Pod jedným stromom (Undir trénu)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Strom6 resizePo skvelých islandských Baranoch (2015) Grímura Hákonarsona, príbehu o dvoch znepriatelených bratoch,  sa z nehostinného vidieka prenesieme do mesta, medzi  dve rodiny, rozdelené stromom s názvom Pod jediným stromom.

Na jednej strane stojí  Konrad a Eybjorg, ona sa chce opaľovať a prekáža jej tieň , ktorý vrhá na ich stranu. Konrad  teda požiada suseda Baldvina (Sigurdur Sugurjónsson, jeden z bratov v Baranoch), aby to nejako vyriešil. Baldvin sľúbi, že odpíli pár vetiev. Tento rozhovor sa nepáči jeho žene Inge. Stromu sa nikdo nedotkne.  Téma rozdelenia Strom resizepokračuje v druhej dejovej línii a týka sa syna Inge a Baldvina Atliho. Manželka ho pristihne  v noci pri videu s jeho predošlou priateľkou. Odohráva sa v ňom vášnivá sexuálna scéna. Agnes to nahnevá a vyhodí ho z domu.

Vo filme, avizovanom ako komédia, toho veľa na zasmiatie nie je. Vojna susedov sa nezastaví pred ničím. Inge, s viditeľne  narušeným psychickým stavom kvôli zmiznutiu staršieho syna, ventiluje svoju nechuť ku Konradovej manželke. On je rozvedený a Eybjorg jej svojou snahou držať sa vo forme jednoducho pije krv. Navyše  musí po ich  vlčiakovi zbierať  po vlastnej záhrade hovienka. Keď zmizne ich  kocúr, všetko je jasné. Zmizne i pes a zakrátko sa pred dverami Kornáda a Strom3 resizeEybjorg objaví jeho vypchatá verzia.  Konrád sa pod stromom v noci objaví s motorovou pílou. Z triviálnych susedských sporov sa rodí tragédia ako bič. Jednota a harmónia medziľudských vzťahov sa stráca v nenávratne.

Vlastne stačilo len málo, trochu dobrej vôle a odvaha  vyrovnať sa s vlastnými chybami. Režisér Hafsteinn Gunnar   Sigurdðsson udeľuje svojim divákom lekciu z morálky. Nedostatok  pozitívnej komunikácie a tvrdohlavé  hájenie vlastného pohľadu na svet, je v spoločnosti, kde majú ľudské väzby i vďaka  náročným prírodným podmienkam oveľa  Strom2 resizedôležitejší význam,  užitočným predmetom kritiky. Prirodzene, nielen tam. Dôraz na individualizmus a práva jednotlivca sa v západnej časti sveta čoraz výraznejšie stáva deštruktívnou spoločenskou dominantou, potláčajúcou kolektívne vedomie, jednotu a súdržnosť  ľudí, zdieľajúcich spoločné záujmy a potreby.  Pohľad na opačnú stranu, do spoločností jednoznačne a direktívne vedených k potláčaniu individuálnych nárokov a práv, neposkytuje príliš veľa optimizmu. Jednotiace dogmy, či už náboženské alebo  ideologické, prinášajú menej slobody  a priestoru pre vlastnú iniciatívu. Dôsledky  a hlavne ekonomické výsledky tohto modelu sú  i vďaka  rozvinutým informačným technológiám  všeobecne známe.

Strom4 resizeSigurdðssonov film však vo svojich úvahách tak ďaleko nezachádza. Jednoducho chce udeliť názornú lekciu istého typu chovania. Svojmu  výkladu sa snaží  dodať ľahko ironický  tón a dokresľuje ho  odtienkami komickej bizarnosti . Baldvin  sa chodí odreagovať do mužského spevokolu a tóny hrdinského chorálu vytvárajú k dianiu  „pod jedných stromom“  groteskný kontrapunkt. Z predchádzajúcich režisérových  filmov sme mali možnosť vidieť film Doprava doľava (2011) na MFF Karlove Vary, príbeh dvoch cestárov v pustej islandskej krajine, kam si priniesli  svoje  problémy a frustrácie. Za zmienku stojí i fakt, že kameramankou bola Poľka Monika Lenczewska, ktorú v roku 2016 časopis Variety  zaradil medzi desať nádejných mien a  film Difret (2014) s jej kameramanskou účasťou si z festivalu Strom11 resizeSundance odniesol Cenu divákov.

Islandský film si aj v našich kinách našiel pozorné publikum. Popri tých najrenomovanejších tvorcoch ako Baltasar  Kormákur (S milenkou mojej matky, 2000, Svatba za bielej noci, 2008) a Fridrik Thór  Fridriksson (Mama Gógo, 2010, Sokoli, 2002, Anjeli univerza, 2000) je to i Benedikt Erlingsson a jeho nezabudnuteľný film O koňoch a ľuďoch (2013). Film Pod jedným stromom je tak v istom zmysle i pohľadom do urbanizovaného sveta,  kde sa  prírodný symbol stáva katalyzátorom zložitého ľudského spolužitia.

Strom5 resizePod jedným stromom (Undir trénu), Island, 2017
Dĺžka: 89 minút
Réžia: Hafsteinn Gunnar Sigurdðsson
Kamera: Monika Lenczewska
Strih: Kristján Loðfjörð
Hudba: Daniel Bjarnason
Hrajú: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sugurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Selma Björnsdóttir, Lára Jóhana Jónsdóttir, Dóra Jóhannsdóttir, Sigrídur Sigurpálsdóttir Scheving a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 13. septembra 2018
Foto: Bontonfilm


Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.