Mníška 2 (The Nun II)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ses resizeOd premiéry snímky V zajatí démonov, ktorou režisér James Wan započal hororové univerzum lemované skutočnými prípadmi vyšetrovateľov paranormálnych javov Eda a Lorraine Warrenovcami, ubehlo už desať rokov. Tento filmový svet plný démonov a horiacich krucifixov sa odvtedy rozrástol o osem filmov, ktoré spolu do rôznej mieri súviseli. Ako každý fanúšik žánru vie, že v mainstreamovom horore je dizajn ústredného démona/monštra/slashera mimoriadne dôležitý. Hororových antagonistov ako Freddyho Kruegera, Jasona Voorheesa, Votrelca, Pinheada, Micheala Myersa a mnoho ďalších, okamžite rozoznáme bez toho, aby sme filmy s nimi vôbec videli. Podobne ako komiksových superhrdinov. Vďaka ich ikonickému výzoru sa z nich stali okamžite rozoznateľní zástupcovia zla v temných zákutiach popkultúry.

O zrod takejto postavy sa zaslúžil režisér James Wan v snímke V zajatí démonov 2. Bolo to jasné už od prvého odhalenia, v ktorom za hlbokého, zlovestného Ses2 resizedunenia, vidíme v stredovej kompozícii na konci dlhej chodby stáť vysokú postavu v mníšskom habite, s ohavnou, nemou tvárou. Démon Valak bol zapamätateľným aspektom pokračovania V zajatí démonov a fanúšikovia si túto pekelnú postavu okamžite obľúbili. To viedlo k jej samostatnému filmu Mníška (2018) v réžii Corina Hardyho, ktorý nám odhalil jej pôvod. Film pôsobil „béčkovosťou“ a celkovým režijným prevedením, ako pocta produkcie kultovej tvorby filmového štúdia Hammer, avšak to možno dávam tomuto, či už kritikmi alebo radovými divákmi negatívne prijatému polotovaru, možno až príliš veľký kredit. Aj napriek pochybnej kvalite tohto filmu, sa z neho stal obrovský hit. S rozpočtom 22 miliónov dolárov, zarobil celosvetovo neuveriteľných 365 miliónov dolárov. Čudujem sa, že pri takto veľkom úspechu, sa vo Warner Bros. rozhodli realizovať pokračovanie až po piatich rokoch. Réžie Mníšky 2 sa ujal Michael Chaves, režisér takisto rozporuplného tretieho dielu snímky V zajatí démonov. V hereckom obsadení sa až na Demiána Bichira vracajú ústrední herci z prvého filmu - Taissa Farmiga, Jonas Bloquet a Bonnie Aarons. Ses3 resizeTentokrát im sekundujú nové tváre Anna Popplewell, Suzanne Bertish, Storm Reid a Katelyn Rose Downey.

Po tom, ako sestra Irene (Taissa Farmiga) konfrontovala démona Valaka (Bonnie Aarons) v katakombách rumunského kláštora, sa zlo opäť šíri Európou. V kostoloch malých mestečiek nachádzajú ľudia zohavené telá kňazov. Zlo, ktorého schránkou je nič netušiaci Mourice (Jonas Bloquet) sa usídli v malom francúzskom meste Tarascon. Tu, v chodbách katolíckej školy s dlhou históriou číha, niečo hľadá... Sestru Irene čaká v boji s týmto starodávnym zlom v habite mníšky ďalšia skúška jej viery. Avšak Valak možno nie je tým, čím sa na prvý pohľad mohol zdať. Po obrovskom finančnom úspechu prvého filmu je iba logické, že štúdio Warner Bros snímke viac verilo, a to sa odrazilo na rozpočte, ktorý sa zdvojnásobil. 40 miliónov dolárov je na súčasný horor, ktorý sa spája s prevažne nízkym rozpočtom, pomerne vysoké číslo, čo sa odrazilo na produkčnej kvalite celého projektu. To bolo vidieť už v traileroch, Ses8 resizektoré vyzerali výborne. Čo sa produkčnej stránky týka, trailery neklamali a film vyzerá skutočne dobre. Podstatne lepšie ako prvý diel, ktorý pôsobil vyslovene „lacne“, ako keby ho boli nakrútili len do počtu. Michael Chaves je remeselne zdatný režisér, čo potvrdil už V zajatí démonov 3. Vie, ako efektne nakrútiť a komponovať scénu. Podobne ako prvý diel, aj tomu druhému pridáva na atraktivite dobová atmosféra Európy 50. rokov. V tomto žánri to jednoducho tak často nevidíme, pretože si takéto zasadenie príbehu vyžaduje vyšší rozpočet. Chodby starej katolíckej školy a tmavé uličky malého francúzskeho mesta sú excelentným prostredím pre rozprávanie hororového príbehu.

