Had (The Serpent, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Had8 resizeNávrat do zlatých 60-tych sa obvykle odohráva v uvoľnenom štýle hromadne zdieľanej slobody, s ornamentom veselej a farebnej módy hippies, ovládajúcich toto desaťročie svojimi večierkami, odpútanými od reality drogovým ošiaľom, veľkou dávkou srdečného pacifizmu a zdieľanej lásky. Nič z toho nechýba ani v seriáli, situovanom do jednej z chrámových krajín tohto hnutia, obráteného k Ázii. Píšu sa už 70. roky, ale púte do raja trvajú. Kým dezertéri z americkej armády, obývali indický prímorský rezort Goa (dožívajú tam mnohí z nich ostatne dodnes), veľká časť meditujúcich turistov zo Západu si to namierila do Thajska. Na všetku tú rozjasanú, mladú chásku však v cieli číhalo všeličo.

Charles Sobhraj (Tahar Rahim) známy ako „bikini killer“ odpravil v rokoch 1974 až 1976 na druhý svet dvanásť ľudí a dodnes ako 76-ročný starec dožíva v nepálskom väzení v Katmándú. Predstavuje sa v seiáli Had najprv ako šikovný priekupník s diamantami. Pre krytie nelegálnych obchodov si pomáha Had2 resizeaktivitou, praktikovanou v hoteli Kanit House, ponúkajúcom ubytovanie mladým batôžkárom. Jeho recept, ako sa zmocniť ich peňazí i pasov je jednoduchý, namieša im do pitia drogy a potom jednoducho zmiznú. Asistuje mu tmavooký Ind Ajay (Amesh Edireweera) a všetko plynie napodiv hladko. Vymení len fotku v pase a pod ich menami cestuje za obchodom i so svojou kanadskou milenkou Monique, pravým menom Marie-Andreé Leclerc (Jenna Coleman, známa ako kráľovná Viktória z rovnomenného seriálu). Keď zmizne dvojica mladých Holanďanov, Helena Dekker a Willem Bloem, na holandskej ambasáde v Bangkoku sa rozoznejú telefóny. Hľadajú ich rodiny a tretí tajomík Herman Knippenberg (Billy Howle) sa dáva do pátrania. Zakrátko sa nájdu dve ohorené telá a koroneri hlásia, že v čase uhorenia neboli mŕtvi. Na polícii nepochodí. Charles Sobhraj sa vyzná v miestnych zvykoch. Priživuje neochotu a nedostatok ľudí i financií darmi v obálkach. Veľvyslanec, Hermanov šéf, prejavuje minimum ochoty a len s nevôľou súhlasí s jeho pátraním. Jednoducho ho nemá v náplni práce. Nájde si pomocníka, Belgičana Paula Siemonsa (Tim McInnerny), ale aj on je na jeho chaotickú Had3 resizeodvahu a posadnutosť krátky. Podarí sa mu za pomoci jednej z obyvateliek hotela, Nadine Gires (Mathilde Warnier) a jej manžela Remiho (Grégoire Isvarine) zhromaždiť presvedčujúce dôkazy. Na Sobhraja, ktorý sa riadi šiestym zmyslom klzkého hada veľmi nestačia. Všetko však trvá len dočasu.

V úvode sa Sobhraja pýta novinárka, či je nebezpečný muž. Americkí novinári ho v roku 1997 vypátrali v Paríži, kde žil na slobode. Odpovedá, že otázkou je, či vôbec nejakú vraždu spáchal. Súdy rozhodli, že nie. Preto je na slobode. Problematická hranica medzi nedostatočne dokázanou vraždou a skutočnou nevinou, vytvára pre „hada“ možnosti vyhnúť sa spravodlivosti. Svedomie ho neťaží, ako ostatne všetkých psychopatov, oslobodených od akýchkoľvek Had4 resizeemocionálnych zásahov.

