevadí otca, snažiaceho sa o opatrnú intervenciu. Polícia zisťuje, že komunikácia medzi mladými sa stiahla na šifrovaný black space. Davidiho infiltrácia postupne odhaľuje obrysy celého obrazu súvislostí, vedúcich k organizácii streľby. On sám len s námahou zvláda svoje rodinné záležitosti, manželka Miri (Meirav Shirom) je tehotná a potrebuje asistenciu zaneprázdneného manžela. Ten má so školou, ako jej bývalý študent, svoje vlastné účty. Prišiel o oko pri Black3 resizetriednej šikane a riaditeľovi Hanochovi (Shai Avivi) to nezabudne pripomenúť. Neurobil vtedy nič, nezavolal ani sanitku, ani policajtov.

Okrem okrajovej scény s palestinskými robotníkmi sa tvorcovia nedotýkajú žiadnych izraelských reálií, celá dejová štruktúra sa sústreďuje na hľadanie vinníkov. Táto okolnosť svedčí možno o snahe po žánrovej „normalizácii“, potrebe vytvoriť viac konkurencie schopný titul pre medzinárodné streamovacie platformy, než rozoberať domáce sociálne alebo politické nuance. Možno by takéto súvislosti celé rozprávanie ozvláštnili, prehĺbili a pridali príbehu, ktorý sa mohol v tejto verzii odohrať kdekoľvek, na príťažlivosti. S výhradami sa však v tomto prípade dá s čistým svedomím šetriť. Hrá so všetkými líniami, úrovňou napätia i dramatickými obratmi s prehľadom a istotou.

Rozlúštenie tajomstva, kto vraždil a s akým motívom sa začína banalitou z minulosti, obvinením spolužiaka Ida Leva z udavačstva, riaditeľ Hanoch sa tak dozvedel, že sa na školskom výlete popíjalo. Nasledovalo jeho hanlivé poníženie a mladý gay si vzal život. Hanoch, v snahe ututlať na žiadosť rodičov jeho milenca, prehovoril Idovho otca, aby sa táto tragédia vydávala za nešťastnú náhodu. Všetci, ktorí sa týrania zachyteného na video zúčastnili, zaplatili za tento čin životom. Asi sa môžme pozastaviť nad mierne gýčovitým záverom, keď vyčerpaný Davidi prichádza do pôrodnice, aby sa s dojatím ujal role otca.

Black4 resizeVoľba práve tejto témy je pre Izrael importnou záležitosťou, lebo k streľbe na školách dochádza najmä od roku 1974 zriedka. V máji vtedy na základnú školu v meste Ma´alot zaútočila štvorica palestinských teroristov a zajala 115 rukojemníkov, z toho 105 detí. Pri útoku špeciálnych jednotiek teroristi postrieľali 22 detí. Túto událost nakrútil režisér Brandon Assanti v roku 2011. Film má názov Ich oči ostali suché (Their Eyes Were Dry) a vznikol v koprodukcii USA- Izrael.

Z hereckého obsadenia sú najznámejšími riaditeľ Hanoch - Shai Avivi (Túžba, 2017 režiséra Savi Gabizona, Týždeň a deň, 2016 Asapha Polonského), Davidi - Guri Alfi ( Tajomstvá, 2007 Avi Neshera, Manažér ľudských zdrojov, 2010 Erana Riklisa) a velitelka Ruso - Assi Levy. Z jej filmov je najznámejší Avivino leto (2006). Veľmi slušné boli i výkony podal  ansámbel mladých hercov, typovo vhodne obsadených, snáď až na takmer nerozoznateľnú dvojicu Shir (Gily Itskovitch) a Libby (Liana Ayoun). Filmografie tvorcov i režiséra sú zatiaľ úsporné, z čoho sa dá súdiť, že sa po tejto profesionálne odvedenej práci posunú k menej štandardizovaným témam.

Black5 resizeBlack Space, Izrael, 2020
Dĺžka: 6 h 16 min. (Minutáž: 44–52 min-)
Manažéri projektu: Sahar Shavit, Anat Gafni
Réžia: Ofir Lobel
Scenár: Anat Gafni, Sahar Shavit
Kamera: Matan Akerman, Itzik Portal
Hudba: Daniel Markovich
Strih: Simon Herman
Zvuk: Sharon Friedman
Scénografia: Neta Dror
Masky: Karin Geva
Kostýmy: Sarit Sharara
Producenti: Pascale Breton, Moshe Danon, Lionel Uzan
Hrajú: Guri Alfi, Assi Levy, Reut Alush, Shai Avivi, Liana Ayun, Noam Karmeli, Yoav Rotman, Gily Itskovitch, Hadas Jade Sakori, Meirav Shirom, Hadas Kalderon, Leib Levin
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.