Love, Death & Robots 1 - 2. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Love resizePod nezvyčajným názvom Love, Death & Robots sa ukrýva antologický animovaný seriál pre dospelých, na ktorom sa produkčne podieľal aj slávny režisér David  Fincher. A hoci jeho rola v ambicióznom projekte nikdy neprekročila túto pozíciu, to hlavné - vzbudiť pozornosť fanúšikov – sa jej i vďaka jeho účasti bezpochyby podarilo. Ako je to však so samotnými kvalitami? Ide o viac ako len zmes príbehov, ktoré čisto náhodou spája spoločné pomenovanie?

Hneď na úvod sa pritom hodí poznamenať, že ide o patrične rôznorodú kompiláciu, a to nielen z hľadiska načrtnutých zápletiek. Kým podobne ladené hrané diela sa často držia spracovávanej témy bez snahy o výraznejšie formálne experimenty, Love, Death & Robots na to ide trochu inak. Jeho tvorcovia sú si totiž Love2 resizeplní vedomí možností, ktoré ponúka súčasná animácia, a neboja sa tak zakaždým skúšať niečo nové. Nie každá epizóda síce disponuje odlišným spracovaním, no vzhľadom k širšiemu záberu (prítomné môžu byť všetky tri ústredné témy, alebo iba jedna) sa darí neustále evokovať pocit niečoho nového a tým pádom relatívne sviežeho.

Prvá séria pozostáva z osemnástich epizód a keby ste ich chceli sledovať naraz, ukroja vám necelé štyri hodiny vášho času. Ich dĺžka však pochopiteľne kolíše a kým tá najkratšia vám zaberie i so záverečnými titulkami šesť minút (Keď moc prevzal jogurt), tie najdlhšie (Na Sonnie si neprídete, Obleky, Dobrý lov) dosahujú až sedemnásť minút. Taktiež je dôležité dodať, že kým niektoré diely sa Love3 resizepokúšajú o hlbšie motívy, iné na to idú podstatne prvoplánovejšie a divákom sa predávajú cez nekompromisné násilie, necenzurovanú erotiku alebo drsne pôsobiace zvraty. Vyčítať niečo podobné by však nebolo fér voči tvorcom, keďže seriál sa takto prezentoval aj prostredníctvom marketingu.

Do podobnej kategórie spadá už úvodná a skoršie menovaná poviedka Na Sonnie si neprídete, ktorá navyše ponúka i atraktívnu CGI animáciu. Kvalitatívne však bez problémov zapadá medzi to lepšie z celkového portfólia, pričom ešte výraznejšie v tomto smere rezonuje podobne spracovaný prírastok Za súhvezdím orla. A to je zhodou okolností diel, kde je problematický akurát uncanny valley efekt Love4 resizeprameniaci zo snahy o prílišný realizmus. Za jednu z najlepších častí je inak považovaná filozofiou nabitá Zimova modrá, disponujúca netradičnou dvojrozmernou kresbou a monochromatickou paletou. Za zmienku stojí i drsnejšia variácia na Gravitáciu v podobe Pomocnej ruky, vtipnejšie poňatí Traja roboti, či akčnejší Mŕtvy uhol. Niektoré epizódy síce kvalitatívne zaostávajú, a platí to aj o Dobe ľadovej režírovanej tvorcom seriálu Timom Millerom, no aj tá dokáže zaujať minimálne striedaním animovaných častí a hraných záberov.

Vzhľadom k spokojnosti, ktorá zavládla po uvedení na streamovacej službe Netflix. nebolo žiadnym prekvapením, že Love, Death & Robots sa dočkal o niekoľko mesiacov predĺženia na druhú sériu. Tej Love5 resizesme sa však dočkali až po dvoch rokoch a aj to s citeľným handicapom – oproti tej prvej je totiž poskladaná iba z ôsmich dielov. Tým pádom je logicky kratšia a hoci sa dá teoreticky považovať za konzistentnejšiu, citeľne jej chýba väčšia variabilita. Len CGI animáciu využíva rovná polovica dielov, dva dokonca prichádzajú s podobnou ladenou zápletkou o boji s robotom pôvodne určeným na údržbu (hoci každá je spracovaná odlišne) A to je vcelku jednoznačné mínus.

Stále je tu však viacero highlightov ako Blade Runnerovské Zakázané ovocie, stop motion variácia na Love6 resizeStranger Things nazvaná Duch Vianoc, či Vysoká tráva ako sympatický mix Stephena Kinga a H.P. Lovecrafta, opatrený nemenej unikátnou kombináciou 2D a 3D animácie. Samotnú druhú sériu zakončuje jemne metaforický Utopený obor, ktorý dokáže z nového výberu asi najviac prinútiť k zamysleniu. Čo je vlastne škoda, keďže prvej sezóne sa niečo také darilo častejšie, no netreba zabúdať na to, že to bolo dané i väčšou kvantitou. Tak či tak, o rok náš čaká ďalších osem častí a i navzdory menšiemu kvalitatívnemu poklesu, ktorý sa udial tento rok, nie je dôvod sa na ne netešiť.

Love8 resizeLove, Death & Robots (TV seriál) USA, (2019–2021)
Dĺžka: 5 h 35 min. (Minutáž: 6–18 min.)
Manažéri projektu: Tim Miller, Jennifer Yuh
Réžia: Tim Miller, Víctor Maldonado, Owen Sullivan
Scenár: Tim Miller, Philip Gelatt
Hudba: Rob Cairns, Ben Locket, Junkie XL
Zvuk: Joe DeAngelis
HrajúStefan Kapičič, Elaine Tan, Time Winters, Omid Abtahi, Christine Adams, Hakeem Kae-Kazim, Josh Brener, Gary Anthony Williams, Chris Parnell, Emily O'Brien, Nolan North, Alexia Dox, G.K. Bowes, Scott Whyte, Courtenay Taylor, Michael Benyaer, Fred Tatasciore, Laura Waddell, Maurice LaMarche, Delroy Brown, Grahame Fox, Gwendoline Yeo, JB Blanc, Gary Cole, Adam Bartley, Jim Pirri, James Horan, Yuri Lowenthal, Samira Wiley, Nestor Serrano, Jeffrey Pierce, Kevin Michael Richardson, Aaron Himelstein, Carlos Alazraqui, Jill Talley, Brian Bloom, Chris Cox, Mary Elizabeth Winstead, Topher Grace, John DiMaggio, Roger Craig Smith, Dieter Jansen, Bruce Thomas, Jeff Berg, Victor Brandt, Sumalee Montano, James Preston Rogers, Miguel Amorim, Michelle C. Bonilla, Michael B. Jordan, Mike Bodie, Maria Teresa Creasey
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.