Zabijaci z malomesta (Draberne fra Nibe)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Zabijaci2 resizeDánky režisér Ole Bornedal sa potom, čo si pred piatimi rokmi odskočil do USA nakrútiť nadprirodzený horor Kliatba z temnôt, vracia späť  k dánskemu celovečernému filmu. Tentokrát sa rozhodol nakrútiť čiernu komédiu s názvom Zabijaci z malomesta.

Hlavnými hrdinami sú Edward (Ulrich Thomsen) a Ib (Nicolas Bro), dvaja muži v stredných rokoch, a podnikatelia, ktorí podvodmi a prácou na čierno nadobudli peknú sumičku peňazí. Manželstvo ich však veľmi nenapĺňa a ich polovičky prejavujú ďaleko väčší záujem o miestne kurzy salsy. V hlavách im logicky skrsne myšlienka na rozvod, lenže Zabijaci3 resizeten niečo stojí a nie je také ľahké rozlúčiť sa s ťažko nadobudnutými financiami. Ako z toho von? Čo takto povolať si nájomného vraha z inej krajiny, nech sa postará o tento menší problém? Presne to im napadne pod vplyvom alkoholu a keď si na druhý deň uvedomia, akej hlúposti sa dopustili, na zrušenie zákazky je už neskoro. Nájomný vrah z Ruska je na ceste a Edwardovi a Ibovi neostáva nič iné, iba len sa s ním vysporiadať.

Ole Bornedal sa svetu prvýkrát predstavil v roku 1993 a len o rok neskôr výraznejšie zaujal svojim thrillerom Nattevagten. Neskôr prijal ponuku nakrútiť jeho americký remake a výsledkom bola snímka Strážca mŕtvych s Ewanom McGgerom a Nickom Noltem. Thrillerové prvky využíva vo svojej tvorbe pomerne často, aj keď Zabijaci z malomesta sú, ako už zaznelo, skôr čiernou a jemne trpkou komédiou. Je to Zabijaci4 resizevlastne prvýkrát, čo výraznejšie zabrúsil do komediálneho žánru a minimálne u dánskej kritiky nedopadol práve najlepšie. Zaslúžene? Nezaslúžene?

Samotná zápletka je postavená na všadeprítomnej absurdite, z ktorej pramení nie úplne predvídateľný vývoj. Film je plný bizarných postavičiek, ktoré často reagujú úplne inak, akoby ste čakali v rámci daných situácií. Stále sú to však postavy s jasne definovanými charaktermi a ich správanie dáva v rámci vnútornej logiky filmu určitý zmysel. No ich prvoradou úlohou je diváka rozosmiať, a to sa im občas skutočne darí. Napríklad, keď začnú na verejnosti v bare nahlas baviť o tom, kto chce koho zabiť – a keď sa niekto od vedľa ozve, či má volať políciu, dočká sa akurát uštipačnej odpovede v zmysle, že kto Zabijaci5 resizekedy nemyslel na niečo podobné.

Zabijaci z malomesta sú inak klasickou komédiou pre masy, aj keď poriadne nekorektnou. Dialógy vedia byť naozaj pikantné, no nikdy vulgarizmami neprekračujú hranice únosnosti a, našťastie, ostáva len pri verbálnych prejavoch. Bornedal si tu každopádne uťahuje nielen zo všetkých účastníkov, ale aj zo zažitých národnostných stereotypov (Dáni sú chladní, Rusi vynikajú záľubou v alkohole, Briti sú kultivovaní), či tradičných filmových klišé, na ktoré neváha priamo odkazovať. Podľa predpokladov dôjde aj na pár mŕtvol. Zabijaci z malomesta chvíľami pôsobia ako dánska variácia na Coenovské Fargo a nie je vôbec náročné predstaviť si americký remake množstvom známych hollywoodskych celebrít. A možno by ani nebol Zabijaci6 resizehorší, no ak možno Bornedala za niečo pochváliť, tak je to spôsob, akým sa mu podarilo zachytiť atmosféru severskej malomeštiackej komunity.

Malomeštiacky spôsob zmýšľania je inak vo filme podrobený určitej kritike. Hlavné postavy sa v honbe za dokonalým životom neštítia ničoho a nerobí im problém žartovať ani na úkor mentálne zaostalého člena komunity – oni sú predsa niečo viac. Ich manželky zase navštevujú kurzy salsy aj preto, aby ukázali, že sú patrične trendové a vedia ísť s dobou. V skutočnosti  žiadnu z postáv netrápia žiadne zásadné problémy, no občas správajú až pokrytecky a nevážia Zabijaci7 resizesi čo majú. Manželská kríza, ktorá je katalyzátorom celého diania je v podstate vykonštruovaná a stačilo, ak by boli jej aktéri k sebe naozaj úprimní a snažili sa navzájom pochopiť. Z toho uhla pohľadu film môže slúžiť aj ako istá forma manželskej terapie...

Zabijaci z malomesta majú svoje muchy. Ich humor nie je vhodný pre každého, tempo i napriek prijateľnej minutáži sem-tam viazne a záver je až príliš predvídateľný. Hovoriť sa o nich veľmi nebude a ťažko možno čakať, že budú vyhrávať nejaké ocenenia. No i keď má Bornedalenov pokus o Fargo určité rezervy, minimálne snahu treba oceniť. A nikdy neviete - možno vám sadne viac, akoby ste pôvodne čakali.

Zabijaci resizeZabijaci z malomesta (Draberne fra Nibe/Small Town Killers), Dánsko,  2017
Dĺžka: 90 minút
Scenár a réžia: Ole Bornedal.
Kamera: Dan Laustsen, Linda Wassberg
Strih: My Thordal.
Hudba: Joachim Holbek
Hrajú: Nicolas Bro, Ulrich Thomsen, Mia Lyhne, Lene Maria Christensen, Marcin Dorocinski, Gwen Taylor, Soren Malling, Birthe Neumann, Ole Thestrup, Elsebeth Steentoft, Joel Spira, Jens Andersen a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 29. júna 2017
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.