Skaza pani Grace (A Fall from Grace)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Grace resizeNa azda najpopulárnejšej streamovej službe Netflix sa to thrillermi len tak hemží. Vybrať si dobre je lotéria. Takou bol aj výber filmu Skaza pani Grace, ktorý nakrútil afroamerický režisér a scenárista Tyler Perry s afroamerickými hercami. Tvorca nás v expozícii zavedie do advokátskej kancelárie, kde mladej, neskúsenej právničke Jasmine (Bresha Webb) pridelia jasný prípad. Jej úlohou je z väznice priniesť podpis, teda priznanie obžalovanej k vražde. Mladá žena však pomaly začína pochybovať o tom či si správne zvolila povolanie, lebo sa jej protiví obhajovať zločincov a vrahov. V prípade Grace (Crystal Fox) však začne mať pochybnosti a pustí sa plnou vervou do prípadu.

Možno ju vyprovokovala samotná obžalovaná, keď len tak na okraj poznamenala, že sa dozvedela, že jej pridelili tú najhoršiu právničku, ktorá chodí len pre podpisy priznaní, alebo možno skôr fakt, že sa rozplakala. A podľa Jasmine vrahovia tak úprimne neplačú. Právničku intuícia neklame, v celkom prípade je Grace6 resizeveľa nejasností i keď dôkazy sú na strane obžaloby. Začína, napriek striktnému príkazu šéfa Roryho (zahral ho sám režisér Tyler Perry) prípad rýchlo uzavrieť, pátrať a navštevovať údajnú vrahyňu vo väznici. Tá sa pomaly uvoľní a vyrozpráva je svoj životný príbeh. Zaspomína si na svoje nešťastné prvé manželstvo, keď nachytala manžela so sekretárkou, vyhodila ho a rozviedla sa, kúpila si pekný dom a je spokojná až na to, že sa jej jediný syn oženil a viac sa venuje svojej manželke. To ju najviac mrzí. Jedinou priateľkou je sympatická a chápajúca Sarah (Phylicia Rashad), ktorá jej vždy pomôže. Nahovorí ju, aby znovu začala žiť a pošle na výstavu fotografii. Tam sa k nej okamžite hlási sympatický mladý muž Shannon (Mehcad Brooks), mimochodom autor fotografii, a vstúpi nečakane do jej života. Ani náhodou ju nenapadne, že toto stretnutie bolo precízne a do detailov naplánované. Zdĺhavé vzájomné oťukávanie staršej ženy a mladého muža Grace12 resizenie je ani nevkusné, ani podozrivé. Grace je múdre a šarmantné stvorenie, prečo by k nej nemohol vzplanúť mladší muž. Čo nevidieť je svadba a šťastné chvíle pokračujú. No nie dlho. Grace vyhodia z roboty, lebo vraj spreneverila veľké peniaze, zistí, že si údajne vzala veľkú pôžičku, ale ona o ničom nevie. Má len podozrenie, že jej niekto ukradol identitu a koná v jej mene. Darmo sa sťažuje, nikto ju nepočúva. A v tom istom čase sa aj milovaný manžel mení na pekného naničhodníka. Už vonkoncom nepochybuje, že za všetkým sa skrýva on a pri jednej hádke ho udrie baseballovou pálkou a utečie z domu. Mŕtveho však v jej byte nenájdu, len veľa krvi.

No, ak si myslíte, že som veľa prezradila tak ste na omyle. Čo sa nakoniec vykľuje z tohto prípadu je skutočne prekvapenie. Môžem prezradiť len toľko, že sa snímka témou trochu podobná úspešnému filmu Ako v bavlnke, žiaľ, jeho dokonalosť, napätie, úroveň je neporovnateľná. Až na šokujúci záver – Grace9 resizeten je aj v tomto prípade výborne vymyslený. Inak okrem spovede obžalovanej sa príbeh strieda so sekvenciami v súdnej sieni. A práve tu chýba filmu patričná dusivá a napínavá atmosféra. Prejavy obžaloby, ale najmä obhajoby sú mdlé, nudné. Možno to bol zámer, veď všetci hrajú na strunu viny a chcú to mať za sebou a scenár si nedal veľa práce s vyhrotenými slovnými výmenami názorov v súdnej sieni. Skutočná dráma sa však odohráva mimo súdnej siene a na pravdu si musíme počkať až takmer do víťazného finále.

Nie som si istá, či je únosné najprv diváka sme-tam aj nudiť, potom ním zatriasť a vyšponovať jeho zvedavosť do konca filmu. Nemožno však povedať, že scenár je celkom deravý, zle napísaný, dialógy tiež nie sú banálne, i keď často na hrane, ani že herci zle odohrali svoje party a predsa k skutočnému thrillerovskému napätiu predsa len niečo chýba. Režisér, scenárista i herec Tyler Perry má už dostatok skúseností, aby vedel, že rozpracovať priveľa motívov sa minie účinkom. V hre je okrem obhajoby Grace10 resizenespravodlivo odsúdenej ženy aj téma nevery, falošného priateľstva a v neposlednom rade aj dilema čo to s charakterným človekom urobí, keď musí obhajovať zločincov. Táto téma by si samo o sebe zaslúžila viac pozorností a nielen v tomto filme. Jasmine je na začiatku pevne presvedčená, že keď splatí svoju pôžičku za štúdium, okamžite dá výpoveď v advokátskej kancelárii. Takto si to nepredstavovala a práve preto sa tak urputne upne na dokazovanie neviny svojej klientky. Či sa rozhodla správne uvidíme.

Čo sa týka realizácie k scenáru a réžii síce možno mať výhrady, ale nie až tak závažné, aby recenzent dospel k názoru film neodporučiť. Z hereckých výkonov by som vyzdvihla ženské trio - obvinenú Grace, ktorú hodnoverne zahrala Crystal Fox, vernú a tajomnú priateľku Sarah stelesnenú Phyliciou Roshad, Grace11 resizektorá výborne predstierala stelesnenú nevinnosť a akcentovať dostatočnú uvzatosť a túžbu po pravde sa vierohodne podarilo herečke Breshy Webb v úlohe Jasmine. Dobre k nim zapadol v úlohe zvodca a zároveň gaunera Mehead Brooks ako Shannon. Hudba Jaya Weigela dostatočne podfarbila drsnú atmosféra, kamera Terrencea Larona Burkeho zasa odviedla profesionálne slušnú prácu, ale nič navyše.

Skaza pani Grace zapadá do repertoáru thrillerov na streamových službách, nikoho mimoriadne nenadchne ani neurazí, ani nenahnevá. Nie je to stratený čas strávený pri pozeraní filmu, dokonca po skončení a skutočne prekvapivého rozuzlenia si každý z príbehu môže vziať ponaučenie. Aké ? Návod nedávame.

Grace5 resizeSkaza pani Grace (A Fall from Grace), USA, 2020
Dĺžka: 120 minút
Réžia: Tyler Perry
Scenár: Tyler Perry
Kamera: Terrence Laron Burke
Hudba: Jay Weigel
Masky: Natasha Arellano
Hrajú: Crystal Fox, Bresha Webb, Phylicia Rashad, Adrian Pasdar, Tyler Perry, Cicely Tyson, Mehcad Brooks, Sandra Ellis Lafferty, Nathan Anderson, Michael Rose, Matthew Law, Donovan Christie Jr., Angela Marie Rigsby, Danielle Hoetmer, Michelle Davidson, Adam Cronan (méně)
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.