Šťastný nový rok

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Novy resizeVďaka reklame a obchodným reťazcom sme si už zvykli na istý predstih v pripomínaní si koncoročných sviatkov. Nikoho teda neprekvapilo, keď sa túto jeseň na plagátoch objavilo klasické  novoročné želanie: Šťastný nový rok. Takto totiž znie titul  nového slovenského filmu (mimochodom, pôvodne sa mal volať Novoročný bozk). Jeho príbeh sa začína v predvianočnej Bratislave, končí sa na Nový rok v zasnežených Vysokých Tatrách a všetko sa točí okolo toho, že ako sa hovorí v reklamnom slogane: “láska má mnoho podôb, ale nakoniec si každého nájde.“

Film nakrútil Jakub Kroner (1987) podľa scenára svojej mamy – scenáristky a producentky Adriany Kronerovej. Režisér a animátor, ktorý vzbudil pozornosť svojimi animovanými, ale aj celovečernými hranými filmami, najmä Bratislava  film (2009) a Love (2011), tentoraz dodržiava striktne pravidlá žánru romantickej komédie, určenej predovšetkým Novy2 resizenežnejšej časti publika. Jeho protagonistkami sú štyri priateľky, ktoré riešia svoje partnerské, rodinné i iné životné situácie. Stvárňujú ich herečky, s ktorými scenáristka i režisér pracovali už v prípade úspešného televízneho seriálu Milenky a nečudo, že im scenáristka písala úlohy priamo na telo.

Barbi (Zuzana Norisová) žije v šťastnom manželstve s Tominom (Tomáš Maštalír), ktorý podniká a aj z domu úraduje cez internet, momentálne s čínskymi partnermi, ale vždy ochotne plní manželkine  príkazy. Problémom je, že vo svojej mimoriadnej roztržitosti na väčšinu z nich zabúda a stráca nielen osobné veci, ale neraz aj ich dcérku – sedemročnú Sofi. Voči manželkinym priateľkám je však viac ako ústretový, vníma ich ako súčasť Novy3 resizerodiny. Takže, keď sa s Hanou (Táňa Pauhofová) pred Štedrým večerom a plánovanou spoločnou dovolenkou na Maledivách, jej priateľ  nečakane rozíde esemeskou, berie ako samozrejmosť, že spolu strávia Vianoce aj zimnú dovolenku vo Vysokých Tatrách. Ako sa neskôr dozvieme, do Tatier chodia pravidelne na lyžovačku a vždy zakotvia v hoteli Grand, kde je riaditeľom manžel ich tehotnej priateľky Veroniky (Gabriela Marcinková). Nikdy nechýba ani ďalšia bratislavská priateľka, čerstvo rozvedená Marcela  (Antónia Lišková) s pubertálnou dcérou Nelou a mamou Elenou (Emília Vášáryová).

Netušia, že v hoteli sa ubytoval i Marcelin bývalý manžel Peter Novy4 resize(Marek Majeský) so svojou mladučkou priateľkou. Nie je to však jediný zdroj komicko-trápnych zápletiek. Hotel práve kúpil bohatý podnikateľ z Prahy (Ján Koleník). Keďže nikto nevie ako vyzerá, pomýlia si ho s jeho šoférom (Petr Vaněk) a nový majiteľ využije svoje inkognito, aby si personál hotelu preveril, ale sa aj uchádzal o priazeň Hany, bez toho, aby vedela o jeho bohatstve. Na svoje si prídu aj fanúšikovia dojímavých motívov. Ešte v Bratislave zistila vnučka Nela, že stará mama Elena (Emília Vášáryová) ukrýva v nočnom stolíku fotografiu Štefana (Jiří Bartoška), svojej lásky z mladosti. Kedysi odmietla s ním emigrovať do cudziny, lebo sa musela postarať o chorľavých rodičov. Odvtedy o ňom nepočula. Zaskočí ju, keď  sa po viac ako pol storočí objaví zrazu na Novy5 resizeSlovensku, aby ju našiel...

Výborné herecké obsadenie, šarmantné ženy i muži, skvelí herci a Milka Vášáryová, ktorá rokmi nestarne, ale zreje ako  dobré víno. Vlastne stačí dívať sa ňu, ako sedí na balkóne vysokohorského hotela, popíja kávu a sem tam prehodí dajakú tú staromamovskú múdrosť. Nič svetaborné, ale verila som jej každé gesto, pohľad i to, že nikdy netreba strácať nádej...

