Dámsky gambit (The Queen’s Gambit, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Damsky8 resizeGambit – otvorenie šachovej partie, pri ktorej hráč obetuje svoju figúrku, najčastejšie pešiaka, aby nad súperom získal výhodu v ďalšom priebehu hry. Hráč v podstate urobí malú obeť na získanie výhodnej pozície v nasledujúcich ťahoch. Ako by ste však reflektovali tento netradičný šport/hru na filmovom plátne tak, aby bola atraktívna aj pre šachového outsidera? Šach v mnohých nezainteresovaných ľuďoch často vyvoláva pocit akejsi nudnej činnosti. Dvaja hráči sedia v tichosti, bez zjavného vzrušenia za stolom. Diváci zachovávajú stoické ticho. Dvaja hráči, sú sklonení nad doskou so 64 štvorcami a sústredene hľadia na hromadu figúrok.

Ako teda sedemdielny seriál Dámsky gambit dokázal zachytil bohatú drámu, ktorú šach stelesňuje? Elizabeth Harmon (Anya Taylor-Joy) objaví svoj šachový talent úplnou náhodou počas deviateho roku jej života. Pravidlá tejto sofistikovanej hry ju naučí správca, ktorý veľmi rýchlo odhalí jej potenciál a Damsky resizetalent. Seriál nie je len o Bethinej ceste stať sa „šachovou superstar“. Miniséria Scotta Franka efektívne spája túto športovú ságu so životným osudom mladého dievčaťa. Nádherne zachytáva Bethinu premenu z namrzeného dieťaťa na magnetickú ženu, ktorá rozpoznáva silu svojej aury. Táto limitovaná séria od spoločnosti Netflix rozpráva rafinovaný príbeh dospievania vynikajúcej šachistky bojujúcej nielen so závislosťou, ale aj zúfalstvom.

Frankov príbeh využíva osvedčenú štruktúru expozície prostredníctvom flashbacku. Príbeh sa začína v Paríži v roku 1967, keď sa mladá žena (Taylor-Joy) prebudí a vytiahne sa z vane, aby sa dala dohromady, zhltne niekoľko piluliek, ktoré zapije fľaškou vodky a uháňa na šachový turnaj. Keď si sadne oproti súperovi, v hlave sa jej preháňajú spomienky a príbeh sa začína o viac ako 10 rokov skôr, keď 9-ročná Beth Harmon (Isla Johnston) osirela pri autonDamsky7 resizeehode a žila v dievčenskom domove Methuen. Tento úvodný trailer je spoľahlivou zárukou pre diváka a malou ukážkou toho, čo bude v tejto minisérii sledovať. Vieme, že z Beth sa stane šachová hviezda, bude zápasiť so závislosťou, dozvieme sa o pôvode jej rodičov, čo sa im stalo, prečo osirela, ako žila pre nehodou a tak ďalej. Dámsky gambit nie je rámcovaný ako tradičný športový príbeh. Vieme, že vyhrá. Ak nie všetky, tak väčšinu zápasov. Napätie tak nevyplýva zo samotných hier, ale vychádza z toho, ako vyhráva a prečo.

Adaptácia Scotta Franka na román Waltera Tevisa z roku 1983 sa zameriava na tému, ktorá sa vo filme a televízii zvyčajne zobrazuje ako metafora. Jej autormi sú zvyčajne zrelí spisovatelia a sú zameraní na podobne staršie publikum. Šach sa koniec koncov zriedka označuje za hru mladého človeka. Dámsky gambit je tak sám o sebe dosť riskantným návrhom. HDamsky6 resizelavnú úlohu si strihla vychádzajúca hviezda Anya Taylor-Joy, známa vďaka svojej práci v hororových hitoch ako The Witch a Split, ktoré sú blízke nielen kritikom, no hlavne mladým ľuďom. Anya Taylor-Joy však v tejto úžasnej roli dýcha životom Beth. Seriál sa tak vyhýba zaužívanému klišé zobrazenia podobnej témy v štýle „jedinej ženy v tíme“ alebo „mužského uhla pohľadu na ňu“, Dámsky gambit sa dotýka členitejšieho územia.

