Thunder Force

Hodnotenie používateľov: 2 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Force. resizeV roku 1983 zasiahol Zem vesmírny impulz a spôsobil, že ľudia so sociopatickými rysmi získali zvláštne schopnosti. Aby bola rovnováha sily udržaná, rodičia malej Emily (Bria Danielle Singleton) sa pokúšali nájsť spôsob, ako geneticky posilniť tých, čo vždy stáli na strane dobra. Bohužiaľ, jeden z útokov tzv. Miscreantov sa im stal osudným. Od tej chvíle je dievča rozhodnuté dokončiť ich pôvodné vedecké zámery a „šprtať“, čo to dá. Pričom jej spoza školských lavíc pomáha tiež svojrázna Lydia (Vivian Falcone), schopná poriadne zamávať s každým, kto sa čo i len pokúsi jej chránenku šikanovať. Priateľstvo je však narušené vo chvíli, kedy Lydiine pokusy presvedčiť Emily, aby sa viac zabávala so svojimi rovesníkmi, spôsobia, že zaspí na dôležitú skúšku.

Výročné stretnutie spolužiakov zo strednej školy však môže byť šancov pre opätovné obnovenie priateľstva. Lydia (Melissa McCarthy) sa živí prevážaním nákladných kontajnerov, pričom sa občas neváha niekam zašiť a tajne popíjať jednu plechovku piva za druhou. Zatiaľ čo Emily (Octavia Spencer) usilovne Force2 resizevyužíva svoje vedomosti vo vlastných technicky veľmi dobre zabezpečených laboratóriách a zodpovedne sa stará o svoju mierne neistú avšak rovnako inteligentnú dcéru Tracy (Taylor Mosby). Po usilovnej päťročnej práci na sére schopnom bežnému človeku dodať superschopnosti má konečne na dosah pôvodný vedecký cieľ svojich rodičov. To by ale Lydia po ich opätovnom stretnutí v laboratóriu nesmela siahať na všetko, čo sa jej dostane pod ruky a omylom spotrebovať prvú dávku toľko potrebného séra len pre seba. Emily tak nemá na výber. Ak nemá Lydiino telo počas víkendu explodovať, musí absolvovať celú vylepšovaciu kúru a tvrdý tréning. Kto vie? Ak bude ona sama jesť tabletky na zneviditelnenie, možno spolu so zosilnenou Lydiou vytvoria nepremožiteľnú dvojicu superhrdinov a dajú konečne Miscreantom na frak.

Thunder Force režiséra, scenáristu a hereckého predstaviteľa Kennyho, jedného z Miscreantov, Bena Falconeho sa pokúša tak trochu prvoplánovo parodovať základné zápletky superhrdinských dobrodružných príbehov. Bez komiksovej predlohy zavádza do hry dve ženské protagonistky stredného Force3 resizeveku a pomerne mohutnejšej postavy. Čo sú asi tie najvýraznejšie vlastnosti, ktorými sa film aspoň mierne odlišuje od bežných konvencií žánru. Vo svojich najpútavejších momentoch však zaujme skôr stvárnením priateľského vzťahu medzi aktívne sa prejavujúcimi ženskými protagonistkami. Priateľstvo a vzájomná spolupráca, či akási morálna podpora jednej ženy voči druhej udržuje sled rôznych komických situácií a pomerne priamočiarych gagov akosi pevnejšie a istejšie pokope než štandardná zápletka o boji dobra s vesmírnym žiarením posilneným zlom.

Thunder Force síce paroduje superhrdinské príbehy, robí to však akosi bez rozmyslu. Chvíľu sa pokúša vzbudiť v divákovi nostalgiu, inokedy zas využíva novonadobudnuté vlastnosti postáv na zbytočne dlhé Force4 resizeimprovizačné výstupy, ktoré s minulosťou daného žánru nijako zvlášť nesúvisia a občas až narúšajú vnútornú dramaturgiu už tak dosť neistého pokusu tvorcov o prerozprávanie príbehu. Komické situácie a jednoduché gagy sa snažia ťažiť svoj humor zo základnej premisy. Vtipy na superhrdinskú tému sa však akosi prirýchlo vyčerpajú... Najväčší problém schopný ukrátiť tvorcov o početné publikum je ale to, že im zjavne ušlo, ako veľmi sa žáner komiksových adaptácií vyvinul od čias, na ktoré sa pokúšajú nostalgicky odvolávať.

