Koruna 1 - 4. séria (The Crown, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Snímka resizeHypnotický účinok slávneho seriálu Koruna, ovenčeného cenami, je daný predovšetkým exkluzívnym prostredím a osudmi kráľovskej rodiny, prístupnými miliónom divákov na celom svete so všetkým, čo sa odohráva verejne i neverejne, v súkromí i politických kabinetoch. Je to pohľad komplexný, zachytáva historické momenty aj zložité rodinné vzťahy, poznamenané prísnou morálkou monarchistických legislatívnych regúl s dlhým rodokmeňom.

Prvá séria je situovaná do obdobia nástupu na trón mladučkej Alžbety, Lilibet, ako ju nazývajú rodičia i sestra Margaret. Smrť otca, kráľa Georga VI. v roku 1947 ju zaskočí. Má 25 rokov, je čerstvo vydatá za princa Filipa a vstup do mocenských kruhov je poznamenaný jej neistotou, najmä tvárou v tvár Winstonovi Churchillovi, legende britskej politiky, vtedajšiemu predsedovi vlády. S nevôľou a odporom najmä jej manžela, vojvodu z Edinburghu, sa z novo zariadeného domova musí sťahovať i s dvoma malými deťmi, CKoruna2 resizeharlesom (1948) a Annou (1950) do Buckinghamského paláca. Okrem zložitej komunikácie nielen s Churchillom, v tom čase chorým patriarchom, od ktorého sa očakáva rezignácia napriek jeho tvrdohlavému odporu, rieši i spletitú dilemu sestry Margaret. Má pomer s Petrom Towsendom, bývalým letcom a členom kráľovskej kancelárie. Kvôli nej sa rozvedie a keď sa chcú vziať, narazia na neprekonateľný zákon o kráľovských sňatkoch. V pozadí sa pohybuje kráľov brat Edward VIII., ktorý vládol od januára do decembra roku 1936. Abdikoval kvôli vzťahu s trikrát rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Je zlomyseľným kritikom pravidiel dvora, určujúcich v životoch členov kráľovskej rodiny takmer všetko. Alžbetu v listoch manželke nazýva vždy posmešne Shirley Temple.

Druhej sérii dominuje suezská Koruna3 resizekríza z roku 1956 a účasť britskej armády na potlačení snahy Egypta samostatne rozhodovať a riadiť chod prieplavu. V tejto situácii musí Alžbeta riešiť problémy s chorobou premiéra Anthony Edena. Filip sa na päť mesiacov vyberie do Austrálie otvoriť olympijské hry a čoraz častejšie sa objavujú náznaky jeho neštandardných aktivít. Sekunduje mu pri nich jeho osobný tajomník Parker. Popri návšteve prezidenta Kennedyho s manželkou Jackie, sa do rúk rodiny dostanú Marbugské dokumenty, usvedčujúce Edwarda so spolupráce s nacistami. Hitler mu pri návšteve v Berlíne naznačí, že ak obsadia Britániu, inštaluje ho na kráľovský trón. Prísľub diplomatickej kariéry bývalého kráľa v Paríži sa rýchle rozplynie. Pri nepríjemnom rozhovore s novinárkou na palube britskej lode, je Filip konfrontovaný s dramatickou rodinnou minulosťou, Koruna4 resizeútekom z Grécka, matkinou psychickou chorobou a navyše manželstvom jeho sestry Sophie s nacistickým členom SS. Argumentuje tým, že ľudia sú zvedaví na muža, ktorý stojí po boku najslávnejšej ženy sveta a jeho minulosť ovplyvní i spôsob, akým bude vychovávať následníka trónu.

S treťou sériou sledujeme Alžbetu, v novom obsadení herečkou Oliviou Colman, a osudy Británie v 60. rokoch. K moci sa dostávajú labouristi na čele s premiérom Haroldom Wilsonom (1964-1970). Ku kráľovskej rodine nezdieľajú prílišnú náklonnosť a na stole sú náklady na chod buckinghamskej domácnosti i v súvislosti s finančnou krízou. Británia potrebuje pomoc a kráľovná vysiela za prezidentom Lyndonom Johnsonom do USA sestru Margaret i s manželom fotografom Anthony Armstrong-Jonesom. Američan neskrýva vo vzťahu k Britom svoju iróniu. Tú hravo rozptýli Magaretino neprotokolárne Koruna7 resizesprávanie. Cesta je úspešná a ona chce na oplátku viac kompetencií. Prekvapenej Alžbete ponúka deľbu jej povinností. Okrem tragickej udalosti vo waleskej dedine Aberfan v roku 1966, kedy sa uvoľnila zemina na halde z miestnej bane a zasypala časť obytného územia i s miestnou školou, sa jeden z dielov venuje princovi Charlesovi. Na povel matky opúšťa na rok Cambridge a presúva sa na univerzitu vo Walese. Okrem jazyka nadobudne i viac sebavedomia a citlivosť voči waleským výhradám k centrálnej moci. Nový vojvoda z Walesu prednesie časť svojho inauguračného prejavu vo waleštine. Kráľovná jeho snahy o porozumenie zamietne s neobyčajnou tvrdosťou. Sklamaný po tejto skúsenosti nie je len Charles, ale aj jeho otec, keď Buckinghamský palác privíta troch slávnych kozmonautov. Neil Armstrong, Michael Collins a Buzz Aldrin sú po návrate z Mesiaca na svetovom turné a namiesto exaltovaného popisu výnimočnej Koruna8 resizeudalosti sa Filipovi dostane len akási komická historka. Navyše ho zaplavia triviálnymi otázkami, vrátane tej, či s nimi ich psi spia v posteli.

