Vianočná kronika: druhá časť (The Christmas Chronicles 2)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kronika6 resizeTráviť Vianoce na pláži v Mexiku môže byť pre niekoho splneným snom. Nie však pre Kate (Darby Camp), ktorá sa bojí, že v prítomnosti maminho nového priateľa Boba (Tyrese Gibson) príde o spomienky na svojho skutočného, zosnulého otca. Zatiaľ, čo sa chystá na útek domov do Massachusetts, jej negatívny postoj využije bývalý škriatok zo Santovej dielne Belsnickel (Julian Dennison) na svoj deštruktívny plán.

Netrvá dlho a tajomný portál na presun k Severnému pólu je otvorený. Kate spoločne s Bobovým malým synom Jackom (Jahzir Bruno), na ktorého by mala zodpovedne dohliadať, sú ním proti svojej vôli vtiahnutí. Zatiaľ, čo sa ich Santa (Kurt Russell) so svojou manželkou (Goldie Hawn) pokúšajú zachrániť pred zamrznutím, Belsnickelovi sa podarí poraniť jedného zo sobov, zdivočiť všetkých jeho pomocníkov tajomným práškom a ukradnúť čarovnú hviezdu z vrcholku vianočného stromčeka. Tento raz nie sú ohrozené len tohtoročné Vianoce. Ak sa hrdinom nepodarí dostať zo seba to najlepšie a kritickú situáciu napraviť, hrozí, že ich milované sviatky zaniknú úplne.

Prvá časť Vianočnej kroniky bola snahou o naplnenie príbehových konvencií vianočnej rodinnej komédie a zároveň pokusom o ich ozvláštnenie. Narušené Kronika2 resizekúzlo Vianoc pozvoľna stupňovalo ako pesimizmus medzi ľuďmi, tak agresivitu až na úroveň výraznejšieho páchania kriminálnych činov. A tak si Santa Claus mohol v rámci svojho zábavného rebelovania dovoliť útek pred políciou v ukradnutom aute, zaspievať si za mrežami väzenia jedno veľkolepé hudobné číslo a jeho dvaja detskí spoločníci pri záchrane vreca s darčekmi konfrontovať sa s kriminálnymi živlami chicagského podsvetia. Vianočná kronika: druhá časť sa nesie v prostredí pre vianočné komédie viac-menej typickom – v santaclousovskej dedinke na Severnom póle. Postavy reálneho sveta sú tajomným portálom presunuté do sveta fantázie a divák prostrednícvom nadšeného objavovania jeho skrytých zákutí spoznáva podstatne rozsiahlejšiu mytológiu, dopĺňajúcu to, čo prvý diel len stručne naznačoval.

Ústredná detská dvojica prvého dielu - Teddy a Kate - má síce v pokračovaní svoje miesto, oveľa zaujímavejšími sa ale javia postavy, ktoré nový príbeh divákovi ešte len má v úmysle predstaviť. Teddyho (Judah Lewis) príbehový oblúk s nájdením viery vo vianočného ducha bol v podstate už ukončený a tak do deja zasahuje len stručne. Jeho „kriminálne“ vlastnosti boli presunuté na škriatka spriadajúceho intrigy Kronika3 resizevoči Santovi. Ten je za trest zakliaty do ľudskej podoby a rád by bol škriatkom opäť. Najskôr by sa však musel napraviť... Ako zidealizovaná negatívna postava Belsnickel síce kladie protagonistom pod nohy prekážky, ktoré v priebehu deja musia postupne prekonávať, sám o sebe ale pôsobí skôr odťažito. Priam skoro až nadbytočne. Veď originál ani žiadneho antagonistu nepotreboval. Vystačil si s omylom viac-menej kladných postáv a následnou snahou všetko napraviť. Škriatok v pokračovaní možno má šancu osloviť detské publikum, no rodičov s veľkou pravdepodobnosťou skôr otrávi.

Tým, kto teraz prechádza akousi krízou „viery“, je Kate. Nepozdáva sa jej veľmi nový mamin priateľ. Nerada by totiž s prítomnosťou novej „otcovskej“ náhrady vo svojom živote zabudla na svojho zosnulého skutočného otca, s ktorým si vianočné sviatky doteraz vždy spájala. Pokiaľ v prvej časti bola tou, kto sa pokúšal udržať rodinu stále spolu, tento raz iniciuje opačné názory. Hoci je staršia, správa sa detinskejšie. Aj z tohto dôvodu si tak u diváka väčšie sympatie získa síce bojazlivý, ale vždy optimisticky naladený Jack. Je oveľa menší, než ostatné detské postavy príbehu a aj preto sa zdá byť k jeho dobrodružným eskapádam na Severnom póle vhodnejšie viac fantazijné, skoro až rozprávkové žánrové smerovanie.

