Zátopek

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zatopek resizeDlho očakávaný film Zátopek (vznikal 14 rokov) mal svetovú premiéru na festivale v Karlových Varoch. Festival slávnostne otvoril a zároveň „uzavrel“ prevzatím Diváckej ceny denníka Právo. Snímku teda prijalo nadšene aj obecenstvo, aj odborná kritika. Nečudo, veď dlho sa čakalo na film, ktorý by spĺňal všetky atribúty hodné veľkosti dvoch osobností - Emila Zátopka a Dany Zátopkovej. Snímka žne, právom, úspechy aj na Slovensku. Pre úplnosť mal ešte pred uvedením na festivale svetovú premiéru aj Spojených štátoch.

V expozícii sme svedkami, ako známy austrálsky bežec Ron Clarke (James Frecheville) počas závodu skolabuje. Veľký obdivovateľ Zátopka čaká od neho radu ako ďalej. Nelení pricestuje v kritickom roku 1968 do Prahy, Zátopek ho v skromnom byte srdečne príjme, spoločnosť im Zatopek6 resizerobí iba pes, pani domu nie je doma. Spoločne behávajú, chodia do bufetov a neprekáža im ani mesto plné okupačných vojsk. Našťastie, toto smutné obdobie do rozprávania veľmi nezasahuje. Je len tak akoby pomimo. Zátopek Ronovi retrospektívne rozpráva o najdôležitejších medzníkoch svojho života, s pokorou a zároveň s uvzatosťou jemu vlastnou. Behať začal neskoro, len náhodou potrebovali jeho účasť na závodoch, o výhru nikomu nešlo. O to väčšie bolo prekvapenie, že neznámy bežec závod vyhral. A v tom momente sa začína jeho púť, ktorú zdobili štyri zlaté olympijské medaily a jedna strieborná, celkove má na svojom konte trinásť svetových rekordov. Najväčšiu slávnu zožal na olympijských hrách v Helsinkách v roku 1952 - vyhral beh na 5 km, 10 km a maratón, ktorý bežal po prvý raz. Olympské zlato získala aj oštepárka Dana Zátopková. Zaujímavosťou je, že sa obaja narodili v ten istý deň - 19. septembra. Toľko fakty.

Príbeh dvoch svetovo najznámejších športovcov však nebol len samý úspech. Cestu k Zatopek7 resizesebe hľadali nenápadne a pomaly, možno preto, či vydržia aj ťažšie časy. Zo začiatku, najmä jeho, režim využíval na povinné besedy s robotníkmi a pioniermi, neskôr na podpisovanie rôznych rezolúcii. Emil Zátopek, zo začiatku presvedčený komunista, ktorý pochádzal z mnohodetnej chudobnej rodiny, podpísal aj to čo nechcel. Nemal o ľuďoch, ktorých mal odsúdiť ani poňatia, až neskôr zistil o čo išlo. Keď sa chcel vzoprieť vyhrážali mu manželkou Danou, ktorá nebola najlepší káder. Zátopek, známy aj ako Ťopek, však nebol až tak veľmi manipulovateľný. Keď nedovolili nastúpiť do lietadla jednému športovcovi, neodletel s výpravou ani on. Dosiahol svoje a do Helsínk leteli neskôr obaja. Že tento vzdor nemal následky vďačí Ťopek trom zlatým medailám. To sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

Úspech snímke zaručil už vynikajúco napísaný scenár a režíjne majstrovstve Davida Zatopek14 resizeOndříčka, ale najmä herecký koncert dvoch veľkých hercov Václava Neužila ml. (Emil) a Marthy Issovej (Dana). Spolužitie Zátopkovcov nebolo jednoduché, o bezproblémovom manželstve nemôže byť ani reč – Dana túžila po dieťati, Emil sa tomu bránil, neskôr konštatoval, že premeškali čas. No nie je to celkom pravda, Ťopek, o ktorom sa traduje, že bol dobromyseľný a naivný, zrejme trochu tú naivitu aj hral. Tri scény sú pre ich vzťah kľúčové a najlepšie ho charakterizujú. Prvá, keď sa na dovolenke vykrúca z odpovede, či budú mať deti, druhá sa odohráva na tlačovej konferencii v Helsinkách, keď len tak mimochodom poznamená, že Danu k zlatu inšpiroval jeho úspech. To mu nedarovala. A tretia je podľa mňa najrozhodujúcejšia, keď Zatopek12 resizesa z ničoho nič zjaví doma a uvarí manželovi a Ronovi večeru. Akoby sa nič nestalo. Boli spolu v dobrom i zlom, neznepríjemňovali si život, nezávideli si, všetko negatívne im bolo cudzie. Václav Neužil, okrem tvrdého tréningu, veľmi presne vystihol charakter Zátopka. V jeho podaní je to na prvý pohľad jednoduchá osobnosť, ale za tou zdanlivou jednoduchosťou sa skrýva cieľavedomosť, uvzatosť a vytrvalosť. Ťopek nechce byt druhý – musí byť vždy prvý a tomu podriadi celý svoj život. Herec veľmi jemne a precízne akcentoval tieto jeho vlastnosti, presne napodobil jeho štýl behu, mimiku tváre a gestá. Martha Issová sa zasa snažila vyzdvihnúť Daninu priamosť, realistickejší pohľad na svet a vôbec triezvejší prístup k celkovému dianiu. Dana je Emilovi oporou, ale vie kde sú jeho slabiny. Jedine ona ho prehliadla a aj mu to z času na čas pripomenie. Vzácne krásne vybudovaný a Zatopek11 resizezahratý komplikovaný vzťah dvoch veľkých športovcov a farebných osobnosti si zaslúži pochvalu.

