Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeRiaditeľ Fínskej filmovej nadácie Lasse Saarinen sa v pláne novej stratégie pre fínský film , obáva  prílišného obmedzenia príjmov  a následne zníženia filmovej  domácej produkcie. Nová pravicová vláda žiada úspory kvôli obsluhe štátneho dlhu. Zaujímavé sú čísla, s ktorými severské kinematografie disponujú. Fínsky fond rozdeľuje 24 miliónov euro, priemerná cena filmu je 1,7 mil. euro a ročne v priemere podporuje 60-70 filmových produkcií, z toho 20 hraných filmov. Dánsky fond má k dispozícii sumu trikrát vyššiu, Švédsko dvakrát a Nórsko jedenkrát.  Vyššej podpory sa minulého roku dostalo filmom s komerčným potenciálom ako bol napríklad Sisu režiséra Jalmariho Helandera, hororom Taneli Mustonena The Twin  a Ono ( The Hatching) Hanny Bergholm, ktorý sme videli aj na festivale Scandi. Saarinen pripomína i genderovú vyváženosť fínskych filmárov, trojica režisériek  Selma Vilhunen, Alli Haapasalo a Jenni  Toivoniemi  sa dokázala presadiť i v zahraničí.

Od 4. do 9. apríla prebehne festival rakúskych filmov. Pod názvom Diagonale sa koná každoročne v Grazi. Tohto roku sa po prvý krát predstaví nové vedenie, dvojica umeleckých riaditeľov, Ingeborg Bachmann cesta v púštiClaudia SlanarDominik Kamalzadeh. Program ponúkne 185 filmov, z toho 84 rakúskych, alebo svetových premiér. Súťaží sa v štyroch kategóriách, hraný, dokumentárny a krátky film (hraný i dokumentárny) spolu so súťažou inovačných filmových postupov a cenou za herecký výkon. Tlačová správa festivalu uvádza, že celková suma pre ocenené filmy bude 111 500 eur. Hlavná cena je muškátový oriešok, cena, ktorá sa vojde aj do vrecka. Minuloročným víťazom i nominantom Rakúska na Oscara bol film režisérskej dvojice Tizza Covvi a Rainer Frimmel Vera, hraný dokument o dcére slávneho talianského herca Giuliana Gemmu. V roku 2022 to bol film Ulricha Seidla Rimini, ktorý sme videli i v našich kinách.

Tohto roku sa okrem iných predstaví novým filmom režisérka Margarethe von Trotta. Series ManiaMá názov Ingeborg Bachmann – cesta v púšti(Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste) a je to švajčiarsko-rakúsko-nemecko-luxemburská koprodukcia. Príbeh zo života jednej z najznámejších rakúskych poetiek a prozaičiek  sa dotýka dvoch  období, vzťahu k spisovateľovi Maxovi Frischovi a cesty do Afriky po tom, čo sa s ním rozišla.

 Príjemné správy prišli z francúzskeho Lille, kde sa koná festival Series Mania (15.-22. marca). Víťazmi Co-Pro Pitch Forum sa stali  režisérka Tereza Nvotová a scenárista Miro Šifra, ktorí v spoločnosti nutprodukcia Jakuba Viktorína pripravujú seriál o smrti Jána Kuciaka pod názvom Our People.  V rozhovore pre periodikum Cineuropa hovoril Miro Šifra o tom, že hlavnou postavou je vyšetrujúci, ale  rozprávanie sprostredkúva nielen pohľad obetí, ale aj objednávateľov vraždy. Točiť by sa malo začať na budúci rok, ak sa podarí dať dokopy financovanie celého projektu. 