Podobne, ako prvý film, aj tento má vynikajúcu otváraciu scénu, ktorá sľubuje veľa. Charizmatická Taissa Farmiga v úlohe Irene je späť a s ňou aj frustrujúca myšlienka, že táto herečka je pre tento film jednoducho až príliš dobrá. Mníška 2, je však napriek nepopierateľnej remeselnej kvalite v kontexte Ses9 resizesúčasného mainstreamového hororu pre mládež, a zlepšením oproti prvému dielu, trpkým sklamaním. Chaves režíruje jednotlivé scény s istotou, avšak scenár, s ktorým pracuje je tak prázdny asi ako duša démona Valaka. Opäť je nám predstavená detektívna zápletka, avšak v prípade pokračovania je rozdelená na dve dejové línie, ktoré sa postupne prelínajú - pátranie sestry Irene a vypäté dianie v katolíckej škole s Mauricom. Samotné rozprávanie deja je nezaujímavé, nudné a postavy sú plytké. O žiadnom presahu tu nemôžeme hovoriť. Mníška 2 je typickým príkladom toho horšieho mainstreamového hororu s vyšším rozpočtom – sériou napínavých, remeselne slušne spracovaných scén, s ikonickým strašidlom v ústredí, ktoré spolu vytvárajú ilúziu príbehu. Ide o akési zážitkové kino, ktoré diváci prežívajú ako atrakciu.

Filmy ako Mníška 2 sú ekvivalentom strašidelných domov na jarmokoch, v ktorých si sadneme do autíčka na koľajniciach a jazdíme okolo strašidelných Ses5 resizeatrakcii. Občas z nich na nás niečo vyskočí a my sa s úsmevom na tvári zľakneme. Avšak akonáhle atrakciu opustíme a spočiatku vzrušujúci zážitok opadne, zostane v nás iba trpký pocit zo zbytočne minutých peňazí. To je hĺbka sledovania Mníšky 2 v prítmí kinosály. Je to škoda, pretože démon Valak je výborný hororový antagonista, ktorý by si zaslúžil lepší film. Pokiaľ bažíte po nenáročnom hororovom zážitku a od filmu nemáte veľké očakávania, Mníška 2 vás môže na dve hodiny zabaviť.

Ses6 resizeMníška 2 (The Nun II), USA, 2023
Dĺžka: 110 minút
Réžia: Michael Chaves
Scenár: Ian Goldberg, Richard Naing, Akela Cooper
Kamera: Tristan Nyby
Hudba: Marco Beltrami
Strih: Gregory Plotkin
Zvuk: Erwan Kerzanet
Scénografia: Stéphane Cressend
Kostýmy: Agnès Beziers
Produkcia: James Wan, Peter Safran
Hrajú: Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Anna Popplewell, Storm Reid, Bonnie Aarons, Katelyn Rose Downey, Suzanne Bertish, Léontine d'Oncieu, Anouk Darwin Homewood, Peter Hudson, Tamar Baruch, Pascal Aubert, Alexandra Gentil, David Horovitch, Paul Spera, Kate Colebrook, Patrick Wilson, Vera Farmiga
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 7. septembra 2023
Foto: Continental film

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.