Lydia po absolvovaní posilňovacej kúry reprezentuje akési staromódne, zábavne naivné stvárnenie hrdinu supermanovského typu. Jej slabiny súvisia predovšetkým s neustálou potrebou zabávať sa a s Force9 resizetým súvisiacou zjavnou nezodpovednosťou, či neschopnosťou sústrediť sa na dôležité veci. A príbeh, samozrejme, využíva tieto jej nedostatky na ich postupné korigovanie. Emily je zas pre zmenu až príliš zodpovedná, premýšľavá a musí byť mentorsky poučená v tom, ako si život konečne viac užívať. Schopnosť zneviditeľniť sa – podobná jednej z kľúčových postáv Fantastickej štvorky – ešte viac zdôrazňuje jej introvertnú povahovú nenápadnosť. Táboru antagonistov dominuje King (Bobby Cannavale) pripomínajúci ikonického komiksového Kigpina alebo typickú supermanovskú Nemesis Lexa Luthora z jej dávnejších filmových stvárnení. Najpôsobivejším z jeho pomocníkov je Laser (Pom Klementieff), metajúca okolo ničivé lúče svetla na spôsob postáv z X-Men univerza. Tiež pomerne ambivalentný Krab (Jason Bateman), priamo v jednej z replík vysvetľujúci svoju bizarnú mutáciu, ako narážku na niekdajší vznik Spider-Mana. A pri dialogických odkazoch na známe komiksové príbehy a Force8 resizeiných popkultúrnych odkazoch dôjde aj na pripomienku Urkela, postavy z už dávno zabudnutého sitcomu Family Matters z konca 80. rokov. Zaznie množstvo piesní vzbudzujúcich v hlavných postavách nostalgiu spojenú práve s týmto obdobím, vrátanie pospevovania si Sealovej piesne Kiss From a Rose, ktorá zaznela vo filme Batman navždy. Všetko sú to ale pripomienky čias, kedy komiksové adaptácie ani zďaleka mainstreamovej filmovej tvorbe nedominovali, ale paradoxne boli skôr okrajovou záležitosťou.

Herecké predstaviteľky ústrednej dvojice priateliek dodávajú filmu určité čaro a ľudské teplo, napriek tomu, že ich výkony striedavo prechádzajú vzletmi aj pádmi. Z hľadiska vulgárnosti sa Melissa McCarthy prekvapivo krotí, hoci dôjde aj na hrubozrnnejší humor z jej strany. Vtipné komentovanie toho, ako jej superhrdinský oblek po akcií páchne, pretože sa nedá oprať, či zvádzanie Kraba z konkurenčného tábora tým, že mu mastí klepietka maslom, Force5 resizepatria k ešte relatívne umierneným momentom jej filmografie. Problematickejšími sa ale stávajú jej časté improvizačné výstupy, občas narúšajúce rytmus narácie. Octavia Spencer je jemnejšia v komických výstupoch a skôr vnáša do deja určitú mieru vážnosti. Nesnaží sa komicky pitvoriť, ale paradoxne dokáže vzbudiť pár úsmevov práve tým, ako vážne k celej veci pristupuje. Určitá až prílišná ľahkovážnosť scenára ju nápadne oberá o možnosť prejaviť sa herecky naozaj naplno. Kamera Barryho Petersona sleduje komické konfrontácie oboch priateliek aj niekoľko pomerne statických akčných scén ozvláštnených pôsobivými CGI efektmi. Interiéry Emilinho laboratória navrhnuté Billom Brzeskim a Danielle Berman, či kostými Carol Ramsey sú atraktívne pre oko. A aj keď protagonistkám s ich väčšími mierami – tak netypickým pre parodovaný žáner, ale práve z tohto dôvodu o to sympatickejšími - občas robí problém nastupovanie, prípadne vystupovanie z auta, keď dôjde na akciu, ani dynamické, občas drsne rockové melódie Fila Eislera rozhodne nie sú na škodu.

Force10 resizeThunder Force, USA, 2021
Dĺžka: 105 minút
Réžia: Ben Falcone
Scenár: Ben Falcone
Kamera: Barry Peterson
Hudba: Fil Eisler
Scénografia: Bill Brzeski, Danielle Berman (set dekoratér)
Masky: Leay Cangelosi, Natalie Johnson
Kostýmy: Carol Ramsey
Producenti: Ben Falcone, Melissa McCarthy, Marc Platt
Hrajú: Melissa McCarthy, Octavia Spencer, Pom Klementieff, Jason Bateman, Melissa Leo, Bobby Cannavale, Sarah Baker, Melissa Ponzio, Tyrel Jackson Williams, Braxton Bjerken, Trevor Larcom, Taylor Mosby, Marcella Lowery, Ben Falcone, Jevon White, David Storrs, Kevin Dunn
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz. a Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.