Nikto (Nobody)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Snímka resizeV roku 2015 obohatil ruský režisér Ilja Najšuller akčný žáner o inovatívnu snímku Hardcore Henry. Film, ktorý sme sledovali z prvého pohľadu, teda perspektívy hlavného hrdinu. Dovtedy sme mohli takúto formu vidieť len v krátkych videách, avšak Najšuller ukázal, že koncept pohľadu z prvej osoby môže fungovať aj ako celovečerný film, a to  so všetkým, čo k tomu patrí. Tvorca sa po šiestich rokoch vracia a prináša opäť akciou nabitý film. Avšak tentokrát „len“ ako režisér. O scenár sa postaral Derek Kolstad - tvorca úspešnej akčnej série John Wick, čo je na filme čertovsky vidieť. V hlavnej úlohe sa predstavil Bob Odenkirk, hviezda seriálu Better Call Saul, ďalej Christopher Lloyd, ktorý sa preslávil filmovou trilógiou Návrat do budúcnosti, Alexej Serebrjakov a raper RZA.

Hutch Mansell (Bob Odenkirk) je mužom, ktorý vedie obyčajný život. S manželkou už dlhšie nevychádza, jeho syn ním začína opovrhovať a v práci sa nevie dočkať svojho zaslúženého povýšenia. Hutch sa už dlhšiu dobu cíti viac mŕtvy, ako živý. Všetko zmení noc, počas ktorej sa do jeho domu vlámu dvaja lupiči. Nikto3 resizeHutch sa rozhodne zobrať spravodlivosť do vlastných rúk a kriminálnikov sám vypátrať. Toto rozhodnutie spustí sériu udalostí, ktoré ho dovedú až do konfrontácie s ruskou mafiou. Avšak Hutch možno nie je tým, čím sa na prvý pohľad zdá. Za životom ubitým mužom, s krízou stredného veku, sa skrýva bývalý agent FBI, ktorý sa pri lámaní mafiánskych kostí cíti živšie, ako kedykoľvek predtým.

Nikto je, na rozdiel od Hardcore Henry, formálne priamočiarejším filmom. Avšak zatiaľ čo Hardcore Henry stojí celý na jednom triku, v Nikto ich Najšuller predvádza hneď niekoľko. Čo sa v niektorých pasážach stáva aj negatívom. Film je plný režijných nápadov, ktoré nie sú vždy konzistentné. Či sa to už týka celkového tónu, alebo jednotlivo štylizovaných scén. Ide o akčnú komédiu, v ktorej sa humornú a dramatickú rovinu sa nepodarilo dostať do rovnováhy. Vo filme je taktiež viacero hudobných sekvencii s klasickými pesničkami. Je ich až príliš veľa a často pôsobia, že sa snažia byť nasilu štýlové. Jednoducho to občas vyzerá, akoby sa Najšuller hral na Quentina Tarantina.

Film Nikto je vo svojej podstate banálnym akčným príbehom, ktorý je vyzdvihnutý hereckým obsadením a výbornými akčnými scénami. Pri jeho pozeraní si spomenieme na nedávne snímky, Nikto2 resizeako Equalizer a John Wick. Akční hrdinovia, ktorí nechali svoju násilnú minulosť za sebou, aby začali nový život, avšak kvôli neprajným udalostiam, v sebe musia prebudiť svoje staré ja. V Nikto je tento klasický motív zakomponovaný vtipnejším a originálnejším spôsobom, v ktorom hlavný hrdina tentokrát tragicky nepríde o ženu, dieťa, psa, alebo všetko spomínané. Hutch jednoducho trpí krízou stredného veku a chce si ju vybiť na ruskej mafii.

Jedným z hlavných lákadiel je predstaviteľ samotného Hutcha, seriálovými fanúšikmi obľúbený Bob Odenkirk. Jeho obsadenie spočiatku pôsobilo ako veľmi bizarná voľba. Odenkirk zrovna nie je herec, ktorého by sme si predstavovali ako archetypálneho akčného hrdinu. Práve naopak. Avšak po vzhliadnutí filmu je zrejmé, že práve jeho „všedný“ vzhľad perfektne sedí do konceptu tejto postavy. A áno, je veľmi dobrý. Väčšinou. Niektoré drsné repliky z neho vychádzajú trochu krkolomne, ale inak drží film na pleciach. Nezaostáva za ním ani menej známy Alexej Serebrjakov, ktorý si rolu hlavného zloducha naplno vychutnáva. Pokojne mohol vo filme vystupovať viac. V príbehu sa totižto objaví príliš neskoro, čo však dáva pri pohľade na výstavbu zápletky zmysel.

Čo by to však bol za akčný film bez akčných scén? Práve tie sú dôvodom, prečo je Nikto na jednej strane aj nadpriemerným filmom. Určite ním nie je, „vďaka“ nasilu prilepenej, akoby štúdiom vyžiadaNikto4 resizenej rodinnej dráme, ktorá veľmi nefunguje. Najšuller dávkuje akčné sekvencie s citom a postupne ich graduje. Réžia je dravá, nekompromisná. Najmä pri prvej bitke v autobuse, ktorá je bez diskusie najlepšou scénou vo filme. Snímka má v tejto časti ešte veľmi realistický štýl. Málokedy vo filmoch vidíme následky úderov a kopancov, ako práve v tejto scéne. Každý úder bolí. Ako postavy, tak aj diváka. Scéna trvá dlhšie, ako by sme čakali a prisľubuje príchod výnimočnej udalosti na poli akčného žánru. S každou ďalšou akčnou scénou sa Najšuller vzďaľuje viac a viac od reality, až z filmu vznikne krvavá rozprávka. Nie že by tieto scény neboli naďalej sami o sebe zábavné, pretože rozhodne sú, avšak vytvárajú spomínaný problém s nekonzistentným tónom. Všetko smeruje k finálnemu infernu v sklade, ktoré poteší srdce každého žánrového fanúšika. Vidieť 82 - ročného Christophera Lloyda, ovešaného brokovnicami, uprostred nekompromisne brutálnej 10 - minútovej prestrelky, je niečo magické. Finále je skutočne výborné a zanechá z filmu dobrý pocit. 

Nikto je kvalitným akčným filmom, s charizmatickým hlavným hrdinom a výborne zrežírovanými akčnými sekvenciami. Snímka je miešancom viacerých štýlov a žánrov, avšak každý z nich samostatne funguje, takže vás neprestane baviť od začiatku do konca. Film nebude až tak veľkým hitom, akým bol napríklad John Wick, ale stále je to veľká zábava.

Nikto5 resizeNikto (Nobody), USA, 2021
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Ilja Najšuller
Scenár: Derek Kolstad
Kamera: Pawel Pogorzelski
Hudba: David Buckley
Strih: Evan Schiff, William Yeh
Scénografia: Roger Fires
Kostýmy: Patricia J. Henderson
Producenti: Braden Aftergood, Bob Odenkirk, David Leitch
Hrajú: Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Christopher Lloyd, Alexej Serebrjakov, Michael Ironside, Colin Salmon, RZA, J.P. Manoux, Humberly González, Gage Munroe, Paisley Cadorath, Stephanie Sy, Kristen Harris, Paul Essiembre, Meghan Gardiner, Neven Pajkic, Sharon Bajer, Erik Athavale, Billy MacLellan, Ilja Najšuller, Edsson Morales, Daniel Bernhardt, Alain Moussi

Distribúcia: Amazon Prime Video
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.