65

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sest resizeScenáristi a režiséri Scott Beck a Bryan Woods sú tvorcami prevažne nízkorozpočtových žánrových filmov. Pozornosť Hollywoodskych producentov na seba upútali svojim scenárom k dnes už úspešnému hororu, Tiché miesto (2018), ktorého réžie sa ujal herec John Krasinski. Pre Krasinskeho znamenalo Tiché miesto kariérny rast a vstup do sveta napínavých žánrov, zatiaľ čo scenáristi Beck a Woods ostali zabudnutí. Po niekoľkých nepodarených pokusoch sa im však konečne podarilo dostať príležitosť napísať a režírovať ich prvý, vysokorozpočtový žánrový veľkofilm s hviezdnym obsadením. Snímka 65 vznikla pod záštitou štúdia Sony, jedným z producentov bol dokonca slávny režisér Sam Raimi, tvorca populárnej trilógie Spider-Man s Tobeym Maguireom, alebo kultovej hororovej série Smrteľné zlo. V komornom hereckom obsadení sa objavili Adam Driver a Ariana Greenblatt.

Príbeh filmu je situovaný okolo mimozemského pilota Millsa (Adam Driver), ktorý preváža skupinu ľudí v kryospánku na inú planétu. Pokojný medziplanetárny let naruší neoznačený meteorický roj, kvôli ktorému je Mills nútený núdzovo pristáť na najbližšej planéte. Okrem Millsa prežilo drsné pristátie SEst5 resizeiba dievčatko Koa (Ariana Greenblatt). Záchranný modul, ktorý je od nich vzdialený niekoľko kilometrov, je ich jedinou nádejou na záhranu. Mills a Koa sa spoločne vydávajú na nebezpečnú cestu hustými lesmi tejto nehostinnej planéty, ktorú navyše obývajú záhadné krvilačné plazy. Planéta na ktorú pristali je totižto Zem - 65 miliónov rokov pred našim letopočtom.

Už pri prvých traileroch bolo jasné, že pôjde o žánrové “béčko”, ktoré patrí skôr na streaming, ako na strieborné plátna. O to viac bola prekvapujúca účasť jedného zo súčasne najvyhľadávanejších hercov, Adama Drivera. Driver si filmy vyberá opatrne, spolupracuje s renomovanými režisérmi a jeho tvár na plagátoch je často zárukou kvality. Preto je jeho prítomnosť v tomto filme veľmi zvláštna. V tomto projekte by som vedel skôr predstaviť Franka Grilla, alebo Liama Hemswortha. 65 je totižto mimoriadne predvídateľné akčné sci-fi s často neprehľadnými akčnými scénami a nefungujúcou melodrámou. Sest3 resizeŠtruktúra príbehu je postavená na ceste z bodu A, do bodu B, čo by nebol problém, kebyže film nie je režírovaný a napísaný tak nudne. Čo je prekvapujúce, vzhľadom na fakt, že pre toto tvorcovské duo, ide o prvú veľkú príležitosť. 65 pôsobí ako výtvor skúseného filmárskeho remeselníka “béčkových” snímok, ktorý chrlí nový film každý rok, za účelom rýchleho profitu. Film navyše vyzerá až na pár momentov, ktoré by sa dali spočítať na jednej ruke, veľmi lacne, takže neohúri ani svojim vizuálom. Medzi tých pár momentov patria široké zábery na prehistorickú zem a scény s dinosaurami, ktorých je však zúfalo málo. Adam Driver sa snaží so svojej roli vydolovať maximum, podobne ako jeho malá kolegyňa Greenblatt, ale často skratkovitý spôsob rozprávania (je cítiť, že sa veľa strihalo) ide proti nemu. Je to asi prvýkrát, kedy vo filme nie je veľmi dobrý. Krátka stopáž dáva pri takomto filme zmysel, kebyže bol zameraný iba na akciu, avšak tvorcovia sa snažia o emócie, ktoré sa kvôli Sest7 resizenedostatku času s postavami nedostavia.

65 je béčkovým brakom, ktorého návštevu kina treba zvážiť. Filmu by podstatne viac pristála premiéra na streamovacej službe. Je to škoda, pretože koncept mimozemského pilota, ktorý pristane na prehistorickej zemi je zábavný, avšak ostal nevyužitý. Film je sympatický tým, že sa na nič nehrá a nie je súčasťou žiadnej slávnej franšízy, takže ak ste už unavení zo superhrdinských filmov a nie veľmi nároční, 65 môže pôsobiť, ako niečo iné, svieže. Za jedno pozretie v pohodlí domova teda stojí, za druhé iba v prípade, že na to prvé zabudnete, čo nebude trvať dlho.

Sest8 resize65, USA, 2023
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Scott Beck, Bryan Woods
Scenár: Scott Beck, Bryan Woods
Kamera: Salvatore Totino
Hudba: Chris Bacon
Scénografia: Kevin Ishioka
Kostýmy: Michael Kaplan
Produkcia: Sam Raimi, Scott Beck, Bryan Woods, Deborah Liebling
Hrajú: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman, Nika King, Brian Dare
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 16. marca 2023
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.