Žena v okne (The Woman in the Window)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zena7 resizeTemný pochmúrny newyorský byt a ani jeho obyvateľka nie je o nič veselšia a prívetivejšia. Anna Fox (Amy Adams) trpí agorafóbiou, nevychádza z domu, ale o to pozornejšie sleduje z okna svoje okolie. Ani jej ošetrujúci lekár si s ňou nevie poradiť, nedokáže vyjsť z domu. Jej jediná zábava je sledovať náprotivný byť, do ktorého sa práve prisťahovali noví nájomníci. Tak sa začína psychologický thriller Žena v okne, renomovaného anglického režiséra Joea Wrighta, známeho ako tvorcu filmov Pýcha a predsudok a Pokánie. Druhý otváral 64. ročník MFF v Benátkach, bola to okamžite senzácia a Wrigth bol zároveň najmladším režisérom, ktorý tento festival otváral.

Joe Wright sa pri filme Pýcha a predsudok zoznámil s herečkou Rosamund Pike, s ktorou sa čoskoro oženil. Tá nedávno zažiarila v thrilleri Ako v bavlnke J Blakesona. Wright dal zasa možnosť vyniknúť vo svojom filme herečke Amy Adams, nesklamala ho, no výkon jeho manželky neprekonala. Amy Adams v Zena3 resizeúlohe Anny dáva prednosť záhadnému správaniu, strachu a nepochopiteľnému výkyvu nálad. Jedného dňa jej chlapec zo susedstva Ethan Russell (Fred Hechinger) prinesie dar od matky, čoskoro sa objaví aj matka, Jane Russell (Julianne Moore), s ktorou sa srdečne porozprávajú, zahrajú si karty a Anne sa zapáčia jej náušnice, ktoré je dôležité si zapamätať. Obaja však prosia Annu, aby o och návšteve nehovorila. Páči sa jej matka, ale o to viac syn, ktorý sa zdá byť veľmi zraniteľný a berie ho ako náhradu za svoju dcéru, ktorá žije, kým sa neuzdraví, s manželom. Anna je povolaním psychologička a má dôvodné podozrenie, že otec chlapca týra. Medzičasom vysvitne, že s mladou ženou žije v dome aj podnájomník David (Wyatt Russel), ktorý tiež nemá tú najčistejšiu minulosť. Anna má dve zábavy, stále sleduje svoj mobil, telefonuje manželovi, zbožňuje svoju mačku Pancha a sleduje susedov. Jedného Zena5 resizedňa zbadá, že sympatickú Jane niekto drasticky zbije a zavraždí. Nikoho iného nepodozrieva len nesympatického a drsne vystupujúceho manžela. Zavolá políciu, ale nikto jej neverí, lebo okolo nej samotnej je priveľa záhad. Jednoducho prípad zmietnu zo stola, má sa liečiť a nevymýšľať si veci, ktoré sa nikdy nestali, lebo ani Jane Russelová (Jennifer Jason Leigh) nie je tá, s ktorou sa stretla. Sú tu teda dve pani Russelové, jeden nešťastný chlapec a zlý, surový manžel, navyše despota a manipulátor. V byte sa však zatiaľ dejú čudné veci. Čo je teda pravda. Samozrejme, že všetko je inak. Všetky žánre, vrátane thrillerov, sa vyvíjajú a v istom období sa objavujú vo vlnovitých trendoch. Momentálne je pri thrilleroch v móde záver, ktorý obráti všetko čo sme dovtedy videli, hore nohami. Také boli napríklad filmy Ako v bavlnke, Skaza pani Grace a mnohé iné. Spomínam len tie, o ktorých sme písali. Žena v okne presne zapadá do tohto trendu, čo nie je výčitka iba konštatovanie.

