Woman at War (Kona fer í stríð)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zena15 resizeJedným z filmov populárnej prehliadky severských filmov SCANDI (16.1 – 20.1.2019), ktorá sa začína dnes, je aj druhá snímka úspešného islandského režiséra Benedikta Erlingssona, ktorá na Slovensku prichádza do kín pod názvom Woman at War, v Česku ju nazvali Žena na válečné stezce.

Benedikt Erlingsson bol dlhší čas známy len ako autor a herec a preslávil sa svojimi výkonmi v divadle a televízii. No hneď jeho prvý dlhometrážny film O koňoch a ľuďoch, ku ktorému napísal aj scenár, sa stretol s veľkým ohlasom.  Zena2 resizeZískal Cenu za režisérsky debut na medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane (2013), po ktorej nasledoval rôzne množstvo rôznych ocenení. Woman at War je jeho druhým filmom a takisto nezostal bez povšimnutia. Získal zaň cenu LUX Prize Európskeho parlamentu za najlepší film roku 2018. Hlavná predstaviteľka sa dostala aj do výberu o najlepšiu herečku na nedávno vyhlásených  Európskych filmových cenách. Dnes už vieme, že síce triumfovala poľská herečka Joanna Kulig za úlohu vo filme Studená vojna, ale napriek veľkej konkurencii (nominovaných bolo šesť herečiek) sa na Zena12 resizevýkon Halldóry Geirharðsdóttir (dvojúloha) len tak ľahko nezabudne.

Hrdinka príbehu Halla je uznávaná učiteľka, navyše vedúca spevokolu a nikto nepredpokladal, že má dvojaký život. Halla totiž vedie svoju súkromnú vojnu s priemyslovými gigantmi, ktorí ničia krásnu islandskú prírodu a v neposlednom rade bojuje aj proti cudzincom, ktorí sa snažia prebojovať na islandský trh. V expozícii ju vidíme v krásnej divokej prírode s lukom, no nestrieľa na zver, ale na vysoké elektrické napätie, Zena11 resizeaby na niekoľko dní vyradila továreň z chodu. Je presvedčená o tom, že táto jej záškodnícka činnosť odradí votrelcov a ona zabráni ekologickej katastrofe. Lenže tentoraz sa jej podarí len zázrakom uniknúť. Vysokopostavený človek, ktorý ju podporuje, začína mať obavy a žiada, aby prestala, lebo je to nebezpečné. Halla si však nedá povedať, možno aj preto, že má pocit, že nie je sama, ktorá takto zmýšľa, veď jej nezištne pomohol neznámy človek. Skonštatujú, že sú možno rodina, Zena6 resizeveď na Islande je ním skoro každý, keď nie biologická tak rozhodne duchovne spriaznená. Halla je totiž svojim spôsobom fanatik, nekompromisná, tvrdohlavá žena, ktorej nie je jedno v akej krajine žije. Má však aj ďalšiu dilemu, pre niekoľkými rokmi požiadala o adopciu siroty a schválenie jej žiadosti príde v najnevhodnejšiu chvíľu. Čo má robiť ? Pokračovať v sabotážnych akciách alebo ísť si po ukrajinskú sirotu ? Halla má však sestru dvojča Ásu, ktorá takisto požiadala o adopciu, lenže tej sa to teraz nehodí – odchádza meditovať do Indie. Zena7 resizeÁsa je presný protiklad svojej sestry, jej svet je orientovaný na duchovno, meditáciu a jogu a, našťastie, o sestriných aktivitách nevie nič. Len sa na seba nerozoznateľne podobajú. Ich cesty sa však opäť stretnú za veľmi dramatických okolností.