David Ondříček, syn známeho kameramana Miroslava Ondříčka, ktorý nakrúcal filmy s Milošom Formanom (za Ragtime a Amadeus bol nominovaný na Oscara) a Ivanom Passerom, sa veľa priučil od svojho slávneho otca. Predovšetkým dokonale odpozoroval hollywoodské remeslo, ktoré dalo by sa povedať „adaptoval“ na české pomery a mentalitu. Zátopek nie je americký trhák, ale do najjemnejších nuáns precízne režírovaný film, ktorý nechce ohurovať bombastickými scénami, nemá v úmysle využiť ani okupáciu Československa, tá dej len jemne podfarbuje a nemá ambíciu ani experimentovať a nasilu hrať sa na veľké umenie. Prihovára sa divákovi, práve tým, že sa na nič nehrá, ale Zatopek10 resizeto čo prezentuje robí precízne a adresne. Ondříček si dal mimoriadne záležať aj na tom, aby negatívni hrdinovia nevyšli ako karikatúry, ale ako ľudia možno presvedčení o svojej pravde alebo situáciu len využívajúci vo svoj prospech. Aby boli takí aká bola doba. Inak by neprežili.

Aby snímka dosiahla aj želateľný vizuálny efekt o to sa postaral kameraman Štěpán Kučera. Kamera bravúrne sníma predovšetkým bežecké výkony hlavných protagonistov, no významne vyzdvihne aj celkovú atmosféru tak hektických pretekov, ako aj tichých súkromných stretov. Kučerova kamera je hodná povšimnutia, lebo bez nej by film nebol tak vyvážený. K vyváženosti však prispel aj precízny strih Jaroslawa Kamińského, hudba Beáty Hlavenkovej i kostýmy Kateřiny Štefkovej.

Zatopek13 resizeOhliadnutie sa za životnými peripetiami veľkého športovca, presnejšie manželov Zátopkovcov, je po dlhom čase plnokrvný český film, ktorého najväčeou devízou je, že po profesionálnej stránke je porovnateľný s dielami renomovaných svetových tvorcov. Nie je to plagiát amerických uslzených, popisných životopisných filmov, ale príbeh, ktorý sa odohral v týchto končinách, nie v najvhodnejšom čase pre ľudí, ako boli dvaja vrcholoví športovci. Ron Clarke odchádza do Austrálie s ponaučením, že to nikdy netreba vzdať – to je Zátopkove krédo. A platí to aj o filmoch, nikdy to netreba vzdať, stále skúšať - raz sa to podarí. Aj keď to dlho trvá.

Zatopek9 resizeZátopek, Česko, 2021
Dĺžka: 131 minút
Réžia: David Ondříček
Scenár: David Ondříček, Alice Nellis, Jan P. Muchow
Kamera: Štěpán Kučera
Hudba: Beata Hlavenková
Strih: Jarosław Kamiński
Kostýmy: Kateřina Štefková
Produkcia: David Ondříček, Kryštof Mucha
Hrajú: Václav Neužil ml., Martha Issová, James Frecheville, Robert Mikluš, Jiří Šimek, Milan Mikulčík, Peter Nádasdi, Štěpán Kozub, Vojtěch Fülep, Richard Fiala, Vavřinec Hradilek, Kryštof Krhovják, Petr Panzenberger, Peter Kočiš, Kevin Michael Clarke, Barbora Bočková, Anna Schmidtmajerová, Milan Cimerák, Filip Březina, Marek Příkazký, Jiří Rendl, Anna Cónová, Vladimír Čapka, Erika Stárková, Jiří Zeman, Jiří Roskot, Jaroslav Pížl, František Večeřa, Pavel Vacek, Radovan Král, Lenka Termerová, Adam Mišík, Oskar Hes, Karel Heřmánek ml., Matyáš Pekárek, Ernesto Čekan, Jaroslav Plesl, Mirka Louthanová, Josefína Krycnerová, Renata Kotápišová, Roy McCrerey, Andrea Miltner, Lukáš Křišťan, Jiří Cipín, Daniela Hirsh
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 9. septembra 2021
Foto: Bontonfilm

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.