V réžií Chrisa Columbusa (Sám doma, Otec v sukni) už film nie je len akousi príjemnou, občasnými intertextovými odkazmi naplnenou nostalgickou pripomienkou tematicky podobných filmov zKronika4 resize 80. a 90. rokov. Tento raz pôsobí staromódnejším dojmom typického príkladu filmovej tvorby spomínanej doby. Veľa pokusov o vyhnutie sa opozeraným stereotypom sa nekoná, čo môže byť na prvý pohľad škoda. Má to ale svoje opodstatnenie v scenárom Matta Liebermana a Chrisa Columbusa zvolenej charakterizácií postáv. Santa Claus je herecky stvárnený rovnako netradične a zábavne ako v predchádzajúcej časti. Jej záver však diváka zoznámil tiež s pani Clausovou, ktorá v pokračovaní spolu s motívom jej inšpiratívneho, náhradne materinského vzťahu k malému Jackovi prekvapivo spontánne dominuje. Pani Clausová pôsobí v hereckom stvárnení Goldie Hawn veľmi milo, dopomáha ostatným objaviť v sebe odvahu k riešeniu všetkých komplikácií spôsobených škriatkom, ale zároveň tiež tlmí Santove pokusy občas neurobiť všetko podľa pravidiel.

Kamera Dona Burgessa zamieňa vianočné zdobenie veľkomesta za pre dané obdobie netradičné, kontrastné stvárnenie mexickej pláže v expozícií, aby neskôr objavovala čaro zasneženého Severného, ale aj Južného pólu. Santova dedinka je preplnená fantastickými tvarmi domov a uličiek a zabývaná množstvom CGI animovaných škriatkov, ktorí sami o sebe možno nie sú stvárnení na úrovni tvorby štúdia Kronika5 resizePixar, ale svoj zábavný účel v príbehu bez problémov plnia. Hudba Christophea Becka dopĺňa dobrodružno-komické motívy predchádzajúceho dielu, dáva priestor tiež koledám a v kritickej chvíli, keď hrozí, že opäť vianočná nálada klesne na nulu, dopraje Kurtovi Russellovi zaspievať si ďalšie veľké hudobné číslo. Pre zvýšenie diváckej veselosti je tento raz dokonca doplnené o pomerne krkolomnú choreografiu tanca.

Vianočná kronika: druhá časť s remeselnou istotou nadväzuje na svoj predošlý diel a rozširuje už vtedy naznačenú santaclausovskú mytológiu. S menej výrazným antagonistom a pár postavami vrátenými do deja len pre pripomenutie starších diváckych zážitkov, film možno trochu stráca na dynamike. Našťastie, je tu malý Jack Jahzira Bruna predznamenávajúci presne v duchu predchádzajúcej filmografie Chrisa Columbusa smerovanie filmu viac k detskému publiku a citlivo inšpiratívna Goldie Hawn ako pani Clausová. Obaja na seba strhávajú pozornosť v rovnakej miere ako stále neúnavne rebelujúci Santa Claus. A aj keď jeho občasné porušenia zákona budú publiku tento raz asi trochu chýbať, určite poteší tiež to, že úplne netypicky nestrávi väčšinu času na filmovom plátne roznášaním darčekov po celom svete. Stalo sa už niekedy niečo také vo vianočnom filme?

Kronika resizeVánoční kronika: druhá část (The Christmas Chronicles 2), Kanada, 2020
Dĺžka: 112 minút
Réžia: Chris Columbus
Scenár: Chris Columbus, Matt Lieberman
Kamera: Don Burgess
Hudba: Christophe Beck
Strih: Dan Zimmerman
Scénografie: Jon Hutman
Kostýmy: Pierre-Yves Gayraud
Hrajú: Kurt Russell, Goldie Hawn, Darby Camp, Julian Dennison, Jahzir Bruno, Darlene Love, Tyrese Gibson, Sunny Suljic, Judah Lewis, Kimberly Williams-Paisley, Patrick Gallagher, Malcolm McDowell, Danny Dworkis, Seth Whittaker, Debi Derryberry, Jessica Lowe, Kari Wahlgren
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.