Vianočný výsadok (Operation Christmas Drop)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vianoc resizeAk sa vám zdá, že filmov s vianočnou tématikou je až príliš veľa a poväčšine neprinášajú takmer nič nové, máte bezpochyby pravdu. A nie, ani romantická komédia s príznačným názvom Vianočný výsadok nijak zvlášť nevybočuje z radu, našťastie, však nepatrí ani k tým horším kúskom.

Samotný príbeh sa začína odvíjať vo Washingtone DC, kde sa mladá ambiciózna asistentka Erica (Kat Graham) snaží presadiť v náročnej, nezriedka i mužskej, konkurencii. Ideálna príležitosť sa jej naskytne potom, čo ju senátorka pošle prešetriť americkú vojenskú základňu v Guame, ktorá sa javí ako jeden z hlavných kandidátov na zrušenie. Škrty v rozpočte sú totiž nevyhnutné a miesto, čo samo seba propaguje cez pochybne pôsobiacu operáciu Vianočný Vianoc3 resizevýsadok, to má papierovo zrátané. Alebo nie? Erice sa síce nepozdáva predstava, že bude tráviť sviatky mimo domova, no s i vidinou povýšenia sa nakoniec vydáva na miesto činu, kde má rozhodnúť o osude stoviek ľudí.

I keď... vymeniť tuhú zimu za tropický raj, vlastne neznie až tak zle. O to viac, že veliteľ základne jej pridelí ako sprievodcu kapitána Andrewa Jantza (Alexander Ludwig), miestneho krásavca a tvár z obálky stojacu za spomínanou akciou. Ani jeden z nich síce neurobí na svojho náprotivka ideálny prvý dojem, no prvé dojmy sú v romantických komédiách nepodstatné a nezriedka o ničom nerozhodujú. Ak by si k sebe hrdinovia našli okamžite cestu, z čoho by potom pramenila následná dráma? Očakávania prameniace z toho, kedy a za akých okolností medzi nimi preskočí iskra, totiž nezriedka robia veľkú časť zážitku a tohto faktu sú si veľmi dobre vedomí aj tvorcovia Vianočného výsadku.

No tak či tak, o žiadnu Vianoc6 resizeveľkú udalosť skutočne nejde. Režisér Martin Wood, ktorého vrcholom je práca na seriáloch typu Hviezdna brána, nepríliš známa scenáristická dvojica, ktorá zo seba súka jeden televízny projekt za druhým ako Baťa cvičky a v hlavných rolách americká – mimo iné i popová - hviezdička a kanadský herec snažiaci sa výraznejšie presadiť na scéne. V podstate je až prekvapivé, že to nakoniec dopadlo vcelku stráviteľne a obe hlavné hviezdy, Kat Graham zo seriálu Upírske denníky a Alexander Ludwig z mimoriadne populárnych Vikingov, sú pomerne obstojnými ťahúňmi. Čakať od nich veľké výkony by bolo i vzhľadom k obmedzeným možnostiam naivné, no dá sa povedať, že v zásade nič nekazia. A to je dôležité, keďže v rámci deja sa nekonajú žiadne väčšie prekvapenia a všetko sa odvíja predvídateľným spôsobom. Vrátane očakávaného prezretia hlavVianoc4 resizenej hrdinky a uvedomenia si, že je dôležitejšie pomáhať ľuďom, než snažiť sa za každú cenu plniť, to čo chcú iní.

Maximálna scenáristická neoriginalita je čiastočne vykúpená aj atraktívne pôsobiacim tropickým prostredím, kde sa odohráva drvivá väčšina deja a ktoré je tak odlišné od bežných vianočných kulís. Pretože keď už nič iné, na film sa vďaka tomu vcelku dobre pozerá. Ideálna je aj dĺžka, nakoľko hodina a pol zbehne ako voda a divák sa tak nedočká žiadnej väčšej ujmy. Škoda len že to zďaleka najzaujímavejšie – a to ako by vlastne reálne fungoval vzťah pracovníčky kongresu z veľkomesta a dobrosrdečného armádneho pilota z ostrovov – už tvorcov akosi nezaujíma a všetko končí až príliš náhle a idylicky, bezprostredne potom ako si definitívne prejavia svoje city.Vianoc5 resize

Čo však možno čakať od filmu, ktorý miestami pôsobí ako reklama na americkú armádu a z tohto pohľadu je hlavný cieľ naplnený v momente, keď si zdanlivo neempatická senátorka (Virginia Madsen) uvedomí plný význam humanitárne ladenej operácie Vianočný výsadok. Operácie, ktorá mimochodom existuje aj v skutočnosti a to od roku 1952. Hoci teda ide o relatívne tuctovú záležitosť, aká v tejto podobe nadchne iba málokoho, výsledok ani neurazí a obzvlášť v tomto období dokáže zabrnkať na emócie. A čo si budeme nahovárať, určite sa nájdu viacerí, čo štipku tuctovosti aktuálne potrebujú.

Vianoc2 resizeVianočný výsadok (Operation Christmas Drop), USA, 2020
Dĺžka: 95 minút
Réžia: Martin Wood
Scenár: Gregg Rossen, Brian Sawyer
Hudba: Hamish Thomson
Producenti: Brad Krevoy, Steven R. McGlothen
Hrajú:
Alexander Ludwig, Kat Graham, Virginia Madsen, Aaron Douglas, Trezzo Mahoro, Brittany Willacy, Aliza Vellani, Rohan Campbell, Eileen Pedde, Bethany Brown
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.