Snímka, takisto ako o režijný debut Benedikta Erlingssona O koňoch a ľuďoch, je žánrovou mixážou predovšetkým drámy a čiernej komédie a veľmi precízne vykresľuje mentalitu obyvateľov tejto krásnej a drsnej krajiny. Nebol by to však Zena10 resizeErlingsson, aby jeho pohľad na situáciu, do ktorej sa hrdinka dostáva, nebol plný irónie, s podtónom jemnej romantiky. Na celej strastiplnej ceste, vzdoru, hnevu a svojhlavosti sa zjavuje Halle kapela zložená z trojice hudobníkov, ktorá dotvára dianie ironickým soundtrackom. Pri zmienke o Ukrajine sa jej zjavujú tri spievajúce krojované ukrajinské dievčatá. Toto všetko dokresľuje jej dilemu: čo je múdrejšie, ak ide o záchranu sveta -  sabotáže alebo adoptovanie ukrajinskej siroty? Je jasné, že odpoveď neexistuje. No o to sa režisér ani nesnaží. Jeho ústrednou témou je hľadať, mimoriadne svojsky a naliehavo, Zena14 resizeodpoveď na otázku, ako by sme mohli každý jeden z nás prispieť k tomu, aby sme zabránili ekologickej katastrofe, ktorá sa na nás rúti zo všetkých strán, nerozumní politici a bezohľadní a expanzívni giganti chcú ovládnuť celý svet, bez ohľadu na to aké to bude mať dôsledky na životné prostredie. Snímka v širšom kontexte, okrem záchrany našej planéty, rieši aj sociálne problémy ľudstva. Veľká časť sveta žije v hrozných sociálnych podmienkach, pre krajiny s relatívnym blahobytom až neuveriteľnými a hrôzostrašnými, a nemusíme ísť ani do Afriky, stačí sa poobzerať okolo seba. Tvorca tieto naliehavé otázky, Zena4 resizektoré trápia, ľudstvo prezentuje s humorom, nadhľadom, ironicky, strieda nálady, tempo, žánre.

Film Woman at War je pozoruhodný vynikajúcim hereckým výkonom Halldóry Geirharðsdóttir. Halla je v jej podaní je rázna, uvzatá a o správnosti svojho rozhodnutia síce nepochybuje, ale aj trochu váha, Ása je jemná, dáva prednosť duchovnu, no napriek tomu je rozhodnejšia. Ale jedno majú obe ženy spoločné – tvrdohlavosť, islandskú tvrdohlavosť. Vynikajúca kreácia, zapamätáte si ju. No film je okrem Zena5 resizehereckých výkonov celého ansámblu  zaujímavý  predovšetkým krásnou a cielenou kamerou Bergsteinna Björgúlfssona. Čo sa z divokej prírody Islandu vyťažiť dalo kameraman vo filme zúročil, čím dramatickosť i absurdnosť deja patrične podčiarkol a doplnil. Vhodne atmosféru dotvorila aj dobre volená hudba a precízny strih Davida Alexandera Corna. Režisér si zasa zaslúži pochvalu za to, že nám opäť predostrel príbeh, nad ktorým môžeme uvažovať, pochybovať, súhlasiť alebo nesúhlasiť, ale takisto sa zasmiať a dobre baviť, a to všetko Zena resizeprezentuje profesionálne na vysokej úrovni.

Film Woman at War sa teda neodvážim (ani nemôžem) žánrovo nikam zaradiť. Je na jednej strane dráma, takisto tragikomédia, ale aj hlboko ľudský príbeh o sesterskej láske a spolupatričnosti ľudí rovnakého zmýšľania. Je síce pravda, že sabotáž v nijakom prípade nie je riešenie, adopcia jednej siroty svet nespasí, ale len tak sa prizerať kam sa tento svet rúti je takisto nezodpovedné.
 
Zena13 resizeWoman at War (Kona fer í stríð ), Island, Francúzsko, Ukrajina 2018)
Dĺžka: 101 minút
Réžia: Benedikt Erlingsson
Scenár: Ólafur Egilsson, Benedikt Erlingsson
Kamera: Bergsteinn Björgúlfsson
Strih: David Alexander Corno
Hudba: Davíð Þór Jónsson
Hrajú: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada, Jörundur Ragnarsson, Helga Braga Jónsdóttir, Iryna Danyleiko, Vala Kristin Eiriksdottir, Jón Gnarr, Omar Gudjonsson, Björn Thors a ďalší
Distribúcia: Film Europe Media Company
Premiéra v SR: 17. januára 2019
Foto: Film Europe Media Company

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.