V zajatí démonov 2 (Conjuring 2: The Enfield Poltergeist)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vzajati resizeManželia Warrenovci sa sotva spamätali zo svojho posledného prípadu vyháňania démonických bytostí z vidieckeho domu rodiny Perronovcov. Ed a Lorraine si sľúbia, že si na chvíľu dajú od démonov pokoj. Pokračujú v prednáškach, prijímajú pozvania do najrôznejších talkshow, kde si z nich však ľudia iba uťahujú a označujú ich za klamárov a šarlatánov.

Ed má všetkého dosť, dokonca ho v spánku prenasleduje neznámy temný démon, ktorý, ako sa časom ukáže, sa v nočných morách zjavuje aj Lorraine. Tá má z neho oveľa väčší starch ako Ed, pretože počas jednej zo svojich vízii uzrela Edovu smrť, rovnako ako pred siedmimi rokmi (možno si spomeniete na scénu z jednotky, na kamerovom zázname sa jej pri vyháňaní diabla dotkol jeden muž a Lorraine veľmi kričala, Ed dokonca spomínal, že osem dní Demoni2 resizenevyšla z izby – vtedy mala víziu o jeho smrti po prvý krát). Od nepríjemných snov o ich vlastnom démonovi ich dostane až prosba cirkvi o pomoc s prípadom jednej rodiny z Londýna. Slobodnú matku a jej štyri deti máta duch starého Billa Wilkinsa, vyše sedemdesiatročného bývalého obyvateľa domu, ktorý pred pár rokmi zomrel vo svojom kresle priamo v obývačke. Rodina sa nič netušiac do domu nasťahovala a obstarožné kreslo si nechala. Billov duch je však nespokojný s tým, že sa po jeho dome poneviera toľko cudzích ľudí a rozhodne sa to riešiť po svojom. Cez jedenásťročnú Janet začne rodine znepríjemňovať

život, buchotať po dome a zhoršovať Janetinu námesačnosť. Tá sa niekoľko krát uprostred noci zobudí na dlážke v obývačke,  priamo pred starým kreslom. V jej izbe sa stále trasie posteľ a Demoni4 resizeozývajú sa čudné zvuky, navyše z hracej skrinky jej mladšieho brata vylieza hnusná postavička Crooked Man, ktorá rodinu po nociach terorizuje škriabaním sa po stenách a recitovaním textu zo svojej hracej skrinky. Spočiatku sa zdá, že obe strašidlá si robia čo chcú a ich vyčíňanie spolu nijako nesúvisí, navyše to vyzerá tak, že je posadnutá aj samotná Janet. Lorraine postupom času odhalí spojitosť medzi všetkými týmito javmi – vyzerá to tak, že za všetkým je niečo viac ako len mrzutý duch starého chlapa a zaprášená hracia skrinka.

Skutočného vinníka budete musieť odhaliť sami. Prezradím len, že postavička Crooked Mana mi pripadala zbytočná. Jednak Vzajati2 resizeodvádzala pozornosť od primárnej dejovej linií, v ktorej hlavné bububu zohrávala malá Janet, duch starého Billa a, samozrejme, Warrenovci v snahe vypátrať čo duch od rodiny vlastne chce. Crooked Man sa zjavoval iba Janetinmu mladšiemu bratovi Billymu a so záverečnou pointou nemal veľa spoločného. Neporíjemná je však istá pani úradníčka, ktorá sa všemožne snaží dokázať, že Janet a jej rodina si všetko vymýšľa, Warrenovci preto potrebujú získať nevyvrátiteľný dôkaz o prítomnosti temných síl. Nejako sa im však nedarí.  Neviem prečo si nepochali z jednoítky  šikovného azijata s kamerami, ten by démona ihneď našiel. Tvorcovia sa však rozhodli vydať inou cestou a musíme to rešpektovať. V logickosti a hutnosti deja má teda mierne navrch jednotka, atmosférou zasa vyhráva dvojka. Prostredie Demoni5 resizesedemdesiatych rokov v Londýne je oku lahodiace a pokojná ulica so starými domami si priam pýta démonického návštevníka. Aj keď sa Conjuring 2 vezie v dobre vyšliapanej stope jednotky a kde-tu kopíruje dobre fungujúce mátoženie svojich starších filmových kolegov, stále ide o mix bezchybnej práce kamery, strihu a réžie, skvele vedených hercov a vynikajúco načasovaných ľakačiek.

Tak či onak, druhý Conjuring v niektorých scénach parádne búra všetky zaužívané neslávne klišé. Konečne niekto nakrútil horor, kde sa všetko deje v rýchlom tempe, kde obstojne funguje takmer každá ľakačka (dve boli naozaj vynikajúce) a kde je divák zviazaný neustálym strachom. Až na trochu nudný úvod máme do činenia z jedným z lepších hororov posledných rokov.

Vzajati3 resizeV zajatí démonov 2 (Conjuring 2: The Enfield Poltergeist), USA, 2016
Dĺžka: 134 minút
Réžia: James Wan
Scenár: Carey Hayes, Chad Hayes, James Wan, David Leslie Johnson
Kamera: Don Burgess
Strih: Kirk M. Morri
Hudba: Joseph Bishara
Hrajú: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe, Frances O'Connor, Lauren Esposito, Benjamin Haigh, Patrick McAuley, Simon McBurney, Maria Doyle Kennedy, Simon Delaney, Franka Potente, Sterling Jerins, Robin Atkin Downes, Javier Botet, Shannon Kook, Steve Coulter, Abhi Sinha
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 9. júna 2016
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.