Späť na výslnie (Nate Night)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Spat resizeTypológia ženských filmových a seriálových hrdiniek tvorí rôzne kontrastné kategórie a rozšifrovať, čo presne sa pod ich profilovou fasádou skrýva je najskôr úloha pre skúseného psychoanalytika. Kategóriu s najdlhším zoznamom obsadili ženy-trpiteľky, obete domáceho, inštitucionálneho a iného násilia. Tie sa obvykle v istý moment vzoprú a bojujú, aj keď sú ich šance mizivé. Inou skupinou sú ženy- dominy, úspešné a preto vládnúce, bez mihnutia oka buldozerujúce okolitý svet na svoj obraz. Kým ten prvý je s istou pracovnou licenciou priraditeľný ku kresťanskému vzoru trpiacej samaritánky, najlepšie panny a zároveň matky, ten druhý si zrejme vyšliapol k iným, pohansko-barbarským sféram, bohyniam mýtov a legiend, narábajúcich silou a mocou, často nadprirodzenou.

Porovnať svet amerického show bussinesu s divokou pohanskou prírodou, osídlenou cválajúcimi divožienkami a amazonkami, je vcelku zvodná predstava a pre hlbšie zainteresovaných možno ani nie celkom odveci. K nezabudnuteľnej Mirande Priestleyovej zosobnej Meryl Streepovou vo filme Diabol nosí Pradu Spat4 resize(2006) pribudla s filmom Späť na výslnie ďalšia príbuzná. Na čele úspěšného pelotónu desaťročie trvajúceho talk show je hviezda Kate Newbury (Emma Thompson). Svoj otrocký dvor scenáristov pomenovala číslami, lebo zapamätať si ich mená bolo pod jej úroveň. Arogancia bystrej profesionálky sa, asi podvedome, sústredila na ženy. Preto okolo jej pracovného stola sedí dosť odpudivá vzorka mladých mužov, servilných i mlčanlivých, skrývajúcich rafinovane svoje ambiciózne egá. O prácu však môžu prísť aj bez akéhokoľvek vlastného pričinenia. Stačí použiť nevhodné slovo, alebo narážku.

Dostatočne zabehané korporátne stereotypy naruší príchod novej členky scenáristického tímu Moly Patelovej (Mindy Kaling), dovtedy dozorkyne kvality v nejakom chemickom podniku. Svoj „dream job“ dostane čírou náhodou. Kate si vezme k srdcu výhradu, že z kruhu spolupracovníkov automaticky vylučuje ženy, a tak sa Moly ochotne posadí za stôl, aj keď jej miesto stoličky slúži spočiatku kôš na Spat2 resizesmeti. Je dostatočne výrečná a vtipná a má charakterové kvality, pokojne sa zdvihne a ignoruje hrozbu šéfky vyhadzovom. Keď raz sľúbila moderovanie dobročinného večierku, bez ohľadu na stratu zamestnania sa dostaví na miesto konania. Kate ju však nasleduje a tu kdesi sa začína jej pozitívny obrat. Veľmi jej však nepomôže, nadriadená jej oznámi, že kvôli klesajúcej sledovanosti ju v dohľadnej dobe nahradí Daniel Tennant (Ike Barinholtz). Zbaví sa ho dômyselne a neodvolateľne, v priamom vysielaní ho donúti prijať jej želanie naďalej pokračovať v milovanej show. Pomsta okolia na seba nedá dlho čakať a do médií sa dostane správa o tom, že svojmu invadlinému manželovi Walterovi (John Lithgow) bola neverná s členom scenáristického tímu Charliem (Hugh Dancy). Moly ju však nesklame a potápajúcu sa hviezdu podporí.

Spat7 resizePre zainteresovaných môže film slúžiť aj ako študijný materiál, približujúci fungovanie úspešnej talkshow. Okrem početného scenáristického zázemia je pozoruhodný aj tlak na divácke preferencie. Kate sa síce nekúpe vo svojom programe bobtaila, ale do jej kresla napríklad zasadne blogerka, skúmajúca vetry svojho štvornohého miláčika. Podá si ju aj nahnevaná hviezdička a neváha slávnej hviezde vmiesť do tváre názor na jej osobu a urazene sa vzdialiť.

Neveľmi dômyslený príbeh účinne podporuje herecký výkon Emmy Thompson a celý projekt je zaujímavý aj preto, že scenár napísala predstaviteľka Moly, Mindy Kaling. Indický pôvod zdieľa s režisérkou Nishou Ganatrou. Jej ďalší film Kalifornský sen (2020) s Dakotou Johnson (Päťdesiat odtieňov sivej, 2015) ako nastupujúcou hudobnou producentkou, sa premietal v minulom roku. Obe teda patria do rastúceho zastúpenia tvorcov indického pôvodu. Patria sem dve režisérky, pendlujúce medzi subkontinentom a Hollywoodom, Mira Nair a Deepa Mehta, ale aj M. Night Shyamalan, Shekhar Kapur, Ritesh Batra a najnovšie i režisér čerstvého Spat8 resizedistribučního titulu Bež! Aneesh Chaganty. Do novej, čoraz pestrejšej mapy sa s rovnakou intenzitou zapisujú tvorcovia z najrôznejších zemepisných destinácií a vytvárajú tak bezbariérové globalizované vrstevnice.

So skrytou nostalgiou sa kdesi v pozadí rysuje svet bielej elity a jej inteligentné nároky s čoraz menšou šancou na uznanie. Kate potrebuje na restart prílušníčku menšiny, navyše povedzme z nižšej strednej triedy. Napĺňa sa tak nové programovanie tém, ovenčené heslom ozvučenia hlasov zatlačených a znevýhodených minorít etnických, genderových, sexuálnych i sociálnych. Tento silnejúci inžiniersky prístup politiky uznania našincovi zo starších vekových kategórií pripomenie i čosi iné, než triumfujúcu spravodlivosť.

Spat5 resizeSpäť na výslnie (Late Night), USA, 2019
Dĺžka: 102 minút
Réžia: Nisha Ganatra
Scenár: Mindy Kaling
Kamera: Matthew Clark
Hudba: Lesley Barber
Strih: Eleanor Infante, David Rogers
Scénografia: Elizabeth J. Jones
Masky: Gary Martori, Angela Marinis
Kostýmy: Mitchell Travers
Producenti: Ben Browning, Mindy Kaling, Jillian Apfelbaum, Howard Klein
Hrajú: Emma Thompson, Mindy Kaling, John Lithgow, Hugh Dancy, Reid Scott, Denis O'Hare, Max Casella, Paul Walter Hauser, John Early, Ike Barinholtz, Marc Kudisch, Amy Ryan, Megalyn Echikunwoke, Bill Maher, Seth Meyers, Annaleigh Ashford, Halston Sage, Maria Dizzia, Sakina Jaffrey, Faith Logan, Doris McCarthy, Blake DeLong, Jake Tapper, Sophie Zucker
Distribúcia: Netflix
Foto: ČFSD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.