3 dni v Quiberone (3 Tage in Quiberon)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tri2 resizeSnímka 3 dni v Quiberone, ktorá je súčasťou populárnej prehliadky Be2Can, hovorí o rakúskej herečke Romy Schneider, ktorá patrila svojho času medzi najpopulárnejšie celebrity v Európe a dosť možno bola po tri desaťročia aj najsledovanejšou herečkou na starom kontinente vôbec. Romy bola na tento svet ilúzií zvyknutá, pretože jej matka bola sama herečkou.

Avšak sláva, ktorú jej priniesla úloha mladej cisárovnej Sissi v trilógii Ernsta Marischku z 50. rokov, sa ukázala nad jej fyzické aj psychické sily. Herečka pokračovala v pomerne úspešnej kariére až do svojej smrti vo veku 43 rokov v roku 1982, za sprievodu obrovského mediálneho záujmu. Novinári a široká verejnosť sa však viac zaujímala o jej súkromný Tri7 resizeživot, problémy s alkoholom a utišujúcimi látkami a milostné škandály s viacerými mužmi ako o jej herecké výkony. Jej osud je natoľko známy, že nie je dôvod sa jej životu venovať obšírnejšie a podobne sa rozhodla aj režisérka Emily Atef, ktorá si za centrum svojho záujmu vybrala jej niekoľkodňový pobyt začiatkom osemdesiatych rokov v päťhviezdičkovom hoteli vo francúzskom Quiberone. Herečka tu okrem oddychu mala v pláne urobiť pomerne odvážny rozhovor s novinármi z denníka Stern.

Konkrétne s mladším Michaelom Jurgsom a starším fotografom Robertom Lebeckom, ženiným dlhoročným verným priateľom. Tri8 resizeJeho oddanosť Romy je vo filme stvárnená Lebeckovým obsesívnym fotografovaním herečky v akejkoľvek pozícii v priebehu dňa. Jej najbližším človekom je však na pohľad racionálne zložená priateľka Hilde Fritsch, usilujúca sa zrejme po dlhé roky udržať svoju rovesníčku v medziach akejsi normálnosti, respektíve uchrániť ju pred definitívnou stratou kontaktu s realitou. Emily Atef tak hneď na začiatku udelí štyrom hlavným postavám pevné miesto v sujete a umne im poskytuje približne rovnaký priestor na vyjadrenie svojich myšlienok a divák časom veľmi dobre pochopí ich vzájomné vzťahy. Michaelov prístup zastupuje celkový vzťah médií a verejnosti k Romy, na jeho mieste by sa asi každý novinár Tri resizechoval rovnako manipulatívne. Robert je mužom obdivujúcim extrémne populárnu ženu, ako nedostižnú divu a táto nevyváženosť vo vzťahu dvoch blízkych ľudí symbolizuje nemožnosť ženy v takomto postavení viesť harmonický milostný a rodinný život. Hilde je tou viac do budúcnosti premýšľajúcou priateľkou, neustále riešiacou problémy krajšej a populárnejšej najlepšej kamarátky, aký poznáme z mnohých filmov.

Autorský zámer režisérky bolo ukázať vzájomnú závislosť všetkých zúčastnených medzi sebou. Novinári a priatelia neboli bez Romy v podstate ničím zaujímaví a naopak, Romy by bez záujmu médií a ľudí točiacich sa okolo nej ako okolo stredu ich Tri3 resizevesmíru nemohla dosiahnuť tak hviezdnych výšin. A postavy si toto postavenie veľmi dobre uvedomujú. Súčasťou takto nastavených podmienok sa stáva aj vzájomná manipulácia, jedna z dôležitých tém snímky. Divák, dostatočne oboznámený s jej osudom si počas filmu môže odškrtávať povinné zmienky o faktoch z herečkinho života. Nechýba tak celoživotné prekliatie menom Sissi, vzťah s Alainom Delonom, neschopnosť komunikácie so synom, spomienky na matku, zábery na neustále fajčiacu a popíjajúcu Romy, a tak podobne.

Našťastie, pre Alef slúžia skôr iba na dokreslenie skutočnosti, než aby sa stali centrom jej záujmu. Životopis sa dá poňať viacerými spôsobmi a osobne doceňujem viac snahu upriamiť sa na určitú fázu života známej osobnosti, ako prierez celým Tri4 resizeživotom. V tomto prípade by sme pri klasickom poňatí sledovali predvídateľný  film zložený z epizód venujúcim sa detstvu, nakrúcaniu Sissi, následný nárast popularity, vzťah s Delonom a ďalšími mužmi, narodenie dieťaťa, prepad do alkoholizmu a nastupujúce depresie až po predčasnú smrť. Paradoxne práve zameranie sa na konkrétny krátky úsek zo života môže povedať o zaujímavej osobnosti divákovi viac, ako jeho súhrn od A po Z. 3 dni v Quiberone sú toho dôkazom.

Nesmieme zabudnúť ani na výkon Marie Bäumer v úlohe Romy Schneider. Tá stvárnila herečku v o niečo staršom veku, aký mala Romy počas pobytu v Quiberone, ale vzhľadom na Tri5 resizedokonale naučené gestá si to ani neuvedomíte a po chvíli budete mať pocit, že sledujete samotnú rakúsku hviezdu, hrajúcu samú seba v hranom filme. Čiernobiely materiál iba dotvára dojem, že sledujeme dielo nakrútené pred niekoľkými desiatkami rokov. Nemecká herečka je svojmu predobrazu fyzicky nesmierne podobná, až sa vynárajú spomienky na legendárne výkony Bena Kingsleyho v úlohe indického štátnika Máhatmu Gándhího alebo Vala Kilmera ako Jima Morrisona, speváka The Doors. Snáď si jej výkon všimne aj americká akadémia, to, že ide o neanglicky hovorený film, by nemuselo byť tentokrát prekážkou.

Tri10 resize3 dni v Quiberone ( 3 Tage in Quiberon), SRN, Rakúsko, Francúzsko,  2018)
Dĺžka: 115 minút
Scenár a réžia: Emily Atef
Kamera: Thomas E. Kienast
Strih: Hansjörg Weissbrich
Hudba: Christoph Kaiser, Julian Mass
Hrajú: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner, Robert Gwisdek, Denis Lavant, Christopher Buchholz, Vicky Krieps, Vincent Furic a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra  v SR: 4. októbra 2018
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.