V kráľových záhradách (A little Chaos)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

kral2 resize „Chcem vytvoriť raj na zemi,“ vyhlásil francúzsky kráľ Slnko - Ľudovít XIV. (1638-1715), keď sa rozhodol lovecký zámok vo Versailles prerobiť na svoje letné sídlo s nádhernými záhradami, a presťahovať sem celý svoj dvor z parížskeho paláca v Tuileries a Louvre. Starosťou o vybudovanie záhrad poveril záhradného architekta André Le Notre (1613-1700). To je historický základ britského  filmu V kráľových záhradách. Ostatok je fikcia, vzťahová romanca na historickom pozadí.

Nakrútil ju ako svoj druhý režijný opus známy herec Alan Rickman (1946) a sám si zahral postavu kráľa. Mladšia generácia si ho spája asi so sériou o Harry Potterovi, starší spomínájú na neho hoci aj ako na oddaného priateľa vo kral3 resizefilme Rozum a cit. Príjemne však prekvapil aj vo svojom režijnom debute Zimný hosť (1997. Je to adaptácia divadelnej hry zo súčasnosti, ktorú pôvodne naštudoval v divadle. Na plátne sa sústredil  predovšetkým na vzťah matky a dcéry a do ich postáv obsadil skutočnú matku s dcérou - Phylidu Law (mihne sa aj vo filme V kráľových záhradách) a Emmu Thompson. Vo filme V kráľových záhradách dopracoval spolu s Jeremym Blackom starší scenár Alison Deegan, ktorý sa odohráva v sedemnástom storočí. Hrdinka, záhradníčka Sabine De Barra, však pôsobí ako moderná emancipovaná žena. Mimoriadne pracovitá a úprimná, ale s  ťarchou tajomstva z minulosti. Jej stvárnenie zveril oscarovej Kate Winslet.

 

kral5 resizeMimochodom, českí distributéri uvádzajú film pod názvom Kralova zahradnice, slovenskí pod označením V kráľových záhradách. Pôvodný titul filmu však znie Malý chaos (A little Chaos). Sabine totiž na rozdiel od zaužívaného kánonu neuznáva v záhradách prísny poriadok, harmóniu a geometricky pristrihnutú prírodu, skôr miluje spontánnosť. Tým sa dostáva do rozporu s kráľovým záhradným architektom, presnejšie s jeho synom André Le Notre (vynikajúci belgický herec Matthias Schoenaerts), ktorý hľadá pre prácu na vytvorenie  kráľových záhrad asistenta. Nakoniec však obaja zistia, že sa majú čo jeden od druhého naučiť a zladia svoje predstavy. Navyše kral9 resizezistia, že ich k sebe priťahuje nielen spoločná záľuba v záhradách. Lenže André je ženatý a aj keď jeho manželka (Helen McCrory) si presadila už pred rokmi istú voľnosť, keďže ju viac lákal život na dvore, ako s manželom na vidieku, žiarlivo a bez zábran zasiahne v okamihu, keď pochopí, že má konkurentku...

 

Je to zaujímavá skladačka  neraz i vtipných scén. Napríklad hneď úvodná, keď v zmysle komplikovanej francúzskej etikety prichádza ráno ku kráľovej posteli celý dvor na čele s jeho kral4 resizemalými deťmi ešte v nočných košieľkach.
Alebo: kráľ po smrti svojej španielskej manželky oddychuje na lavičke v záhrade kráľovského záhradníka a Sabine si ho, bez parochne a patričného odevu, s ním popletie a správa sa k nemu nie ako k veličenstvu. Prípadne: Sabine prichádza do kráľovskej rezidencie a žasne nad vyumelkovaným a intrigánskym štýlom života dvoranov a vysvetlením, že sa tu kral6 resizevšetci cítia ako v pasci, lebo okolo dvetisíc dvoranov sa musí vždy sťahovať všade spolu s kráľom. Začudovane sa pýta: „Prečo sa všetci pozerajú na mňa, veď som nikto.“ Odpoveď: „ Práve preto sa na vás pozerajú.“  

 

Zaujímavé je aj jej stretnutie s dvornými dámami a kráľovými milenkami, či keď kráľovi rozpráva o ružiach, ale  metaforicky obhajuje ženy a ich údel. Mužsko-ženské vzťahy a ženská diskriminácia sú  tiež opakovane využívaným motívom. Sabine kral10 resizesa napríklad dlho márne snaží presadiť sa medzi staviteľmi – mužmi, ale ako šéfku ju neuznávajú ani robotníci, kým si nenajme muža-pomocníka. Z histórie vieme, že svetoznáme záhrady vo Versailles sa budovali niekoľko desaťročí. Vo filme vidíme za relatívne krátky čas otvorenie aspoň jednej z ich najpôsobivejších súčastí - vodné kaskády s mušľami a v ich popredí mramorovú plochu, kde môže kráľ požiadať Sabinu o kral7 resizetanec. Ale vo väčšine filmu vidí divák iba blato a drinu, a hovorí si, je možné, že tu bude „raj na zemi“ ?

 

Na koho zapôsobil Rickmanov Zimný hosť, môže cítiť isté sklamanie. Čakal niečo iné, nové, kam sa Rickman ako režisér posunul. Príbeh V kráľových záhradách je vyrozprávaný pomalým, až akoby staromódnym tempom. Chýba tu napätie, kral resizetajomstvá sú nakoniec odhalené aj so záhradami to, napriek intrigám,  nakoniec dobre dopadlo. Možno i láska Andrého a Sabiny bude mať budúcnosť. Len divák sa akosi nedopracuje k odpovedi, čo je vlastne posolstvom tohto rozprávania. Možno chcel herec i režisér a spoluscenárista Rickman iba kultivovane a príjemne pobaviť a nazrieť do minulosti optikou dneška. Ukázať,  ako sa rodila krása svetoznámych záhrad. Možno necháva na divákovi, nech si nájde svoj dôvod prečo je v kráľových záhradách dobre i našincovi, aj keď ich nenavštívil osobne, ale sa iba na ne díva na filmovom plátne. Je to svojím spôsobom príjemná rozprávka v historických kulisách, ktorá si určite nájde svojich priaznivcov.

 

kral11 resizeV kráľových záhradách (A little Chaos),Veľká Británia, 2014
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Alan Rickman
Scenár: Jeremy Brock, Alison Deegan, Alan Rickman
Kamera: Ellen Kuras
Strih: Nicolas Gaster
Hudba: Peter Gregson
Hrajú: Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Helen McCrory, Alan Rickman, Stanley Tucci, Jennifer Ehle,Pauline Moran, Danny Web, Steven Waddington , Phyllida Law a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiera v SR: 23. apríla 2015
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.