Nezanechať stopy (Źeby nie bylo śladów/ Leave No Trace)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Stopa resizeUvedenie príbehu o zločinoch komunizmu nemohlo mať vhodnejšie načasovanie. Film Nezanechať stopy nie je len premiéra, určená na 17. novembra, keď si pripomíname pád totalitného režimu. Vzťahuje sa aj k dnešku, s jeho umelo vybudenou nostalgiou za dobou, kedy sme boli sovietskym satelitom, pod kuratelou Moskvy a kremeľských vládcov. Davy, volajúce na námestiach po návrate do tohto zničujúceho železného objatia, mávajúce ruskými vlajkami na východ, s jasnými sympatiami k Putinovi i okupačnej vojne voči Ukrajine, nás uvádzajú do nemého úžasu, lebo všetci vieme, že bez sovietskeho Ruska by sa u nás komunizmus nekonal. Pokročilá „mankurtizácia“, výraz, ktorý vo svojom románe použil kyrgyzský spisovateľ Čingiz Ajtmatov na označenie otrokov, mankurtov zbavených pamäti, je realitou. Jeden film ju s najväčšou pravdepodobnosťou nezmení, ale je dôležité, že tu je a nikoho nenecháva na pochybách o pravej tvári komunistickej moci.

Stopa2 resizePíše sa rok 1983 a Poľsko zažíva v dôsledku masového odporu na čele s nezávislou odborovou organizáciou Solidarita obdobie vojnového stavu. Ostražitosť režimu je výnimočná a snaží sa likvidovať akékoľvek náznaky nesúhlasu. Zrejme aj preto drasticky zasahuje voči študentom strednej školy Gregorzovi Premykovi a Jurkovi Popielovi (Tomasz Zietek). Majú práve po maturite a na námestí varšavského Starého mesta veselo vyvádzajú. Okamžite sú pri nich policajti a chcú chlapcov legitimovať. Doklady nemajú a navyše sa vzpierajú, nedopustili sa ničoho nedovoleného. Odvlečú ich na policajnú stanicu a surovo zbijú. Jeden z policajtov ich vyzýva, aby bitka nezanechala žiadne stopy. Keď Gregorza odvezú do nemocnice a lekár ho zbežne prehliadne, Jurkovi zúfalo upozorňujúcemu na to, čo práve zažili, neverí. Tvrdí, že cíti alkohol a dá mu vypumpovať žalúdok. Prichádza matka Gregorza. Barbara Sadowská (Sandra Korzeniak) bola poetkou a členkou výboru na pomoc Stopa5 resizenespravodlivo stíhaných. Má obviazanú ruku, lebo ju tajná polícia zadržala tri dni pred udalosťou, ktorá sa odohrala 12. mája. Zoberie syna domov, ale jeho stav je vážny. Odvezú ho do nemocice, operujú, ale už je neskoro. Chlapec umiera.

Tvorcov zaujíma, čo sa dialo ďalej. Sledujú osudy Jurka Popiela, jediného svedka celej udalosti a zároveň reakciu mocných, snahu pacifikovať a minimalizovať dôsledky zločinu. Rodičom Jurka oznámia, že ich syn je podozrivý z vraždy a žiadajú, aby ohlásili, keď sa vráti domov. Skrýva sa a ťažko nesie, že nemôže byť na pohrebe Gregorza. Po tom, čo svedčí na súde sa vracia domov. Je jasné, že sa pohybuje po mínovom poli. Tajná polícia sa snaží rodinu rozvrátiť. Spochybnia matkine oprávnenie na vedenie kaderníckeho salónu a problematizujú aj otcovo podnikanie na farme. Darí sa im. Otec položí Jurkovi nôž na krk, má si vybrať, rodina, alebo nejaký mŕtvy kamarát a jeho matka kdesi tam, vo Varšave. Keď chlapec nadáva na Stopa3 resizekomunistov, vytiahne zo skrine uniformu. Tiež je komunista.