Zena12 1 resizeSnímku nakrútil režisér podľa známej rovnomenne knihy A. J. Finna. Tvorca okrem stupňovania napätia, šokovania divákov a veľkého dôrazu na herecké výkony, dal vyniknúť predovšetkým vizuálnej zložke. Kamera Bruna Delbonella čaruje kde sa len dá. Zaujíma v príbehu jednu z hlavných úloh a akoby predznamenáva, že veľa čo počujeme je len ilúzia a fantázia aktérov. Ako každý kameraman vie, že voda je fotogenická a nenechal si ujsť ani možnosť, aby sa kľúčová scéna odohrala v prietrži mračien. Je efektná a účel splnila. Delbonellove kamerové finesy, excelentné hry s obrazom, výborne doplnila aj expresívna muzika Dannyho Elfmana, jeho parádny soudtrack si zapamätáte. Hudba zaznie vždy presne tam kde má a dodá príbehu patričný mysteriózny tón.

Film streamova spoločnosť Netflix dostatočne uprednostňuje už aj pre výborné herecké obsadenie a Zena4 resizerežisérovo dobré renomé. Musím však pripustiť, že od tvorcu Pýcha a predsudok som čakala viac, i keď sú filmy tematicky neporovnateľné, ale profesionálne spracovanie Ženy v okne mu musíme priznať. Snímka je nakrútená remeselne zručne, ale chýba jej výraznejší ťah na bránku. Dobre sa mu však darilo vo vedení hercov s čím má už dostatočne skúseností. Ťahúňom príbehu je Anna v podaní Amy Adams. Herečka sa sústredila na akcentovanie rozorvanosti svojej hrdinky a nebazírovala na vonkajškových prejavoch. Jej výkon je poňatý striedmo, bez veľkých teatrálnych výstupov, o to je však sugestívnejší a uveriteľnejší. Anna má strach, dlho neviem prečo a z čoho, ale keď treba dokáže byť odvážna. Je to komplexne zahratá a uchopená postava. Sledujeme odysseu ženy, ktorá proti všetkým nie je ochotná pripustiť, že sa deje niečo nekalého a že je to samozrejmosť. Bojuje do poslednej chvíle. Prekvapením je Fred Hechinger v úlohe utláčaného a údajne týraného tínedžera Ethana. S ľahkosťou sa mu podarilo všetkých oblafnúť, Zena9 resizenajmä Annu, že je nevinnosť sama, i keď sa za jeho naivnou tváričkou skrýva na všetko schopný diabol. Posúva osudmi celej rodiny, ako aj nešťastnej ženy. Gary Oldman ako hlava rodiny Russelovcov, je dostatočne agresívny, bezohľadný a drzí. Tak skúsená herečka ako Je Julianna Moore si síce zahrala len epizódnu postavu, ale v krátkej scénke s Amy Adams tak zaujala, že si ju zapamätáme. Wyatt Russel ako podnájomník David, muž takisto hmlistou minulosťou, ale nie beznádejný prípad, dobre zapadá do mozaiky prekvapení a prevratných zvratov.

Záplava thrillerov, vynikajúcich, lepších i úplných prepadákov, divákov neunavuje. Je to obľúbený žáner Zena10 resize možno aj preto sa s nimi v poslednom čase, najmä na streamových službách, roztrhlo vrece. Žena v okne patrí k tým vydarenejším, ale nie k špičke v tomto žánri. Ani v tvorbe Joea Wrighta sa nedostane na vrchné priečky. No je to seriózna filmárska práca, prioritou bolo odviesť precízne a vizuálne efektné remeslo, a to naplnilo takmer všetky kritéria kladené na podobné príbehy. Úvaha dokedy bude divákov baviť pozerať sa na podobné filmy je zbytočná, lebo zmena myšlienkového nastavenia súčasníkov je v nedohľadne. A možno to ani nie je taký zlý signál.

Zena6 resizeŽena v okne (The Woman in the Window) , USA, 2021
Dĺžka: 101 minút
Réžia: Joe Wright
Predloha: A.J. Finn (kniha)
Scenár: Tracy Letts
Kamera: Bruno Delbonnel
Hudba: Danny Elfman
Strih: Valerio Bonelli
Scénografia: Kevin Thompson
Kostýmy: Albert Wolsky
Producenti: Eli Bush, Scott Rudin
Hrajú: Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore, Wyatt Russell, Anthony Mackie, Brian Tyree Henry, Jennifer Jason Leigh, Liza Colón-Zayas, Fred Hechinger, Jeanine Serralles, Mariah Bozeman
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.