Zac Efron nohami na zemi (Down to Earth with Zac Efron, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Effron resizeObnoviteľné zdroje energie na Islande, fungovanie kohútikovej vody vo Francúzsku, navštívenie ekodediny na Kostarike, odhalenie tajomstva dlhovekosti Sardínčanov, problematika kryokonzervácie zemiakov, biopirátstva a sandboardingu v Peru, dopady dvoch katastrofických hurikánov v Porto Ricu, zníženie znečistenia ovzdušia v Londýne či road trip v amazonskom pralese. Dokument Zac Efron nohami na zemi sa dotýka niekoľkých globálnych klimatických problémov sveta – znečistenia ovzdušia, deforestácie lesa, preľudnenia Zeme, znehodnotenia pôdy. No a spojením všetkých týchto tematických okruhov a svetových destinácii je pomerne komická postavička Disney hviezdičky v podobe Zaca Efrona. Značne bizarné, nie?

Niet najmenších pochýb o tom, že celebrity, ako Morgan Freeman (March of the Penguins), Meryl Streep (A Fierce Green Fire), Sigourney Weaver (Planet Earth), Leonadro DiCaprio (The 11th Hour) dokážu dokumentárnym filmom prilákať množstvo potenciálnych divákov, ktorí by v opačnom prípade po žánri Efron2 resizeenvironmentálneho dokumentu rozhodne nesiahli. Najnovšie svoje hlasy požičali Woody Harrelson (Kiss the Ground) alebo Zac Effron v seriáli Zac Efron nohami na zemi. Dokáže však Efron konkurovať nielen svojim kolegom, ale aj charizmatickému Davidovi Attenboroughovi a jeho tohtoročnému dokumentárnemu filmu Život na Zemi?

Pravdupovediac, moje niekoľkomesačné váhanie, či tento seriál bude stáť za pozretie alebo nie, bolo podnietené práve výberom rozprávača v podobe mnou nie veľmi obľúbeného Zaca Efrona. Myslela som si, že moje nadšenie pre environmentalistiku vystrieda sklamanie a otrávenie prameniace z nepresvedčivého výkonu mladého herca. Je pravdou, že známe osobnosti sú často tvárou nejakej charitatívnej či neziskovej Efron3 resizeorganizácie. Väčšinou však ide o záchranu ľudí alebo zvierat, v minoritnom zastúpení ochrany životného prostredia. Aj keď táto pozícia sa s pribúdajúcimi klimatickými zmenami enormne zvyšuje, vidíme, že dopady nie sú také, aké by sme ich potrebovali mať. Moje nepresvedčenie úplne logicky zabralo na plné obrátky najmä v súvislosti so Zacom Efrfonom a s jeho hereckým portfóliom. Avšak, musím sa priznať, že to nebolo vôbec také náročné a moje obavy vystriedal novovytvorený zvyk pozerať seriál s týmto výberom „respondenta“.

Tohtoročný seriál z výrobnej a tvorivej dielne spoločnosti Netflix skutočne prekvapil každého fanúšika i odporcu herca. Konečne nešlo o sporo odetého hlupáčika v ďalšej stupídnej komédii alebo o životopisný film sériového vraha, ale o ekologickú cestovateDown2 resizeľskú sériu. Efron, ako najnovšia filmová hviezda, ktorá skutočne urobila kariérny posun od blockbustera po jeho debut v podaní moderátora dokumentárneho filmu, sa ukázal ako nesmierne populárny. Dokument postupne stúpal po rebríčkoch prvej desiatky najsledovanejších titulov na Netflixe na Slovensku. Samozrejme, tento seriál je v rámci environmentalistiky neporovnateľne amatérskejším ako extrémne úspešný film Davida Attenborougha.

