Pacific Rim: Povstanie (Pacific Rim: Uprising)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Rim12 resizePacific Rim: Povstanie zo všetkého najviac udivuje už len tým, že vôbec vznikol. Niežeby išlo v tom množstve hollywoodskych blockbusterov o projekt, ktorý by kandidoval na najzbytočnejší sequel poslednej doby. Tento údiv vychádza skôr z toho, že prvý a, poriadne drahý, diel nepatril medzi vyložené hity roka a zaplatil sa len tak-tak. No i napriek tomu sme sa dočkali pokračovania.

Nedá sa pritom povedať, že by v sebe neskrývalo určitý potenciál a že základy mytológie, ktoré pomáhal položiť samotný Guillermo del Toro sú vyložene nezaujímavé. Producentov však prvom rade zaujíma reč čísiel a potom čo Rim2 resizePacific Rim (u nás pod názvom Ohnivý kruh) v amerických kinách výraznejšie neuspel, renomé mu musel zachraňovať skôr zvyšok sveta. A hlavne Čína. Krajina, ktorá už v počte multiplexov prekonala aj Spojené Štáty sa posledné roky stáva variabilnou premennou, s ktorou treba jednoznačne počítať. Svedčia o tom napríklad aj vynikajúce čínske tržby filmu Warcraft: Prvý stret, ktorý vo zvyšku sveta viac-menej prepadol, ale i obrovský úspech domáceho titulu Wolf Warrior 2, ktorý na miestnej pôde lámal jeden rekord za druhým. A hollywoodski producenti sú si toho veľmi dobre vedomí. Z tohto Rim3 resizepohľadu skutočne nie je veľmi prekvapujúce, že Pacific Rim: Povstanie je viac-menej šitý na mieru tamojšiemu práve publiku.

Samozrejme, stále ide o klasický hollywoodsky veľkofilm so všetkým, čo k nemu patrí, no tie majú Číňania pomerne radi. Aj keď zďaleka nie každý. Poslední Jediovia možno kraľovali minulému roku, no pre hrdý národ z východu boli príliš dlhí, civilní, šliapajúci na ideály a s malým množstvom tváričiek z katalógov. A k tomu žiadny herecký zástupca ich krajiny. Pacific Rim4 resizeRim: Povstanie rozhodne neopakuje podobné chyby. Naopak, riadi sa klasickými zákonitosťami filmových „dvojok“, čiže všetkého je viac. Akcie, farieb, odľahčenia, ale aj postáv. Čo na tom, že na niektorých mená si pri záverečných titulkoch ani nespomeniete? Hlavne že sú správne fotogenickí a kamera ich sníma s patričným fetišom (čo výnimočne platí aj o Johnovi Boyegovi z posledných Star Wars, predstaviteľovi asi jedinej skutočne charizmatickej postavy). Film navyše funguje aj ako archetypálna science fiction rozprávka o boji dobra proti zlu, kde bude zrejme dôležitú úlohu zohrávať aj národná Rim5 resizehrdosť. Môže niečo zahriať pri srdiečku viac ako fakt, že čínsky národ pomáha aktívne zachraňovať svet pred jeho záhubou?

Dej filmu sa odohráva 10 rokov po udalostiach prvého dielu. Prvá vojna proti Kaiju sa skončila, no ľudstvo nespí na vavrínoch a pripravuje sa na možnú odvetu. Jedným zo zástupcov novej generácie je mladý Jake Pentecost (John Boyega), syn generála a vojnového hrdinu Stackera Rim6 resizePentecosta, ktorý položil život v boji o trhlinu v Pacifickom Oceáne. Jake sa aj z osobných dôvodov rozhodne netúži opätovne zapojiť do programu Jaeger, no po sérii nie úplne legálnych aktivít nemá príliš na výber. Od začiatku dúfa, že jeho anabáza v armáde nebude mať dlhé trvanie, lenže čo nevidieť prichádza nový útok... tentoraz dokonca i z vlastných radov.

Bolo by veľmi jednoduché odsúdiť druhý Pacific Rim mávnutím roky, no až také jednoduché to nie je. Akékoľvek  ambície, o Rim8 resizektoré sa pokúšal jeho predchodca (hoci to môže znieť pri podobnom type filmu viac než zvláštne) sú síce preč a po Del Torovom odchode z režisérskej stoličky zostala len rýchla videoklipová zábava. Avšak zábava, ktorá si je dobre vedomá, na koho cieli a napriek určitej prepálenosti neprekračuje určité hranice. Nie, o inteligentnú záležitosť skutočne nejde, aspoň však nebombarduje diváka vyloženými nezmyslami a nepodkopáva Rim9 resizesi každú chvíľu nohy ako poslední Transformeri. A  na dôvažok je veľmi svižne nakrútená, s množstvom efektnej a prehľadnej akcie odohrávajúcej sa väčšinou zadenného svetla. Dá sa vlastne žiadať viac od filmu, kde sa mlátia obrovskí roboti, respektíve obrovskí roboti a menenej veľké monštrá? Možno áno, reálne asi veľmi nie. Debutant a prevažne seriálový tvorca Steven S. DeKnight (Spartacus, Daredevil, Angel) z tohto pohľadu v Rim11 resizepodstate obstál.

Pacific Rim: Povstanie pritom rozhodne nemusí zaujať ani tých, čo zo zásady neopovrhujú hlučnou trikovou zábavou. Je to ako sledovať hranú verziu animáku bežiaceho v ranných hodinách. Pre niekoho môže byť prehnaná miera digitálnych trikov Rim10 resizeubíjajúca a rovnako i občasný a nie vždy hodiaci sa humor. Skalným priaznivcom jednotky zase môže prekážať absencia temnejšieho tónu, ako i väčšiny známych postáv. No pre divákov, v ktorých stále drieme dieťa, a ktorí pristúpia na pravidla hry, môže ísť o adekvátne strávené dve hodiny v kinosále.

Rim resizePacific Rim: Povstanie ( Pacif Rim: Uprising), USA, 2018
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Steven S. DeKnight
Scenár: Emily Carmichael, Kira Snyder, Steven S. DeKnight, T. S. Nowlin
Kamera: Dan Mindel
Strih: Dylan Highsmith, Josh Schaeffer, Zach Staenberg
Hudba: Lorne Balfe
Hrajú: John Boyega, Scott Eastwood, Cailee Spaeny, Adria Arjona, Tian Jing, Rinko Kikuchi, Charlie Day, Burn Gorman, Dustin Clare, Karan Brar, Nick E. Tarabay, Daniel Feuerriegel a ďalší
Distribúcia:CinemArt
Premiéra v SR: 22. marca 2018
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.