Roxanne Roxanne

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Roxane resizeMyslíte si, že hollywoodsky príbeh s happy endom o celebritách, ktoré sa zo dňa na deň stali hviezdami, sa môže odohrať len na filmovom plátne? Vojvodkyňa Meghan Markle bola pôvodne kaligrafka, Beyoncé zametala podlahy v matkinom kaderníctve, Brat Pitt si zarábal ako maskot v obleku kurčaťa, Nicole Kidman bola masážna terapeutka, Chaning Tatum bol zase striptér a Tom Cruise hotelovým poslíčkom. Vo svete showbiznisu existuje množstvo viac či menej vydarených príkladov.

Jedným z tých rozhodne viac patrí aj príbeh americkej hip hopovej hudobníčky a raperky z Queensu Roxanne Shante. Len 14-ročná Lolita Shanté Gooden, známa ako Roxanne Shante, šla v roku 1984 do práčovne, keď ju objavil známy producent. Jej prvý job bolo nahrávanie beatov pre hudobnú skupinu UTFO. Z jej improvizácie nakoniec vzišiel aj jej prvý singel Roxanne Revenge, ktorý sa stal nevídaným hitom. Samotná Roxanne sa tak do histórie zapísala ako jedna Roxane2 resizez prvých ženských hip hopových speváčok vôbec.

 Napriek tomu, že sa tento príbeh snaží byť presný, bol primárne vytvorený pre Hollywood jeho divákov. Je charakteristický mimoriadne citlivým pozorovaním osudov hlavnej hrdinky a dynamickým stvárnením role samotnej herečky Chanté Adams. Výsledkom je tak ideálne spojenie tradičného životopisného filmu a surovej hip hopovej scény s dominantným postavením mužov. Roxanne Roxanne je precítenou reflexiou výseku zo života hlavnej hrdinky a jej neľahkého životného osudu, ktorý mala ešte v období, keď bola prakticky ešte dieťa.

 Intímna atmosféra tohto filmu s jemným indie nádychom výborne korešponduje s old-schoolovou tematikou Roxane3 resizeklasického rapu jednej americkej ulice, ktorý sa postupne rozšíril do celého sveta. Režisér Michael Larnell sa však ani zďaleka nevyhýba špine a zápachu problematiky dospievajúcej mládeže z nižších sociálnych vrstiev. Práve naopak, ukazuje realitu takú, aká naozaj je so všetkými jej každodennými peripetiami, výzvami i úspechmi. Osudy mladej Lolity sledujeme aj vo chvíli, kedy sa uchýli k malichernej kriminalite, len aby podporila svoju rodinu.

 Ďalšou extrémne dôležitou dejovou líniou je fenomén, akým je šoubiznis. Príbeh mladej a mimoriadne úspešnej speváčky sa tak zároveň stáva aj príbehom o zákernom šoubiznise so všadeprítomným pachom po sláve a peniazoch. A to nielen zo strany chamtivých producentov, no miestami i príbehom o hviezdnych manieroch samotnej speváckej hviezdy. Neoddeliteľnou kulisou tohto úchvatného, no častokrát brutálneho príbehu jedného dievčaťa z Queensu, je maximálne Roxane4 resizeautentická hudba. Nielen tá na uliciach, ale i v nočných baroch.

A keď už sme ich spomenuli, potom je tu malá galaxia mužov, ktorí zakaždým sklamú alebo zneužívajú matku aj dcéru. Starší, no o to viac zamilovaný Mahershala Ali podáva hodvábne predstavenie so zlovestnými podtónmi, ktoré sa nikdy nestanú karikatúrou. Scény medzi ním a Roxanne sú síce nabité neustálou akciou, no vždy filmované s maximálnou trpezlivosťou. V Roxanne Roxanne rozhodne nie je núdza o silné ženské charaktery, ktoré sa neustále spamätávajú z problémov ich mužov. Niektoré sekvencie trvajú dlhšie, ako je potrebné. Inokedy Larnell rozbíja túto štruktúru príbehu a analógiou žmurknutia prejde z jedného dôležitého okamihu života hneď na ďalší.

 Z prvej scény získate predstavu o dramatických prioritách filmu. Roxanne chodí po uliciach a pripravuje sa na rapovú Roxane5 resizebitku, keď ju sledujú davy priateľov. Z pohľadu na jej tvári by bolo možné vyčítať, že je impozantná, a keď sa postaví proti chlapcovi, ktorý sa na ňu posmieva, čakáte virtuózny výkon. Ale potom sa film odsekne. Nerobte si však starosti, snímka totiž disponuje geniálnymi koncertnými scénami a rapové bitky, ktoré určite nesklamú. Čím je teda Roxanne Roxanne taká výnimočná? Dráma bežného života je hlavnou príčinou toho, že tento príbeh z vašej hlavy hneď do dopozeraní nevypadne a zostane tam ešte veľmi dlho.

 Roxanne Roxanne, USA, 2017
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Michael Larnell
Scenár: Michael Larnell
Kamera:, Federico Cesca
Hudba: RZA
Strih: Claudia Castello
Scénografia: Javiera Varas
Kostýmy: Kama K. Royz
Producenti: Nina Yang Bongiovi, Forest Whitaker, Pharrell Williams
Hrajú: Chanté Adams, Mahershala Ali, Nia Long, Elvis Nolasco, Tonye Patano, Curtiss Cook, Kevin Phillips, Mitchell Edwards, Taliyah Whitaker, Sean Ringgold, Cindy Cheung, Eden Duncan-Smith, Jermel Howard, Arnstar, Miles J. Harvey, Meryl Jones Williams, Caleb Eberhardt
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.