Jedným z dôvodov je aj to, že nám nie je úplne jasné, prečo sa presne Efron rozhodol podniknúť toto celosvetové dobrodružstvo. V hraniciach dokumentárneho filmu je práve definovanie tejto otázky aj vysvetlením motivácie, ktorá autora vôbec priviedla na myšlienku, prečo by mal takýto seDown9 resizeriál vzniknúť, čo divákom prinesie alebo na akú problematiku upozorní. Počas plnenia svojich zábavných turistických úloh Efron nejaví veľký záujem o ekologický život, čo neustále potvrdzuje aj jeho mimoriadne laický postoj k zacieleným problematikám. Seriál teda divákom rozhodne neposkytuje veľa vzdelávacích komentárov. Spolu s ním jazdí aj kamarát Darin Olien, od ktorého očakávame, že vyváži vzrušujúcu energiu šteňaťa pomocou zrelej a na zdravie zameranej kritiky. Olien mu však v tomto ohľade veľmi nepomáha. Výsledný dojem je taký, že hipstersky vyzerajúci Efron i navždy mladý Olien do tejto cestovateľskej série vniesli skôr zábavné nadšenie a vyrysované svaly, ako aktuálnu ekologickú analýzu.Down5 resize

Efron pritom nie je jedinou filmovou hviezdou s dokumentárnym debutom, ktorý mnohí sledovali, no málokto ho chválil. Podobne dopadli aj dokumenty o životnom štýle od Gwyneth Paltrowovej s názvom Goop Lab uvedené v januári na Netflixe. To však neznamená, že všetky dokumentárne filmy nakrútené áčkovými hercami nemôžu konkurovať podobným filmom ako Život na Zemi. Leonardo DiCaprio vytvoril niekoľko drsných dokumentov o zmene podnebia (11. hodina), živočíšnom poľnohospodárskom priemysle (Cowspiracy) a obchode so slonovinouDown8 resize (The Ivory Game). Idris Elba zase predstavil film Mandela, My Dad and Me, dokument reflektujúci skúsenosti hviezdy Luthera pri hraní juhoafrického vodcu a zároveň smútil za vlastným otcom.

Jednotlivé časti seriálu však boli vďaka mnohým respondentom – vedcom zaujímavé a edukatívne bohaté. Omnoho väčším problémom seriálu bola jeho dejová línia Darilovho nešťastia počas neutíchajúcich ohňov v Kalifornii. Tá pôsobila značne vykonštruovane a umelo. Netvrdím, že sa táto situácia nemohla skutočne odohrať. To vôbec nie. Takúto gigantickú globálnu katastrofu by som si nedovolila znevažovať či podceňovať. Tento pocit mohol prameniť z extrémnej hyperbolizácie typickej prDown10 resizee americké produkcie. Rozumiem tomu, že v obdobnej ťažkej chvíli je človek naozaj zúfalý a uvažuje nad všetkými „keby“, aké len môže v aktuálnej situácii nájsť. V tomto prípade na mňa však táto dejová línia pôsobila skôr dojmom „aspoň to dramaturgicky natiahneme na viac časti, bude to zaujímavejšie a emotívnejšie“, no tvorcovia si asi neuvedomili, že tento jav nebol v rámci celkovej kompozície úplne žiadúci. Samozrejme, globálny problém požiarov sa tiahol takmer každou časťou seriálu, no predsa len pôsobila ako čosi navyše.

Preto by som nielen tDowt resizeýmto, ale všetkým tvorcom odporúčala zamyslieť sa nad starým dobrým porekadlom, že „Menej je niekedy viac“. V tomto prípade rozhodne, pretože klimatické zmeny sú samy o sebe hrozivé a ľudia, ktorí ich v jednotlivých častiach dokumentu prežívali neboli jediní. Práve naopak, pôsobili ako časť za celok. To je aj dôvod, prečo by sme nemali zabúdať na to, že klimatické zmeny sa dotýkajú každého z nás. Či už si to uvedomujeme alebo nie. A neobchádzajú ani hlavných protagonistov seriálu.

Down6 resizeZac Efron nohami na zemi (Down to Earth with Zac Efron, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 5 h 17 min. (Minutáž: 34–47 min.)
Účinkujú: Zac Efron, Darin Olien, Carmen Yulín Cruz, Anna Kendrick, Sasha Pinto, Martin Riese
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz. a iné

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.