Diagnostika sa týka aj pomerov vo vládnucich kruhoch. Vidíme zasadanie za prítomnosti generála Jaruzelského, na ktorom sa generál Czeslaw Kisczak (Robert Wieckiewicz) snaží prezentovať verziu o tom, že chlapci boli narkomani, výkriky boli súčasťou cvičenia karate a podobné nezmysly. Ide však aj o svedka, údajného homosexuála, člena podsvetia, pohybujúceho sa v prostredí prostitútok. Vysmeje ho tajomník strany Milevský (Andrzej Chyra) a Jaruzelský (Tomasz Dedek) ho vzápätí menuje do čela vyšetrovacej komisie. Je to však len krycí manéver. Vydierajú, vyhrážajú sa, hrozia existenčnými sankciami. Odpočúvajú a sledujú. Je však zrejmé, že majú obavy z davov ľudí v uliciach a treba jednať opatrne. Blíži sa návšteva pápeža Jána Pavla II. v Poľsku. Nechajú Jurka identifikovať inkriminovaných Stopa6 resizepolicajtov. Právnik Bednarkiewicz (Dariusz Chojnacki) dojednáva s prokurátorkou formu definovania udalosti a kauza sa rieši i na generálnej prokuratúre. Sudkyňa Wieslawa Bardon (Alexandra Konieczna) dá Jurka predviesť v putách a noc strávi vo väzbe. Na výstrahu. Hra s mocou je zložitá a vyžaduje zo strany vzdorujúcich nielen dobrú organizáciu, ale najmä morálnu odolnosť. Akákoľvek slabosť a váhavosť sa hodí do plánu mocenského vydierania.

Režisér Jan P. Matuszyński sa sústredil pri mapovaní a rozkrývaní celej udalosti na maximálnu, až dokumentaristickú dôkladnosť. Zbavuje tak rozprávanie heroickej emocionality i estetizujúcej vizuality. Zachytáva všetky roviny zápasu o spravodlivosť, komplikovaný proces, naplnený nejednoznačnosťou, nedokonalosťou a váhaním, keď hranica medzi tým, čo je správne a čo je užitočné, je tak v mnohých Stopa7 resizemomentoch nejednoznačná a mätúca. Niektorí kritici sa pozastavovali nad tým, prečo nás „film nechytá za hrdlo“, je zbytočne detailný a dlhý, chýba mu sústredenejšia dramatická stavba a podobne. Aj napriek tomu, že niektoré výhrady určite stoja za úvahu, faktom je, že Jan P. Matuszyński, ktorý v roku 2016 nakrútil pôsobivý film Posledná rodina, nebudoval príbeh v rámci žánru politického thrilleru, alebo akéhokoľvek iného modelu. Jeho popisnosť je analytická, mnohostranná a plne realistická. Je to časť dobovej filmovej fresky, do ktorej sa vpísali diela ako Človek z mramoru (1977), Človek zo železa (1981) Andrzeja Wajdu, rovnako i jeho posledný film Odrazy (2016), šokujúci Výsluch (1982) Ryszarda Bugajského, Ida (2013) a Studená vojna (2018) Pawla Pawlikovského, ale aj Prasklina (2008) Michala Rosu, alebo Jack Strong (2014) Wladyslawa Pasikowského. Tieto a mnoho ďalších sú príbehmi – mementami, pripomínajúce všetko, na čo aj napriek usilovne kriesenej pro-ruskej propagande nemôžme zabúdnúť.

Stopa4 resizeNezanechat stopy (Żeby nie było śladów/ Leave No Trace), Poľsko, 2021
Dĺžka: 165 minút
Réžia: Jan P. Matuszyński
Predloha: Cezary Łazarewicz (kniha)
Scenár: Kaja Krawczyk-Wnuk
Kamera: Kacper Fertacz
Hudba: Ibrahim Maalouf
Strih: Przemysław Chruścielewski
Zvuk: Jarosław Bajdowski, Kacper Habisiak, Sébastien Crueghe
Scénografia: Paweł Jarzębski, Dorota Rakowiecka
Masky: Pola Guźlińska
Kostýmy: Małgorzata Zacharska
Hrajú: Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska, Robert Więckiewicz, Tomasz Kot, Aleksandra Konieczna, Adam Bobik, Łukasz Gawroński, Mateusz Górski, Bartłomiej Topa, Andrzej Chyra, Michał Żurawski, Jerzy Bończak, Mikołaj Grabowski, Dariusz Chojnacki, Sebastian Pawlak, Joanna Fertacz, Andrzej Nejman, Rafał Maćkowiak, Ewelina Starejki, Monika Frajczyk, Bartosz Mikulak, Irena Telesz-Burczyk, Witold Wieliński, Chris Niedenthal, Patryk Michalak, Grzegorz Szypka, Konrad Domaszewski
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 17. novembra 2022
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.