Carol

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Carol2 resizeTodd Haynes rozhodne nepatrí ku workoholikom. V novom miléniu sa krátko realizoval v televízii a okrem toho nakrútil iba tri celovečerné snímky. Zatiaľ posledný z nich nesie názov Carol a vracia sa k námetu, ktorý režisér čiastočne načrtol v o trinásť rokov staršom Ďaleko od neba.

Ďaleko od neba bolo dejovo zasadené do päťdesiatych rokov. Snažilo sa riešiť priateľstvo bielej ženy a čierneho vdovca, či otázku homosexuality na pozadí rozpadávajúceho sa manželstva. Scenár k nemu napísal sám Haynes a ušla sa mu za neho nominácia na Oscara. Spoločných bodov s jeho novým filmom je viacero – zasadenie do Carol resizerovnakého obdobia, opäť nechýba motív krachujúceho vzťahu jedného páru a v neposlednom rade znova nahliada na homosexuálnu problematiku. Podstatnou zmenou, že tento krát sa nezameriava na mužskú časť populácie, ale na tú ženskú.

Carol je silná žena v stredných rokoch prechádzajúca náročným rozvodom. Therese je jej opak - utiahnuté mladé dievča, ktoré sa samo hľadá. Ich pohľady sa náhle pretnú počas Vianočných sviatkov v obchodnom dome, kde Therese dočasne pracuje. Po kratšej konverzácii medzi nimi preskočí Carol7 resizeiskra porozumenia, a tá sa čoskoro mení na niečo viac. Kým Carol presne vie, do čoho sa púšťa, Therese netuší, ako to môže obrátiť jej život. Napriek tomu sa pomaly, ale isto, začne poddávať šarmu podmanivej elegantnej dámy. No a medzitým sa manžel Carol, Harge, snaží verejne odhaliť  orientáciu dlhoročnej partnerky, aby získal ich dcéru Rindy do vlastnej opatery.

Predlohu napísala Patricia Highsmith (Cudzinci vo vlaku, či Talentovaný pán Ripley) v roku 1952, a to aj na základe vlastných životných skúseností. Základ ostal zachovaný a Carol9 resizepozmenené boli väčšinou iba detaily. Napríklad Therese chce byť v novej verzii fotografkou, Abby ako najlepšia priateľka Carol mala zase v knihe o niečo výraznejšiu úlohu. Bez toho, aby som však zatracoval kvalitu adaptácie, trúfam si povedať, že téma v tomto podaní neprináša takmer nič nové. Odhliadnuc od lesbického podtónu ide o štandardnú romancu. Nečudoval by som sa ak by pod režijným vedením menej ostrieľaného tvorcu  skončila ako gýč s rýchlym dátumom spotreby. Ten sa, našťastie, nekoná, ale v rámci podobnej Carol11 resizeproblematiky sme tu mali aj výraznejšie filmy. Ako napríklad Skrotenú horu, ktorá po zásluhách vytŕča aj po rokoch.

Citlivo napísaný scenár sa pritom nedá vyložene kritizovať. Je potešiteľné, že sa v dialógoch vyhýba kvetnatým a prázdnym frázam. Alebo, že tie približne dve vyhrotenejšie scény sa odohrajú viac-menej vierohodne a bez prehnaných gest. Nie je však ľahké veriť vzťahu postáv, o ktorých vieme len málo a hlavne šablónovitým emóciám, o ktorých sa síce hovorí, ale Carol3 resizenie je ich vždy vidieť. Niet pochýb, že presne takto to Haynes chcel. Rovnakú odťažitosť totiž vykazoval aj spomínaný film Ďaleko od neba, akurát že ten nebol v prvom rade o láske.

K neodškriepiteľným kladom patria skvelé herecké výkony oboch predstaviteliek. Rozdiel je v tom, že kým Cate Blanchett už v minulosti mala aj zásadnejšie úlohy, pre Rooney Maru ide o možný vrchol v jej doterajšej kariére. Na menšej ploche  žiaria aj Sarah Paulson alebo Kyle Chandler a nestrácajú sa v tieni oboch protagonistiek. Pôsobivá je aj výprava, ktorá sa nesnaží za každú cenu ohurovať, ale i tak dokáže diváka bez problémov preniesť o Carol12 resizešesťdesiat rokov do minulosti. V neposlednom rade si pochvalu zaslúži aj Cartel Burwell, ktorého príjemné melódie sa dokážu zarývať pod kožu. Ale zase - škoda, že z filmu ako takého sála až zbytočne veľký chlad. Puto diváka s postavami tým trpí.

Pokojne plynúca, kultivovane pôsobiaca a tak trochu neosobná - taká je Carol. Nebudete sa v jej spoločnosti cítiť zle, ale po odchode nebudete cítiť potrebu navštíviť ju znova a začnete sa obzerať po niekom inom. Taktiež je však možné, že vám tento prístup sadne.

Carol5 resizeCarol, Veľká Británia, USA, 2015
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Todd Haynes
Scenár: Phyllis Nagy
Kamera: Edward Lachman
Strih: Affonso Gonçalves
Hudba: Carter Burwell
Hrajú: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson, Cory Michael Smith, Carrie Brownstein, John Magaro, Ken Strunk, Dwight D. Eisenhower a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 10. marca 2016
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.