Štvrtá séria rozpletá médiami podrobne mapované manželské konflikty princa Charlesa a lady Diany. Rámcuje ich vláda premiérky Margaret Thatcherovej, zosobnenej Gillian Andersonovou. Pripravuje sa i piata séria s hereckou výmenou kráľovnej za herečku Imeldu Staunton. Premiéry sa dočkáme pravdepodobne v roku 2022, keď sa začne nakrúcač aj šiesta, záverečná séria.

Svet z pohľadu monarchistickej reprezentácie je okrem voyeristického potešenia sledovať vcelku pozemské radosti a starosti windsorského rodu aj príbehom neľahkého lavírovania medzi tradíciou a modernizáciou. Tento zápas o rovnováhu Británia vždy zvládala viac než bravúrne a dokázala byť Koruna10 resizesvetovým „trendsetterom“. Určovala nové cesty nielen hudby s nástupom Beatles, ale napríklad aj módy, keď do života uviedla v 60. rokoch minisukne Marie Quant. Tie sa však do kráľovského obzoru nedostanú. Zásady aristokratickej tradície dokázali Briti pestovať nielen v politike, ale i v diplomacii a mnohých úrovniach spoločenského života. Priebeh takýchto procesov je názorne ilustrovaný aj v seriáli.

Jeho realizáciu inicioval scenárista a dramatik Peter Morgan, dôverný znalec kráľovskej rodiny, podpísaný okrem iných aj pod film Kráľovná (2006) a divadelnú hru Audiencia u kráľovnej. V repertoári ju má i pražské Národné divadlo s Ivou Janžurovou v roli kráľovny. Verzie britskej histórie tvoria obdivuhodné filmové kompendium, pokrývajúce slávnych kráľov i kráľovné, ale v tvorbe napríklad Kena Loacha i najnižšie spoločenské vrstvy. Je to filmotéka pre každého a dovoľuje poznávať zblízka kultúru, ktorá aj napriek dnešným vyjednávaniam odchodu z EÚ, bola a je vždy bytostne európska.

Koruna12 resizeKoruna (The Crown, TV seriál), Veľká Británia, 2016–2022
Dĺžka: 47 h 28 min. (Minutáž: 47–62 min.)
Manažér projektu: Peter Morgan
Réžia: Benjamin Caron, Stephen Daldry, Philip Martin, Julian Jarrold, Philippa Lowthorpe, Christian Schwochow, Jessica Hobbs, Samuel Donovan, Paul Whittington
Scenár: Peter Morgan, Amy Jenkins, Tom Edge, James Graham
Kamera: Adriano Goldman, Ole Bratt Birkeland
Hudba: Rupert Gregson-Williams, Hans Zimmer, Guy Farley, Lorne Balfe, Martin Phipps
Strih: Luke Dunkley, Mark Eckersley, Pia Di Ciaula, Kristi… (více)
Zvuk: Martin Jensen
Scénografia: Martin Childs
Masky: Laura Schalker
Kostýmy: Michele Clapton, Jane Petrie, Amy Roberts
Producenti: Andrew Eaton, Michael Casey, Martin Harrison, Andy Stebbing
Hrajú: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor, John Lithgow, Emma Corrin, Elizabeth Debicki, Dominic West, Jared Harris, Alex Jennings, Eileen Atkins, Emerald Fennell, Erin Doherty, Ben Miles, Gillian Anderson, Geraldine Chaplin, Victoria Hamilton, Charles Dance, Matthew Goode, Michael Culkin, Harriet Walter, Nicholas Rowe, Daniel Betts, John Sackville, Lasco Atkins, Todd Boyce, Andrea Deck, Anthony Flanagan, Robert Nairne, Cory Peterson, Greg Wise, Rebecca Benson, Catherine Lamb, Shaun Newnham, Attila G. Kerekes, Jeremy Northam, Simon Chandler, Nigel Cooke, Chris Gordon, Harry Hadden-Paton, Daniel Ings, Will Keen, Rosalind Knight, Jonathan Newth, Ronald Pickup, Patrick Ryecart, Mark Tandy, Pip Torrens, John Woodvine, Paul Leon Bridger, Nick Owenford, Jamie de Courcey, Stephen Dillane, Martyn Mayger, Clive Francis, Lia Williams, Atul Sharma, Philip Philmar
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.