Osviežujúco ladený scenár, ktorý je intímnym portrétom mladej ženy, prekypuje emocionálnou inteligenciou. Beth je úžasne zložitá postava. Jej komplikovaná osobnosť a temperament pramení z faktu, že už ako dieťa bola nútená veľmi rýchlo dospieť. Vo svete a ani na filmovom plátne sa nestáva často, aby malo tak mladé dievča taký obrovský rešpekt u svDamsky12 resizeojho okolia. Pôsobivá je aj analógia a kontrast medzi Beth a jej adoptívnou matkou, pani Almou Wheatleyovou. Tvorcovia sa nesústreďujú na tradičný vzťah matky a dcéry, skôr na vzťah dvoch žien, ktoré spája nutnosť opustiť svoje staré a zaužívané svety. Séria mohla ľahko znížiť Almu na depresívnu manželku v domácnosti v 50.rokoch a Beth na jej inteligentnú spoločníčku. Niektoré scény k takejto reflexii jemne smerovali, no namiesto toho nám seriál ponúkol dve unavené ženy, ktoré si navzájom osvoja chyby a navzájom sa podporia vždy vtedy, keď to najviac potrebujú. Avšak, ich individuality kvitnú vtedy, keď sa spolu vydávajú na dobrodružstvá, cestujú po krajine a súťažia v šachových turnajoch. Obe si tak trúfli posunúť svoje sny za hranicu štyroch stien ich malého domčeka. Vizuálny jazyk kopíruje vyspelosť napísaného scenára. Jemné tóny, vzrušujúca dráma a kamera, ktorá okolo šachovnice vytvára trajektóriu očí samotného hráča skôr, ako sa zafixuje na svoj Damsky10 resizecieľ.

Je vidieť, ako sa tento vzťah rozvíja a stáva sa blaženou zábavou. Dámsky gambit (najsledovanejšia miniséria Netflixu vraj siaha po Oscaroch, poznámka. red.) však po celý čas zostáva Bethiným príbehom a výkladnou skriňou AnyeTaylor-Joy. Tá verí postave, kontextu a svojej schopnosti udržať divákov a funguje to bravúrne. Rozumie, že ju ľudia sledujú, aby pochopili, čo sa deje v jej súťažiach a Frank jej verí, že zvládne tichú expozíciu rýchlym pohľadom alebo miernym pokrčením jej typicky rovnej tváre. S pribúdajúcimi rokmi, múdrejšou a dôverčivejšou Beth v zosobnení Taylor-Joy nenápadne transformuje spôsob, akým chodí, spôsob, akým reaguje na svet a spôsob, akým absorbuje nové informácie. Je to také prirodzené, že sa dá ľahko prehliadnuť, ale vyrastať na obrazovke je tvrdá a precízna práca a tento mladý talent v podaní Taylor-Joy to robí s maximálnou ľahkosťou.

Damsky13 resizeDámský gambit (The Queen's Gambit, TV seriál, USA, 2020
Dĺžka: 6 h 35 min. (Minutáž: 46–68 min.)
Mnažéri projektu: Scott Frank, Allan Scott
Réžia: Scott Frank
Predloha: Walter Tevis (kniha)
Scenár: Scott Frank, Allan Scott
Kamera: Steven Meizler
Hudba: Carlos Rafael Rivera
Strih: Michelle Tesoro
Zvuk: Gregg Swiatlowski
Scénografia: Uli Hanisch
Masky: SJ Teasdale
Kostýmy: Gabriele Binder
Producenti: Mick Aniceto, Marcus Loges
Hrajú: Anya Taylor-Joy, Harry Melling, Moses Ingram, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Chloe Pirrie, Marielle Heller, Janina Elkin, Jacob Fortune-Lloyd, Marcin Dorociński, Patrick Kennedy, Isla Johnston, Christiane Seidel, Matthew Dennis Lewis, John Schwab, Charlotte Lucas, Nicky Goldie, Annabeth Kelly, Rebecca Root, Akemnji Ndifornyen, Simon Jensen, Jenny Galloway, Sophie McShera, Marian Meder, Ben Moor, Sergio Di Zio, Jonjo O'Neill, Josepha Walter, Juozas Budraitis, Vlad Chiriac, Peter Gilbert Cotton, Konstantin Frank, Hubertus Grimm, Russell Dennis Lewis, Tiit Lilleorg, Marcus Loges, John Schwab, Juri Padel, Frank Streffing, Till Trenkel, Evgenij Verenin, Ryan Wichert, Marc Zwinz, Maddie Holliday, Alva Schäfer, Rosalie Craig
Strih: Michelle Tesoro
Zvuk: Gregg Swiatlowski
Scénografia: Uli Hanisch
Masky: SJ Teasdale
Kostýmy: Gabriele Binder
Producenti: Mick Aniceto, Marcus Loges
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.