 Americký seriál Problém troch telies (2024) na Netflixe vyvolal hnev čínskych oficiálnych predstaviteľov kvôli úvodnej scéne, odohrávajúcej sa v období kultúrnej revolúcie (1966-1976) na pôde  pekingskej Univerzity Tsinghua. 3 Body ProblemProfesor fyziky je na pódiu týraný červenými revolučnými gardami a nakoniec je zabitý. Všetko sleduje jeho zúfalá dcéra.  Scenár seriálu vychádza z rovnomenného románu čínského autora Liou Cixina ( česky  Problém tří těles,  Věk supernovy, Toulavá země, Temný les, Vzpomíky na zemi) , kde ale scéna, týkajúca sa zverstiev, páchaných počas kultúrnej revolúcie nie je, začo bol spisovateľ kritizovaný s odôvodnením, že sa tejto citlivej kapitole nedávnej čínskej histórie snažil vyhýbať.  Herečka Rosalind Chao, ktorá v seriále hrá rolu dcéry profesora Ye Zhetai, Ye Wenjie, v rozhovore pre Hollywood Reporter hovorí: „ Veľmi sa mi páči, že sa tento príbeh stal medzinárodný a dostupný širšej verejnosti. Asi bude kvôli tomu zapísaný v Číne na čiernu listinu. Oni tam nechcú hovoriť o revolúcii. Táto téma je tabu aj napriek tomu, že je to je rozsiahla časť našej histórie. AndersonFakt, že je možné ju vyrozprávať v konvencii sci-fi, je skutočne vzrušujúci.

Rozpočet nového filmu Paula Thomasa Andersona(Pelendreková pizza 2021, Až na krv, 2007), ktorého sprevádza renomé najautorskejšieho tvorcu Hollywoodu, dosiahne neuveriteľných 175 miliónov dolárov, z čoho bude 20 miliónov honorár Leonarda Di Capria. Príbeh filmu bude vychádzať z románu Thomasa Pynchona Vineland, ale tvorcovia upozorňujú, že nepôjde o jeho dramatizáciu.  Spisovateľovým románom V sa takto inšpiroval režisér aj v prípade filmu Majster (2012). Na scenári spolupracoval so svojou dcérou a mal by to byť jeho najmainstreamovejší film.

Poľská spoločnosť Aurum film, ktorá produkovala oscarové Corpus Christi,  úspešný seriál na Netflixe Všetci moji priatelia sú mŕtvi (2020), ale aj víťazný film tohtoročného festivalu poľského filmu v Gdańsku Kos,  Supersestryuviedla nedávno do kín film Supersestry, inšpirovaný hollywoodskými superprodukciami o superhrdinoch so záplavou špeciálnych efektov. Je príbehom dvoch sestier, ktoré o sebe nevedeli. Keď sa stretávajú, zistia, že zdieľajú naprirodzené schopnosti. Zaujímať sa o ne začnú tajné služby a Department 92. Chce sestry využiť na vojenské účely. Do hlavných rolí obsadil režisér Maciej Barczewski  najväčšie talenty najmladšej hereckej generácie, Katarzynu Galazku, Karolinu Bruchnicku a Tymka Fraczeka.

Nemecká herečka Sandra Hullerová, známa z filmov Toni Erdmann, Anatómia pádu, alebo Zóna záujmu, vkročí do Hollywoodu a s najväčšou pravdepodobnosťou si zahrá po boku Liama Neesona v remaku filmu Naked Gun (Bláznivá strela, 1988).  Úlohu Franka Drebina  v pôvodnej verzii hral Leslie Nielsen a jeho milú Priscilla Presley. Túto postavu má zosobniť Sandra Hullerová.Naked Gun bola pôvodne rebootom sitcomu SopranosŠpeciálna brigáda z roku 1982. Jej tvorcovia David Zcker , Jim Abrahams a Jerry Zucker neľútostne parodovali kriminálne seriály o policajtoch.  Televíznu verziu, kde hral  detektíva Franka Drebina Leslie Nielsen, ale museli kvôli nízkej sledovanosti stiahnuť už po šiestich dieloch. V roku 1988 natočili film a ten už mal obrovský úspech, v roku 1991 natočili prvý sequel a v roku 1994 ďalší.

Tvorcovia slávneho seriálu  Sopranovci (1999-2007) David Chase a Terence Winter pripravujú nový projekt, o ktorom sa vie len to, že pôjde o hraný film a horor, scenár píšu obaja, budú i producentami filmu a Chase zrejme i kameramanom. Sopranovci, príbeh o mafiánoch z New Jersey, je seriál dodnes považovaný za jeden z najdôležitejších v dejinách americkej televízie. Získal svojho času 5 Zlatých glóbusov a 21 cien Emmy.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.