Čarovná flauta (The Magic Flute/Das Vermächtnis der Zauberflöte)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Fla resizeKeď mala Čarovná flauta premiéru vo Viedni v roku 1791, len dva mesiace pred smrťou Wolfganga Amadea Mozarta, bola inscenácia skutočne veľkolepým zážitkom vyznačujúcim sa nákladnosťou a veľkoleposťou v dekoráciách. Klasické dielo, ktoré sa časom kanonizovalo a zaradilo medzi najuvádzanejšie opery na svete. Florian Sigl oživil Čarovnú flautu cez svoj režijný debut ako fantasy materiál, zabalený do rámcového príbehu, v ktorom akoby si podávali ruky Harry Potter a Letopisy Narnie. Siglovo dielo robí z Čarovnej flauty film pre mládež, ktorý na jednej strane rozpráva príbeh dospievania a na druhej strane ho pretavuje do moderného fantasy dobrodružstva. Do akej miery to však funguje?

Jednej noci objaví 17-ročný Tim (Jack Wolfe), študent spevu na legendárnej Mozartovej škole v rakúskych Alpách, stáročný tajný portál, ktorý ho premiestni Fla3 resizedo fantastického sveta Mozartovej Čarovnej flauty. Ako princ Tamino sa stretáva s prefíkaným predavačom vtákov Papagenom (Iwan Rheon), s ktorého pomocou sa vydáva na nebezpečné dobrodružstvá, aby oslobodil princeznú Paminu (Asha Banks) zo zovretia princa Sarastra (Morris Robinson). Ale ani počas dňa nie je Timov každodenný školský život poznačený nudou, pretože sa snaží získať vytúženú hlavnú rolu Tamina vo výročnej školskej inscenácii Čarovnej flauty. Timovi je rýchlo jasné, že sa ocitol v elitnej škole so železnou disciplínou, kde môžu zostať a napredovať len tí, ktorí tvrdo pracujú a dodržiavajú prísne pravidlá tradičnej inštitúcie. Riaditeľ školy Dr. Longbow (F. Murray Abraham) si ho okamžite všimne. No na neskúseného nováčika má zálusk aj jeho dcéra Fla4 resizeSophie (Niamh McCormack).

Ako študentský coming of age film je Čarovná flauta obstojným mixom známych postupov a klišé so všetkým, čo k tomu patrí: prísnymi a chápavými učiteľmi, kamarátstvami, ktoré vznikajú v spoločnej izbe, partiou neprajných spolužiakov... A pretože s internátom hudobnej školy je spojená aj dievčenská škola, nechýba ani prvá láska. Trojhodinová opera bola zredukovaná na základné body, obsahuje všetky hlavné árie, novo a miestami pôsobivo nahrané, naspievané najväčšími menami scény vrátane Sabine Devieilhe, Morrisa Robinsona a Rolanda Villazóna. Film teda zároveň rozvíja dve línie, ktoré sú na sebe závislé. Svet opery sa môže zdať na prvý pohľad pomerne zvláštny, najmä po naladení sa na film z internátneho a školského priestoru. Najmä prvé stretnutie s obrovským hadom v púšti pôsobí v dôsledku kvality animácie ako z Fla5 resizenepodareného béčka Ale práve tento prehnaný pohľad, toto umelé a pompézne naštudovanie sa k opere, samozrejme, zároveň hodí. V Čarovnej flaute však nemožno hovoriť o pozornosti venovanej detailom či pôsobivej kompozícii. Sivomodré obrazy čarovného sveta sotva stoja v kontraste k ponurým svetom hudobnej školy a početné, nie príliš kvalitné CGI scény nedokážu skryť absenciou lásky poznačený vizuál. Okrem spomínaných problémov vyčnievajú a vyrušujú i miestami podpriemerné spevácke výkony hlavných hercov.

Film teda nepozostáva len zo scén z Čarovnej flauty, ale túto operu vo filme obklopuje a prerušuje príbehom na pozadí skutočného sveta. S týmto naratívnym krížením však robí málo. To, čo sa deje Timovi v skutočnom živote, je bežná tínedžerská dráma zostavená z rôznych inšpiračných zdrojov. Tim Fla8 resizeod začiatku vie, že sa do Čarovnej flauty ponára ako outsider, avšak vzhľadom na ustanovený význam, aký pre neho dielo má a nakoľko je s ním oboznámený, pôsobí jeho chovanie v jednotlivých situáciách zmätene a neoboznámene. Nikdy nevyužije svoje vedomosti vo svoj prospech, niekedy sa dokonca zdá, že nevie, čo príde ďalej. Tým celý koncept prepadá do absurdnosti.

Čarovná flauta môže Mozartových fanúšikov miestami znechutiť. Príbeh o študentovi internátnej školy, ktorý vycestuje do sveta fantázie slávneho diela si na seba vzal neľahkú úlohu sprístupniť médium opery aj mladému publiku, pre ktoré je predovšetkým určený. Výsledok je skôr rozporuplný.

Fla10 resizeČarovná flauta (The Magic Flute - Das Vermächtnis der Zauberflöte/The Magic Flute), Nemecko, 2022
Dĺžka: 115 minút
Réžia: Florian Sigl
Scenár: Andrew Lowery
Kamera: Peter Matjasko
Strih: Alexander Dittner
Scénografia: Christoph Kanter
Masky: Georg Korpas
Produkcia: Roland Emmerich
Hrajú: Iwan Rheon, F. Murray Abraham, Jeanne Goursaud, Amir Wilson, Stefi Celma, Jack Wolfe, Larissa Sirah Herden, Wilson Gonzalez Ochsenknecht, Steffen Mennekes, Waldemar Kobus, Jasmin Shakeri, Stefan Konarske, Tedros Teclebrhan, Rolando Villazón, Steffen Jung, Luyanda Unati Lewis-Nyawo
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 31. augusta 2023
Foto: Continental film

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.