Alvin a Chipmunkovia: Čiperná jazda (Alvin and the Chipmunks: The Road Chip)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

alvin-and-the-chipmunks-the-road-chip-166752lTri chaotické animované americké pruhované veverice – Chipmunkovia prichádzajú s novou náložou pôvodných i prevzatých pesničiek, spievaných piskľavými kvílivými hláskami. V americkej popkultúre patria k rodinnému striebru: na svet prišli pred 58 rokmi. Ich škrekľavé hlasy vychovali nejednu generáciu poslucháčov a televíznych divákov. V roku 2007 odvážne vkročili do sveta celovečerných rodinných filmov pre kiná. Alvin a Chipmunkovia: Čiperná jazda je už štvrtý. Kritici na žiadnom nenechali suchú ani nitku. Ale producentom to vôbec nevadí, veď filmy im zatiaľ vyniesli 1,5 miliardy dolárov!

alvin-and-the-chipmunks-the-road-chip-204925lPretože v našich zemepisných a kultúrno-sociálnych končinách v spojitosti s Chipmunkami nefunguje žiadna nostalgia, začnime radšej pekne od Adama. Presnejšie - od Davida. Americký klavirista, herec a producent arménskeho pôvodu Rostom Sipan Bagdasarian (1919 – 1972) pôsobil ako hudobník pod pseudonymom David Seville. V roku 1958 sa jeho pesnička Witch Doctor stala letným hitom aj vďaka hre s rýchlosťou prehrávania zvukového záznamu. Nasledovala ju The Bird on My Head a The Chipmunk Song (Christmas Don't Be Late). Zrýchlením prehrávania komicky skreslené hlasy sa stali fenoménom pod menom David Seville a Chipmunkovia. Piskľavé trio pruhovaných veveríc naspieval sám Bagdasarian (neskôr aj jeho manželka Janice Karman) a pretože úspech bol preveľký, vymyslel im mená, charaktery, bábkovú a neskôr aj kreslenú podobu. Dominantný chaotik Alvin, popletený šprt Simon a zavalitý spomalený žrút Theodore ešte na sklonku 50. rokov minulého storočia vstúpili do sveta komiksu a v roku 1962 sa dočkali svojho prvého kresleného televízneho seriálu The Alvin Show.

alvin-and-the-chipmunks-the-road-chip-928501lKeď Ross Bagdasarian starší v roku 1972 podľahol infarktu, nastúpil do roly speváka a producenta Davida aj do čela rodinného podniku Ross Bagdasarian mladší. Hudobné projekty i televízne seriály utešene pokračovali, hoci viac už len ako sliepočka neúnavne znášajúca zlaté vajcia, než radostná objavná tvorivá hra. Ani prvý celovečerný film pre kiná Alvin and the Chipmunks z roku 2007, kombinujúci živých hercov s digitálne animovanými veveričkami, nepriniesol do filmovej zábavy veľa nového.  Recenzie, dokonca aj doma v Spojených štátoch, boli rovnako zdrvujúce, ako hodnotenia pokračovaní Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel (2009) a Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked (2011). Kritici filmom vyčítali neobjavnosť, nevtipnosť, absenciu hravosti, stereotypnosť, plochosť postáv, biednu zápletku i nedostatok rozprávačského talentu tvorcov.

alvin 005Lenže fenomén veveríc, ktoré piskľavými hlasmi prespievavajú rozhlasové hity, sa dnes prihovára extrémne nenáročnej časti publika. Tým, ktorých odmalička vychováva rozhlas, televízia a fastfood. Tým, čo zbožňujú rozhlasové odrhovačky, popové hviezdičky, denné komediálne televízne seriály a k zábave im stačí pišťanie, smiešne grimasy, kopance do zadku, spustené gate, sem-tam nejaké zaškvŕkanie v bruchu, riadne hlasný prd a špliechanie telesných tekutín. O tom, že je to publikm väčšinové, svedčia miliardové zisky Bagdasarianovského impéria. Prvé tri hrano-animované filmy s celkovým rozpočtom 300 miliónov dolárov utŕžili v kinách a videodistribúcii vyše poldruha miliardy! Ďalšie nemalé zisky plynuli a stále plynú z práv na vysielanie v televízii, z predaja albumov, hračiek a suvenírov. Tak načo sa zdržiavať hravosťou, nápadmi, originalitou či poctivým rozprávačským remeslom? V tomto biznise sú to zbytočnosti, do ktorých sa nevyplatí investovať. Veď kto by už len hádzal perly tým, čo sa tešia na pomyje?

alvin-and-the-chipmunks-the-road-chip-117131lInak to nie je ani v najnovšom filme Alvin and the Chipmunks: The Road Chip. Po štvrtý raz prevára tú istú schému, nikam neposúva hrané ani animované postavy a dej tvorí len vatu medzi hudobnými číslami. Hviezda televízneho seriálu My name is Earl Jason Lee opäť hrá hudobného producenta Davea rovnako dreveno, strojene a nepresvedčivo v interakciách s animovanými postavičkami aj so živými hercami, napríklad Daveovou priateľkou Samanthou (hviezda seriálov Two and a Half Men a Nashville Kimberly Williams-Paisley). Veverice sa boja, že Dave sa chce ženiť a po svadbe na ne zanevrie, takže robia všetko pre to, aby mu vzťah prekazili. Poháňa ich aj antipatia voči Samanthinmu arogantnému synovi Milesovi (Josh Green). Keď Dave vezme Samanthu z Los Angeles na Floridu, vyberú sa chipmunkovia na druhý koniec Spojených štátov len preto, aby im znemožnili zásnuby. Miles ide s nimi. Logiku v tom nehľadajte. Ani hudobno-parodický cestopis, myšlienky, napätie, akčné scény či humor. Ak by ste hádali, že producenti dajú filmu aspoň módnu efektnú podobu stereoskopického obrazu 3D, aby ho odlíšili od predchádzajúcich, mýlili by ste sa.

alvin-and-the-chipmunks-the-road-chip-591297lDočkáte sa zopár štandardných hudobno-tanečných čísel, niekoľkých pekných dievčenských telíčok, tváričiek, zadočkov, záberov ako z dovolenkovej reklamy - a slušnej digitálnej animácie. Podstatné je, že film investovaných 90 miliónov dolárov za mesiac od premiéry zúročil v podobe tržieb vo výške 140 miliónov. A do väčšiny zahraničných kín (vrátane tisícok čínskych) ho uvádzajú až teraz, takže peniažky sa ešte posypú.

Naše kiná snímku uvádzajú s českým dabingom, takže podľa jazykového zákona musí mať prístupnosť mládeži ohraničenú až od 12 rokov. Prirodzene, uplatňovanie tohto zákona - ako mnohých iných - nikto nijako nekontroluje, a tak väčšinu publika tvoria rodičia s deťmi prinajmenšom o polovicu mladšími, pre ktoré film môže byť ako-tak postačujúci.

alvin 004Alvin a Chipmunkovia: Čiperná jazda (USA 2015)
Alvin and the Chipmunks: The Road Chip
92 minút.
Scenár: Randi Mayem Singer, Adam Sztykiel. Réžia: Walt Becker. Kamera: Peter Lyons Collister. Strih: Ryan Folsey. Hudba: Mark Mothersbaugh. Účinkujú: Jason Lee, Justin Long, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney, Kaley Cuoco, Kimberly Williams-Paisley, Bella Thorne, Anna Faris, Christina Applegate, Joshua Mikel, Mark Jeffrey Miller, Tony Hale, Josh Green a ďalší.
Slovenská premiéra 28. januára 2016
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.