Najviac som sa však potešila zo scény s medveďom. Hugo (tak znie meno štvornohého herca v reáli) bol dosť obézny, takže sa vraj nedokázal postaviť na zadné nohy bez opory, čím nesplnil očakávanie  režiséra, ale pred vystrašenú Veroniku čiže Gabiku Marcinkovú si hrozivo sadol do snehu, aby nakoniec dôstojne Novy6 resizeodišiel po štyroch. Zato Jakub Prachař (v postave jej manžela) panicky utiekol, ako mu kázal scenár a svoju tehotnú ženu nechal napospas chlpáčovi. Veronika sa so zavretými očami  prihovára medveďovi, aby jej dal pokoj a keď sa tak stane, dosť dlho uvažuje, či ešte môže veriť chlapovi, ktorý ju nechá v takej situácii samú. Ešteže ho miluje a láska dokáže odpúšťať.

Scenáristka a producentka Adriana Kronerová dokázala nespočetnekrát svoju kreativitu v práci pre divadlo, televíziu i film. Tentokrát netají inšpiráciu známymi romantickými komédiami, takže niektoré zápletky sú povedomé, iné predvídateľné a pri niektorých scénach som si spomenula na filmy pre pamätníkov. Napríklad ako mačiatka v starom českom filme doprial hoteliér nie Hugovi Haasovi ale dlháňovi Jindřichovi Plachtovi, ktorého omylom Novy7 resizepovažuje za milionára. Tu je v tejto situácii dlháň Petr Vaněk. Alebo keď  Hana, čiže Táňa Pauhofová, nakupuje módne oblečenie. Nevdojak evokuje spomienku na Juliu Roberts vo filme Pretty Woomen.

Film Šťastný nový rok nie je na prvý pohľad nič zvláštne. Hrdinovia nemajú problémy s financiami, pohybujú sa v iných kruhoch ako našinec, ale nevyhli sa im rodinné a partnerské trampoty, čo diváka trochu zlomyseľne  poteší. Na rozdiel od skutočnosti však nakoniec láska zvíťazí a aj keď sa nič prevratné nestane, lásky predsa  nie je nikdy dosť a všetci nájdu to, čo hľadali. Ono, romantické komédie majú neraz príchuť červenej knižnice. To však priaznivcovi žánru neprekáža. Navyše, keď majú tvorcovia zmysel pre humor a mieru. Film ukazuje pôvabnú vianočnú Novy8 resizeatmosféru v Bratislave i nádheru Tatier. Tie sú vlastne ďalším protagonistom filmu a filmári ich po neviem koľký krát znova objavujú. Zhodou okolností  sú „miestom činu“ aj nedávno uvedeného českého filmu Žena na vrcholu.

Vianočná romantická komédia Šťastný nový rok je  milá, príjemná filmová rozprávka pre dospelých o láske a sile priateľstva. Poteší o to viac, že vznikla na Slovensku a tak trochu je akoby reklamou naň. Neviem, či podporí cestovný ruch. Ale určite si nájde svojich divákov nielen v kinách, ale neskôr i pri televíznej obrazovke. Nuž a svojím spôsobom je istým druhom novoročného pozdravu všetkým divákom i čitateľom týchto riadkov: Šťastný nový rok, priatelia!

Novy9 resizeŠťastný nový rok, Slovensko, 2019
Dĺžka:92 minút
Réžia: Jakub Kroner
Scenár: Adriana Kronerová
Kamera: Mário Ondriš
Strih: Michal Kondrla
Zvuk: Lukáš Kasprzyk
Hudba Marián Čekovský
Architekt: Viera Dandová
Kostýmy: Sandra Žigová
Make up arts: Klára  Surdová
Hrajú: Táňa Pauhofová, Emília Vášáryová, Gabriela Marcinková, Antónia Lišková, Zuzana Norisová, Anna Kadeřávková, Karolína Tkáčová, Nina Petrikovičová, Jiří Bartoška, Ján Koleník, Tomáš Maštalír, Jakub Prachař, Marek Majeský, Petr Vaněk a ďalší

Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 5.decembra 2019
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.