Ľahké prachy (Snabba Cash)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Snab ba resizeAsi nebývalo úplne zvykom, aby v titulkoch švédského seriálu Ľahké prachy takmer kompletne na predných miestach figurovali mená z Blízkeho východu a Afriky, ale v tomto prípade je tomu tak. Nejde prirodzene o nejaký etno kúsok o uzavretej komunite, ale regulérny žánrový titul. Toto intenzívne prelievanie kultúr má svoje čaro, aj keď sa ortodoxným vyznavačom národnej „čistoty“ asi veľmi pozdávať nebude. Kým v blízkovýchodních krajinách má dôležitú pozíciu Európa v zastúpení najmä Francúzska a Británie, na severe dostávajú možnosti herci a režisér z Iraku, Iránu alebo Turecka. Či je táto prítomnosť úplne bezproblémová nie je jasné a v reáli tak skoro ani nebude. Aspoň oficiálne.

Kurdská herečka Evin Ahmad je v tomto seriáli podnikavá Leya, slobodná matka s malým synom a veľkými plánmi. Hľadá pre svoj start up investora, ale keď Snabba2 resizeho nájde ukáže sa, že odmieta financovať podnik, kde má stále miesto Leyin spoločník. Potrebuje sa ho zbaviť a najmä vyplatiť. Pomoc hľadá u svojho švagra Reya, primitívneho mafiána, milujúceho synovca Samiho. Jeho brat, Leyin manžel je mŕtvy, nosí mu na roh ulice kvety. Zrejme ho tam niekto odstrelil. Leya sa pohybuje na hrane, medzi podsvetím a svetom biznisu, rozdeleným na tých, ktorí peniaze majú a tých druhých. Obe strany sa vzájomne potrebujú, lebo tí s nápadmi sú obyčajne menej finančne disponovaní. Tieto jednoduché siločiary tak určujú príbehovú líniu vcelku jednoduchej stavby.

Autorom literárnej predlohy je švédsky advokát s praxou obhajoby klientov, obvinených z kriminálnej činnosti, Jens Lapidus. V roku 2006 debutoval románom s názvom Ľahko zarobené peniaze. Bola to prvá časť trilógie Stockholm Noir. Ľahké peniaze boli úspešne sfilmované, prvá časť mala premiéru v roku 2010 a ďalšie nasledovali v 2012 a 2013. Spája ich hlavná postava Johana Westlunda (Joel Kinnaman), ktorý sa podobne ako Leya pohybuje medzi dvoma brehmi, srbskou mafiou a legálnym Snabba3 resizesvetom biznisu.

Seriál je podľa všetkého inšpirovaný jeho ďalšími románmi. K Leyi patrí jej nápadník Salim (Alexander Abdullah), fešný spevák na arabských svadbách a popri tom strelec v Rayovej skupine . Vraždí na povel, aj keď Leye pomáha so synom Samim. Ako najstarší vychovával svojich súrodencov a k deťom má vzťah. Potom je tu ešte švédsky teenager Tim (Ali Alarik) so svojou bandou. Je v Rayovej bande ako externista, plní povely a za ich vyplnenie inkasuje. Nie vždy sa všetko podarí a občas ho musí zo šlamastiky vyťahovať Salim. Na tejto figúrke je najzaujímavejší jeho vztah s otcom, ktorým chlapec s prehľadom pohŕda a jasne mu demonštruje svoju finančnú prevahu. Podvedomý signál funguje, kým je pre Leyu najdrahším jej päťročný syn a nežné vztahy zdieľa aj Salim, švédska varianta rodičovských Snabba4 resizeväzieb je tragikomická.

Modelovanie sveta, kde rozdelenie na zločincov a tých druhých, má evidentný rasový dištanc, Ray a jeho verní sú černoši, ich konkurentmi je srbská mafia a podnikatelská sféra, výhradne biela a domáca, je asi tou najzaujímavejšou rovinou príbehu. Do akej miery zodpovedá realite? Nedôverovať fabulácii právnika s praxou by asi nebolo celkom na mieste, a preto je obraz mimo zákona, zostavený z migrantov, reprezentujúci arabskú a balkánsku menšinu naozaj pozoruhodný. Ak si k nemu priradíme napríklad seriál Chalifát (2020), alebo film Amatéri (2018) možno sme k realite spolužitia etnického, náboženského a koniec koncov i politického, o trochu bližšie.

Zápas gangov a zúrivé prestrelky sice dodávajú seriálu šťavu, ale divákom by nemal uniknúť ani zaujímavý pohľad do sveta biznisu. Leya potrebuje vymeniť investorov. Marcus Werner je plný Snabba7 resizeoptimistických sľubov, ale nakoniec zlyhá, päť miliónov sa jej účet sa nedostaví. Chce ju nechať zbankrotovať a s dlhopisom jej firmu prevziať. A tak sa s vervou snaží dostať na pitching Thomasa Storma. Zrejme nie je prihlásená a tak chce využiť miesto kolegyne Victorie. Sľúbi jej zato 6,5% podniku, ak sa jej podarí Storma prehovoriť. Pitching síce so svojou Target Coach, ktorá má software na zisťovanie klientských preferencií v reálnom čase, nevyhrá, ale je urputná a tak je vidina dvadsiatich piatich miliónov investície reálna. Excentrický Storm ju podporí a jeho tím pripravuje vstup firmy na burzu. Imidž veľkolepo verbalizuje heslo „Sme králi a budeme vládnuť i v budúcnosti.“ Šéf je neúprosný a tvrdí, že preňho neexistujú žiadne štátne sviatky a podobné kraviny. Uňho sa pracuje non stop. Leya sa pripravuje na medializáciu a vie, že ide o všetko. Snabba5 resizeÚspech si však žiada svoju daň a jej väzby na podsvetie postupne otáčajú nádejný začiatok k tragickému finále. Leya je však hráčkou bez škrupulí, aby sa zbavila Raya a jeho nárokov, neváha zradiť nielen jeho, ale i Salima. Okamžik, keď v závere vyloží na stôl vytúžené milióny, je triumfom bez radosti a optimizmu.

Spolu s troma filmami, ktoré vznikli podľa Lapidusových románov je tento seriál ukážkou akčného kriminálneho žánru. Pri pohľade na rebríček diváckej úspešnosti je zrejmé, že švédske publikum viac holduje iným žánrom ako akčným naháňačkam. Vedie film Na druhej strane (The Other Side of Devil, 2020) , klasický horor amerického strihu bez výraznějších severských stôp. Snáď sa ich dočkáme v avízovanej druhej sérii Ľahkých prachov.

Snabba resizeĽahké prachy (Snabba Cash), Švédsko, 2021
Dĺžka: 4 h 22 min. (Minutáž: 39–52 min.)
Réžia: Jesper Ganslandt, Måns Månsson
Scenár: Oskar Söderlund
Kamera: Jonas Alarik, Erik Molberg Hansen
Hudba: Erik Enocksson
Strih: Roberth Nordh, Hanna Lejonqvist, Johan Serrander, Sebastian Amundsen
Zvuk: Andreas Franck
Scénografia: Betsy Ångerman-Engström, Charlotte Alfredson, Klara Alfredson Jofs
Masky: Malin Roos
Kostýmy: Cilla Rörby
Producent: Nicklas Wikström Nicastro
Hrajú: Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Dada Fungula Bozela, Nadja Christiansson, Egon Ebbersten, Peter Eggers, Yussra El Abdouni, Fredrik Evers, Yasmine Garbi, Félice Jankell, Olle Sarri
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.