Alaina/Charlesa predstavuje skvelý francúzsky herec Tahar Rahim (Minulosť, Asgara Farhadiho kde hral Samira, nového partnera francúzskej manželky Iránca Ahmada) ako neľútostného flegmatika so skleneným, uhrančivým pohľadom. Je pozornýe, skúmavo sa dokáže zavŕtať do svojich obetí a vycítiť, kedy má udrieť. Sú to skutočné vlastnosti živočíšnho pôvodu, spojované s inteligentnými predátormi. Dokážu si počkať a dovedú svoje „dielo“ dokonca. Láka chlapcov a dievčatá do svojho dúpäťa na radosti kolektívneho spolužitia a rodinnej atmosféry. Sadajú mu na jeho láskavosti ako muchy na med.

Fenomén takmer detskej naivity, optimizmu a dôvery, boli príznakmi protestného hnutia, Had5 resizeinšpirovaného pacifizmom i mysticizmom východných náboženstiev. Zdieľalo odpor voči spoločenskému status quo s jeho materializmom, spoločenskými rozdielmi, vojnovými konfliktami i rasovou segregáciou. Paradoxne je to práve mierumilovné a „bezbariérové“ správanie, ktoré zbavuje mladých ľudí ostražitosti i opatrnosti voči nebezpečným nástrahám. Príbehy nevinných obetí možno vedú k otázke, do akej miery súvisí blahobyt s naivitou a sloboda s dôverou, ak takto decentne nazveme hlúposť. Tej je v príbehu o vrahovi, ktorému takmer všetko prejde dostatok a jediným chvejúcim sa svedkom stúpajúceho kmitočtu polomŕtvych a nehybných tiel, prosiacich o milosť, je Sobhrajova láska Monique.

Dôvody pre sfilmovanie osudov chladnokrvného zločinca sú asi rovnaké ako pre všetky podobné Had6 resizeprípady. Seriáloví vrahovia fascinujú publikum, ktoré má možnosť bezpečne sa v diváckej pozícii zúčastniť nebezpečných hier a zápasov o život. Postava Sobhraja je i skvelou ukážkou manipulativných zručností, založených na schopnosti rýchle nasadiť potrebnú komunikačnú stratégiu. Na niekoho pragmatickú, na iného familiárnu. Jeho plány vychádzali s takmer matematickou presnosťou. Aspoň nás o tom ubezpečujú tvorcovia z dielne britskej BBC One. Úspešne zužitkovali všetko, čo tento žáner potrebuje, atraktívne prostredie i sugestívnych hrdinov, zasadených do presne štrukturovanej formy, bez šance na aspoň trochu obyčajnej nudy.

Špeciálnym bonusom je tento seriál pre milovníkov Thajska. Je predstavené opojne, v celej dynamickej nádhere vznešeností i nerestí. V tomto ohľade je seriál štedrý a servíruje túto nezabudnuteľnú krajinu s prehľadom skutočných znalcov.

Had7 resizeHad (The Serpent, TV seriál), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 7 h 41 min. (Minutáž: 56–59 min.)
Réžia: Hans Herbots, Tom Shankland
Scenár: Toby Finlay, Richard Warlow
Kamera: Seppe Van Grieken, Si Bell, Anton Mertens
Hudba: Dominik Scherrer
Strih: Malcolm Crowe, Miikka Leskinen, Danielle Palmer
Scénografia: François-Renaud Labarthe, Witoon 'Boom' Suanyai
Kostýmy: Adam Howe, Rachel Walsh
Producent: Stephen Smallwood
Hrajú: Jenna Coleman, Tahar Rahim, Chicha Amatayakul, Ruby Ashbourne Serkis, Ellie Bamber, Sahajak Boonthanakit, Alice Englert, Stuart Bowman, Billy Howle, Darshan Jariwala, Dasha Nekrasova, Fabien Frankel, Tim McInnerny, Adam Rothenberg, Raphael Roger Levy, Mathilde Warnier, Tim McMullan, İlker Kaleli, Alma Jodorowsky, Damon Herriman, Stacy Martin, Nicole Beutler, Johan van Assche, Colin Stinton, Alyy Khan, Gabrielle Lazure, Geoffrey Breton, Saana Koivisto, Thomas Ryckewaert, Nigel Whitmey, Lucy Newman-Williams, Katrina Grey
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.